Διεθνή

Δασμούς 50 δισ. δολ. στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών ανακοίνωσε ο Trump - Εν αναμονή απάντησης από το Πεκίνο

Δασμούς 50 δισ. δολ. στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών ανακοίνωσε ο Trump - Εν αναμονή απάντησης από το Πεκίνο
Ο Trump ανακοίνωσε την επιβολή δασμών σε σειρά κινεζικών προϊόντων
Νέο κτύπημα, αυτή τη φορά προς την Κίνα, επεφύλασσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, ο οποίος υπέγραψε διάταγμα βάσει του οποίου θα επιβληθούν δασμοί σε μία σειρά κινεζικών εισαγωγών, η αξία των οποίων κυμαίνεται μεταξύ 50 και 60 δισ. δολαρίων.
Ο Trump έδωσε εντολή στον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ, Robert Lighthizer, να επιβάλει δασμούς ύψους περίπου 50 δισ. δολαρίων σε κινεζικές εισαγωγές.
O Trump ανέθεσε επίσης στον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών  Steven Mnuchin να προτείνει νέους επενδυτικούς περιορισμούς στις κινεζικές εταιρείες εντός 60 ημερών, στο πλαίσιο του προστατευτισμού που ακολουθεί, προκειμένου να διαφυλάξει Αμερικανικές τεχνολογίες που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας, δήλωσε ο ανώτερος