Διεθνή

Το Βιετνάμ «μπλόκαρε» τον «Κόκκινο Αυτοκράτορα» της Repsol – Πιέσεις από την Κίνα

Το Βιετνάμ «μπλόκαρε» τον «Κόκκινο Αυτοκράτορα» της Repsol – Πιέσεις από την Κίνα
Η ακύρωση  του πετρελαϊκού  έργου θα μπορούσε να κοστίσει η Repsol και στους συνεργάτες της επενδύσεις ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων
Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Βιετνάμ, PetroVietnam, ζήτησε από  την ισπανική εταιρεία Repsol να αναστείλει το σχέδιο του «Κόκκινου Αυτοκράτορα» στη  νοτιοανατολική ακτή της χώρας ύστερα από κινεζικές  πιέσεις, σύμφωνα με  το BBC την Παρασκευή.
 Θα είναι η δεύτερη φορά που σε λιγότερο από ένα χρόνο το Βιετνάμ ακυρώνει ένα μεγάλο πετρελαϊκό έργο στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας υποκύπτοντας  στις πιέσεις της Κίνας.
Η κίνηση έρχεται καθώς η Repsol έκανε τις τελικές προετοιμασίες για τις  γεωτρήσεις.
Ένας σταθμός, το Ensco (ESV) 8504, είχε προγραμματιστεί να αναχωρήσει από τη Σιγκαπούρη για την περιοχή γεωτρήσεων την Πέμπτη, ανέφερε το δημοσίευμα.
Η ακύρωση θα μπορούσε να κοστίσει η Repsol και στους συνεργάτες της επενδύσεις ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το BBC.
Τα στελέχη της  Repsol και της PetroVietnam δεν μπόρεσαν να επικοινωνήσουν άμεσα για σχόλια. Το υπουργείο εξωτερικών του Βιετνάμ δεν απάντησε αμέσως σε ένα αίτημα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για σχολιασμό.
Ο «Κόκκινος Αυτοκράτορας» (Red Emperor), γνωστός στο βιετναμέζικα ως ο τομέας Ca Rong Do, είναι μέρος του Block 07/03 στη λεκάνη Nam Con Son, 440 χλμ. (273 μίλια), από την ακτή της νότιας πόλης Vung Tau του Βιετνάμ.
Το μπλοκ βρίσκεται κοντά στην γραμμή "εννέα-παύλα" σχήματος U που σηματοδοτεί την τεράστια έκταση που η Κίνα διεκδικεί στη θάλασσα και επικαλύπτει αυτό που υποστηρίζει ότι είναι οι δικές της παραχωρήσεις πετρελαίου.



Ο τομέας μπορεί να παράγει 25.000-30.000 βαρέλια πετρελαίου και 60 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ο βιετναμέζος πάροχος Cafef.vn.
Η Repsol δαπάνησε περίπου 33 εκατομμύρια ευρώ (41 εκατομμύρια δολάρια) για την εξερεύνηση στο Βιετνάμ πέρυσι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εταιρείας για το 2017.
Η περιοχή του «Κόκκινου Αυτοκράτορα» θεωρείται  ως ένα από τα κορυφαία μελλοντικά αναπτυξιακά έργα της Repsol.
Η Repsol, η οποία κατέχει μερίδιο 51,75% στο έργο, υπέγραψε σύμβαση μίσθωσης ύψους 384 εκατομμυρίων ευρώ για μια εξέδρα που θα αρχίσει να εργάζεται σε χώρο του Βιετνάμ το 2019.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης