Διεθνή

Τι εκτιμούν Deutsche, Goldman για τον «εμπορικό πόλεμο» ΗΠΑ - Κίνας

Τι εκτιμούν Deutsche, Goldman για τον «εμπορικό πόλεμο» ΗΠΑ - Κίνας
O Trump «πάτησε το κουμπί» - Σε θέση μάχης ΗΠΑ και Κίνα για ένα νέο παγκόσμιο... εμπορικό πόλεμο
Νέο κτύπημα, αυτή τη φορά προς την Κίνα, επεφύλασσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, ο οποίος υπέγραψε διάταγμα βάσει του οποίου θα επιβληθούν δασμοί σε μία σειρά κινεζικών εισαγωγών, η αξία των οποίων κυμαίνεται μεταξύ 50 και 60 δισ. δολαρίων.
Ο Trump έδωσε εντολή στον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ, Robert Lighthizer, να επιβάλει δασμούς ύψους περίπου 50 δισ. δολαρίων σε κινεζικές εισαγωγές.
O Trump ανέθεσε επίσης στον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Steven Mnuchin να προτείνει νέους επενδυτικούς περιορισμούς στις κινεζικές εταιρείες εντός 60 ημερών, στο πλαίσιο του προστατευτισμού που ακολουθεί, προκειμένου να διαφυλάξει Αμερικανικές τεχνολογίες που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας, δήλωσε ο ανώτερος οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Everett Eissenstat.
Η κίνηση έρχεται καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε ολόκληρο τον κόσμο προειδοποιούν για έναν εμπορικό πόλεμο που θα μπορούσε να υπονομεύσει την ευρύτερη παγκόσμια ανάκαμψη εδώ και χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι ο Trump είχε... διατάξει την Κίνα να προχωρήσει στην εφαρμογή πολιτικών που θα οδηγήσουν σε μείωση κατά 100 δισ. δολάρια το εμπορικό της πλεόνασμα με τις ΗΠΑ.
Όλα δείχνουν ότι το ενδεχόμενο ενός νέου εμπορικού πολέμου -έστω και εάν η ΕΕ φαίνεται ότι θα εξαιρεθεί από τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο- δεν έχει απομακρυνθεί στο ελάχιστο.

Ross: Δεν θα καταστραφούν οι Κινέζοι με τους νέους δασμούς

Καθησυχαστικός και σίγουρος ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν «σκληρά» αντίποινα από το Πεκίνο μετά την επιβολή δασμών ύψους έως 60 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ, εμφανίστηκε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Wilbur Ross.
Μιλώντας στο CNBC ο κ. Ross υποστήριξε ότι «δεν θα υπάρξει εμπορικός πόλεμος με την Κίνα.
Θα υπάρξουν κάποια αντίποινα (σ.σ.: από τους Κινέζους) αλλά δεν νομίζω ότι θα έρθει και το τέλος του κόσμου».
Μάλιστα χαρακτήρισε ως «μηδαμινό ποσό» τα 60 δισ., συγκρινόμενα με το μέγεθος των οικονομιών ΗΠΑ και Κίνας.
«Δεν πρόκειται και να τους τινάξει στον αέρα», κατέληξε ο κ. Ross.

Αντίποινα υπόσχεται η Κίνα στην Ουάσιγκτον για την επιβολή δασμών  

Την «έντονη απογοήτευσή» του για την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλει δασμούς σε μία ευρεία γκάμα κινεζικών προϊόντων, εξέφρασε το Πεκίνο, μέσω της πρεσβείας του στην Ουάσιγκτον, ξεκαθαρίζοντας στις Η.Π.Α. ότι «δεν φοβάται» ένα εμπορικό πόλεμο, αν και «δεν τον επιθυμεί».
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «η Κίνα θα υπερασπιστεί το νόμιμο συμφέρον χρησιμοποιώντας τα απαραίτητα μέτρα».
Παράλληλα, η κινεζική κυβέρνηση -μέσω της πρεσβείας- γνωστοποίησε πως ήδη «ετοιμάζει σχέδιο για την αντιμετώπιση των εμπορικών δασμών από τις Η.Π.Α.».
Νωρίτερα σήμερα (22 Μαρτίου 2018), ο Πρόεδρος Donald Trump υπέγραψε διάταγμα βάσει του οποίου θα επιβληθούν δασμοί σε μία σειρά κινεζικών εισαγωγών, η αξία των οποίων κυμαίνεται μεταξύ 50 και 60 δισ. δολαρίων.
Ο Ρεπουμπλικάνος έδωσε εντολή στον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ, Robert Lighthizer, να επιβάλει δασμούς ύψους περίπου 50 δισ. δολαρίων σε κινεζικές εισαγωγές, ενώ ανέθεσε στον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών -Steven Mnuchin- να προτείνει νέους επενδυτικούς περιορισμούς στις κινεζικές εταιρείες εντός 60 ημερών, στο πλαίσιο του προστατευτισμού που ακολουθεί, προκειμένου να διαφυλάξει Αμερικανικές τεχνολογίες που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας.
Η κίνηση έρχεται καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε ολόκληρο τον κόσμο προειδοποιούν για έναν εμπορικό πόλεμο που θα μπορούσε να υπονομεύσει την ευρύτερη παγκόσμια ανάκαμψη εδώ και χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι ο D. Trump είχε... διατάξει την Κίνα να προχωρήσει στην εφαρμογή πολιτικών που θα οδηγήσουν σε μείωση κατά 100 δισ. δολάρια το εμπορικό της πλεόνασμα με τις ΗΠΑ.

Προς εξαίρεση από τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο των ΗΠΑ η Ευρωπαϊκή Ένωση

Η ΕΕ θα εξαιρεθεί από τους προγραμματισμένους δασμούς των ΗΠΑ στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα, όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), επικαλούμενο δήλωση του αμερικανού εκπροσώπου Εμπορίου, Robert Lighthizer.
Ειδικότερα, ο Lighthizer φέρεται να δήλωσε σε επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας ότι η ΕΕ θα εξαιρεθεί από την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
«Η ιδέα του προέδρου είναι πως με βάση ορισμένα κριτήρια, ορισμένες χώρες πρέπει να βγουν» σημείωσε ο κ. Lighthizer.
Ο ίδιος επισήμανε πως το σκεπτικό είναι να «παγώσει» η επιβολή δασμών για χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, εκτός από την ΕΕ, η Αυστραλία, η Αργεντινή, η Βραζιλία και η Νότια Κορέα αναμένεται επίσης να εξαιρεθούν προσωρινά από τους δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο.

Goldman Sachs: Σε λάθος κατεύθυνση η επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα - αλουμινίου

Προς αποδόμηση του άρθρου 232 για τους δασμούς τείνει η κριτική της Goldman Sachs εκτιμώντας ότι τα μέτρα αυτά έχουν μικρή επίπτωση στο σύνολο της παγκόσμιας παραγωγής.
Παράλληλα σημειώνει ότι οι τιμές των προοιόντων των αντίστοιχων βιομηχανιών χάλυβα και αλουμινίου έχουν επιστρέψει στα αντίστοιχα επίπεδα πριν ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις (άρθρο232) μετά από μια απότομη άνοδο και επίσης αντίστοιχη είναι και η πορεία των μετοχών.
Η Κίνα με την πολιτική περιορισμού της προσφοράς είναι ο βασικός παίκτης σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς από τα μέσα του 2016 περιόρισε τις εξαγωγές της κατά 50%.
Τα περιθώρια κέρδους για τους παραγωγούς χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ είναι τα υψηλότερα εδώ και αρκετά χρόνια.
Όμως οι στόχοι του άρθρου 232 μικρή διαφορά κάνουν, καθώς οι στόχοι για αύξηση της αμερικανικής παραγωγής σε χάλυβα στα 10 εκατ τόνους και για αλουμίνιο στα 700 εκατ είναι πολύ μικροί, μόλις στο +0,6% και +1,1% αντίστοιχα, σε σχέση  με την παγκόσμια παραγωγή.
Και αυτό γιατί η συνολική παραγωγή χάλυβα είναι 1,6 δισ τόνοι και αλουμινίου 63 εκατ.τόνοι.
Η Κίνα από το 2016 σταμάτησε την παραγωγή 200 εκατ τόνων χάλυβα και 3 εκατ τόνων αλουμινίου.
Παράλληλα η κατεύθυνση της αύξησης των τιμών στην αμερικανική βιομηχανία δεν είναι σωστή.

Σε λάθος κατεύθυνση

Και αυτό γιατί οι ΗΠΑ εισάγουν προιόντα χάλυβα με μέση τιμή 840 δολ/τόνο και εξάγουν με 1.335 δολ/τόνο.
Αντίστοιχα στο αλουμίνιο τα νούμερα είναι 2.490 δολ/τόνο για εισαγωγές και 4.037 δολ/τόνο για τις εξαγωγές.
Αν λοιπόν η αμερικανική οικονομία εισάγει προιόντα χαμηλής προστιθέμενης αξίας κα εξάγει υψηλής τότε η τάση αυτή, δεν έχει κανένα λόγο να αντιστραφεί.
Παράλληλα η επανέναρξη λειτουργίας βιομηχανικών μονάδων στις ΗΠΑ θα χρειαστεί χρόνο, δηλαδή θα μπορέσει να υλοποιηθεί το 2019 οπότε η αγορά θα έχει αρχίσει να προσαρμόζεται.
Τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι η πτώση της ζήτησης θα είναι 1% για αύξηση των τιμών κατά 10% στο αλουμίνιο και τον χάλυβα, συνολικά η ανελαστικότητα που χαρακτηρίζει αυτήν την αγορά θα οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών ανάλογες με τους δασμούς.

Τα μερίδια των εισαγωγών

Αναφορικά με τα κράτη -παραγωγούς ο Καναδάς είναι η πηγή των μεγαλύτερων εισαγωγών σε χάλυβα, όπου τα εργοστάσιά του λειτουγούν με δυναμικότητα 61% και άρα θα ανέβει και θα ενισχύσει το μεριδιό του, που είναι στην παρούσα φάση στο 17% των εισαγωγών των ΗΠΑ.
Αντίστοιχα για την Ευρωπαική Ένωση είναι στο 14% με 73% δυναμικότητα, για την Ρωσία 8% με 77% δυναμικότητας, για την Τουρκία 6% με 70% και για την Ιαπωνία 5% με 80%.
Οι υπόλοιπες χώρες, Βραζιλία 14% με 59%, Κορέα που επίσης ζητά εξαίρεση από τους δασμούς 10% με 80%, Μεξικό 9% με 75%.
Στο αλουμίνιο ο Καναδάς έχει ήδη το 42% των αμερικανικών εισαγωγών, όμως τα εργοστάσια είναι στο 92%.
Ακολουθεί η Ρωσία με 11% και τρέχουσα δυμανικότητα στο 92%.
Τα ΗΑΕ στο 9% με δυναμικότητα στο 100%, η Κίνα με 9% και 73%, το Μπαχρέιν με 4% και 91%, η Ινδία με 2% και 89%, η Αυστραλία με 1% και 87% και η Βραζιλία με 1% και 57%.
Σε γενικές γραμμές η Goldman εκτιμά ότι η αμερικάνική παραγωγή στον χάλυβα και το αλουμίνιο είναι σε άνοδο, κυρίως λόγο της πειθαρχημένης προσφοράς την Κίνα, που δημιουργεί ένα θετικό περιβάλλον για τα commodities.
Kαι άλλες χώρες θα ζητήσουν εξαίρεση από τους δασμούς με αποτέλεσμα οι τιμές να αποκλιμακωθούν προσωρινά τουλάχιστον στις ΗΠΑ τόσο στον χάλυβα όσο και στο αλουμίνιο (Midwest Premium).
Oι μεγάλοι καταναλωτές στις ΗΠΑ θα πάρουν μέτρα αντιστάθμισης έναντι των διακυμάνσεων των τιμών.

Η πτώση των τιμών και των μετοχών μετά την κατάληξη του άρθρου 232



Η άνοδος των τιμών με την περιοριστική πολιτική προσφοράς της Κίνας από το 2014



Η σημασία των αμερικανικών εξαγωγών στο αλουμίνιο



Deutsche Bank: Με ποιους τρόπους θα απαντήσει η Κίνα στους δασμούς Trump

Η Κίνα προετοιμάζει μια σειρά από απαντήσεις στους δασμούς που ανακοίνωσε ο αμερικανός πρόεδρος D. Trump, με τον κινέζο πρεσβευτή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) Zhang Xiangchen να τονίζει ότι η χώρα του θα «αντισταθεί στον προστατευτισμό».
Να σημειωθεί ότι χθες (21/3) υψηλόβαθμος κινέζος αξιωματούχος τόνιζε πως «οποιαδήποτε κινεζική απάντηση στους δασμούς των ΗΠΑ θα εξεταστεί και θα είναι ανάλογη».
Συγκεκριμένα, η Κίνα εικάζεται ότι θα στοχεύσει στις αμερικανικές εξαγωγές σόγιας και ζώντων χοίρων.
Ωστόσο, ως πρώτο βήμα, δηλώνει στο πρακτορείο Reuters ο Zhang Xiangchen, η Κίνα εξετάζει την καταγγελία στον ΠΟΕ κατά των αμερικανικών δασμών.
«Αυτό είναι ένα νόμιμο δικαίωμα για την Κίνα να το κάνει αυτό.
Αλλά δεν θα αποκλείσω άλλες επιλογές», είπε στο Reuters.
Όπως είπε ο πρόεδρος Trump, οι δασμοί είναι το πρώτο από μια σειρά εμπορικών περιορισμών που αποσκοπούν στην Κίνα και σκοπεύουν να περιορίσουν την υποτιθέμενη κλοπή της τεχνολογίας των ΗΠΑ.
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΠΟΕ, Robert Lighthizer, δήλωσε ότι οι επερχόμενοι δασμοί ενδεχομένως να αφορούν τον τομέα υψηλής τεχνολογίας και θα μπορούσαν επίσης να περιλαμβάνουν περιορισμούς στις κινεζικές επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το επικείμενο ερώτημα είναι τι θα κάνει η Κίνα.
Για να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση, η Deutsche Bank σε έκθεσή της έχει αναλύσει διάφορα πιθανά σενάρια για το πώς η Κίνα θα αντιδράσει στους δασμούς Trump.

Τα πιθανά σενάρια

Βασικό σενάριο: Η Κίνα θα διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ για να αποφύγει την κλιμάκωση των εμπορικών αντιπαραθέσεων.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ζητήσει επανειλημμένα από την Κίνα να μειώσει το διμερές εμπορικό έλλειμμα κατά 100 δισ. δολάρια.
Δεν είναι σαφές ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας για αυτόν τον στόχο, αν και ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος για να επιτευχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα (και σίγουρα όχι πριν από τις αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές).
Ωστόσο, η Κίνα θα ήταν διατεθειμένη να αυξήσει τις εισαγωγές της από τις ΗΠΑ σε προϊόντα όπως αυτοκίνητα,  αεροπλάνα και  φυσικό αέριο.



Άλλα προϊόντα, όπου η Κίνα θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τους δασμούς και να αυξήσει τις εισαγωγές της από τις ΗΠΑ, περιλαμβάνουν τα πλαστικά, το κρέας, το βαμβάκι, τα γυάλινα σκεύη, τα φρούτα και τα ροφήματα.
Η Κίνα έχει μέσο σταθμικό τιμολόγιο 15% στις αμερικανικές εξαγωγές αυτών των προϊόντων, έναντι 9% εμπορικούς εταίρους.
Η Κίνα έχει επίσης υποσχεθεί να ανοίξει πλήρως τον τομέα της μεταποίησής της αλλά και να βελτιώσει την πρόσβαση των επενδυτών στην εγχώρια αγορά στους τομείς των υπηρεσιών.
Υπάρχουν ήδη συζητήσεις σχετικά με το άνοιγμα ξένων συμμετοχών σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και η Κίνα θα μπορούσε να ανοίξει περαιτέρω την πρόσβαση στην αγορά τηλεπικοινωνιών, υγειονομικής περίθαλψης, εκπαίδευσης, φροντίδας ηλικιωμένων και ηλεκτρικών αυτοκινήτων.



Σενάριο απλού εμπορικού πολέμου: Περιορισμένοι δασμοί στις εισαγωγές τεχνολογίας: Σύμφωνα με αυτό το σενάριο η Deutsche Bank αναμένει από την Κίνα να αντιδράσει, αλλά όχι επιθετικά.
Η κινεζική κυβέρνηση είναι πιθανό να γνωρίζει ότι οι εμπορικές εντάσεις σχετίζονται με τον πολιτικό κύκλο των ΗΠΑ.
Εάν η ζημία από τις εμπορικές τριβές είναι διαχειρίσιμη σε μακροοικονομικό επίπεδο, η κινεζική κυβέρνηση μπορεί να θέλει να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση.
Οι επιλογές αυτή της πολιτικής θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν:
 1. Υψηλότεροι δασμοί σε επιλεγμένες εξαγωγές των ΗΠΑ προς την Κίνα: Η Κίνα πιθανότατα θα είχε ως στόχο εισαγόμενα προϊόντα που θα είχαν σημαντικό αντίκτυπο στις ΗΠΑ και η Κίνα θα μπορούσε να αντέξει οικονομικά να εισάγει λιγότερα από αυτά τα προϊόντα. Βάσει αυτών των κριτηρίων η Deutsche Bank εντόπισε τα ακόλουθα προϊόντα: σπόρους και φρούτα (συμπεριλαμβανομένων των σπόρων σόγιας), αεροσκάφη, μη σιδηρούχα μέταλλα, ξυλεία, μεταλλεύματα και ακατέργαστα δέρματα (Σχήμα 8).
Οι εισαγωγές αυτών των προϊόντων ανέρχονται σε περίπου 40 δισ. δολάρια.
Η Κίνα θα μπορούσε να επιλέξει από αυτόν τον κατάλογο και να αντιδράσει επιβάλλοντας "αμοιβαίους" δασμούς στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ.
2. Κάποιες προειδοποιητικές βολές κατά επιχειρηματικών συμφερόντων των ΗΠΑ στην Κίνα: Πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν ήδη σημαντικά μερίδια των εσόδων τους από την Κίνα και οι πωλήσεις τους μπορεί να μην αντανακλώνται στα διμερή εμπορικά στοιχεία.
Η General Motors, για παράδειγμα, έχει μια κοινή επιχείρηση στην Κίνα που προμηθεύει την κινεζική αγορά.
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι ενώ οι παγκόσμιες πωλήσεις αυτοκινήτων της GM μειώθηκαν κατά 9% το α 'τρίμηνο του 2017, ο όγκος των πωλήσεών της στην Κίνα αυξήθηκε κατά 6%.
Η Κίνα αντιπροσωπεύει ήδη το ήμισυ των παγκόσμιων πωλήσεων της GM από το δ΄τρίμηνο του 2017.
Ένας εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ και Κίνα μπορεί να βάλει σε δύσκολη θέση εταιρείες όπως η General Motors.
3. Καθυστέρηση της διαδικασίας για άνοιγμα του τομέα των υπηρεσιών ή παροχή προτιμησιακής πρόσβασης σε άλλες χώρες εκτός από τις ΗΠΑ.
Σενάριο σοβαρού εμπορικού πολέμου: Η επιβολή δασμών 45% σε όλες τις εισαγωγές από την Κίνα θα προκαλούσε σημαντική ζημιά στην οικονομία της χώρας.
Σε ένα τόσο ακραίο σενάριο, η Κίνα θα πρέπει να απαντήσει με δραστικά μέτρα.
Ακολουθούν οι διάφορες ενέργειες που θα μπορούσαν να ληφθούν και η κρίση μας σχετικά με την πιθανότητα να ληφθούν.
1. Επιβολή υψηλότερων δασμών σε όλες τις αμερικανικές εξαγωγές προς την Κίνα: Η Κίνα εισήγαγε προϊόντα αξίας 153 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ το 2017.
Υποθέτοντας ότι η Κίνα θα επιβάλλει επίσης δασμούς 45%, με μια ελαστικότητα των τιμών στο 1,2, αυτό θα οδηγούσε σε πτώση των αμερικανικών εξαγωγών προς την Κίνα ύψους 83 δισ. δολαρίων, που ισοδυναμεί με το 3,6% των συνολικών εξαγωγών των ΗΠΑ το 2017. Καθώς η Κίνα διαθέτει μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα έναντι των ΗΠΑ, αυξάνοντας τους δασμούς κατά 45% θα προκαλέσει περισσότερες ζημιές στην οικονομία της Κίνας παρά στις ΗΠΑ.
Ως εκ τούτου, η Κίνα μπορεί να επιβάλλει υψηλότερους δασμούς από αυτούς των ΗΠΑ για αντίποινα.
2. Περιορισμός της πρόσβασης στην αγορά για τις αμερικανικές επιχειρήσεις στην Κίνα: Παρόμοια με αυτά στο σενάριο του απλού εμπορικού πολέμου, η Κίνα ενδέχεται να θέσει εμπόδια στις αμερικανικές επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Κίνα.
Τα επιχειρηματικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην Κίνα θα υποστούν σημαντικές απώλειες ως αποτέλεσμα.
3. Παροχή προτιμησιακής μεταχείρισης στους ανταγωνιστές των ΗΠΑ: Η Κίνα ενδέχεται να προσπαθήσει να ενισχύσει τις σχέσεις της με την ΕΕ και άλλες χώρες για να αντισταθμίσει τις ζημίες που προκαλεί ένας διμερής εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ.
Η Κίνα μπορεί επίσης να ανοίξει μέρος του τομέα των υπηρεσιών της σε άλλες χώρες και όχι στις ΗΠΑ.
4. Περιορισμός των ταξιδιών των Κινέζων στις ΗΠΑ: Η Κίνα μπορεί να δυσχεράνει στους πολίτες της να ταξιδεύουν ιδιωτικά στις ΗΠΑ, όπως για τουριστικούς ή εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Οι Κινέζοι δαπανούν 30 δισ. δολάρια ετησίως για τα ταξίδια τους στις ΗΠΑ (συμπεριλαμβανομένων των καταλυμάτων, των αγορών, των δαπανών εκπαίδευσης κ.λπ.).
Ο αντίκτυπος θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι μεγάλος, ανάλογα με το πεδίο εφαρμογής αυτών των περιορισμών και τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστούν αυστηρά.
5. Πώληση αμερικανικών κρατικών ομολόγων: Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του ΔΝΤ COFER, το τυπικό της συμμετοχής των Κεντρικών Τραπεζών σε συναλλαγματικά αποθέματα είναι 64% σε περιουσιακά στοιχεία τιμολογημένα σε δολάρια, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ.
Η Κίνα κατείχε αμερικανικά κρατικά ομόλογα αξίας 1,18 τρισ. δολαρίων το Δεκέμβριο του 2017.
Μεταξύ αυτών των επιλογών πολιτικής είναι πιθανό να συμβούν αυτές από την πρώτη έως και την τέταρτη.
Ένα πλεονέκτημα αυτών των μέτρων είναι ότι είναι διμερείς.
Η επανεξισορρόπηση των αποθεματικών από τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα θα έχει παγκόσμιες διακλαδώσεις δεδομένου του ρόλου των επιτοκίων των ΗΠΑ στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.
Μια άνοδος των επιτοκίων των ΗΠΑ θα ήταν επιζήμια και για την οικονομία της Κίνας.
Ως εκ τούτου η Deutsche Bank εκτιμά ότι η πέμπτη επιλογή είναι σαφώς λιγότερη πιθανή από τις τέσσερις πρώτες επιλογές.
Εκτός από τις κυβερνητικές ενέργειες, οι ιδιωτικές εταιρείες στην Κίνα πιθανότατα θα διαφοροποιήσουν την παραγωγική τους βάση σε άλλες χώρες όπως το Βιετνάμ.
Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά ένας εμπορικός πόλεμος μπορεί να επιταχύνει την ταχύτητά του.
Χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Βραζιλία και η Αργεντινή, θα μπορούσαν ενδεχομένως να κερδίσουν από τον εμπορικό πόλεμο λαμβάνοντας τα χαμένα μερίδια αγοράς τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Κίνα.
Οι χώρες και οι περιφέρειες που είναι στενά συνδεδεμένες με την αλυσίδα εφοδιασμού της Κίνας, όπως η Κορέα, η Μαλαισία και η Ταϊβάν, εξακολουθούν να χάνουν σε καθαρή βάση.
Και ενώ υπάρχουν πολλές αποχρώσεις, τα βασικά σενάρια είναι δύο.
Το σενάριο του απλού εμπορικού πολέμου και το σεναρίου του "πυρηνικού" εμπορικού πολέμου.
Το τελευταίο σενάριο θα μπορούσε να κλιμακωθεί και να οδηγήσει σε ύφεση.
Στο σενάριο του απλού εμπορικού πολέμου, μια σημαντική αλλά περιορισμένη αύξηση των δασμών στις αμερικανικές εισαγωγές από την Κίνα θα ήταν η απάντηση του Πεκίνου στους δασμούς των ΗΠΑ.
Εάν δεν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση, το καθαρό αποτέλεσμα θα ήταν μια μικρή πτώση στην ανάπτυξη και μια μικρότερη αύξηση του πληθωρισμού και στις δύο χώρες, με περιορισμένη εξάπλωση σε άλλες οικονομίες.
Στο σενάριο του «σκληρού» εμπορικού πολέμου, οι εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ - Κίνας έρχονται σε μεγαλύτερη σύγκρουση με υψηλούς δεσμούς να επιβάλλονται και από τις δύο πλευρές.
Αυτό θα μπορούσε να ωθήσει την αμερικανική οικονομία σε ύφεση.
Η Κίνα θα μπορούσε να μετριάσει σημαντικά τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της μέσω δημοσιονομικών κινήτρων μεγάλης κλίμακας, αν και υπάρχει κίνδυνος για τη μακροπρόθεσμη χρηματοοικονομική σταθερότητα της χώρας αυτής.
Και τώρα όλα τα βλέμματα για το τι θα κάνει στην πραγματικότητα η Κίνα.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης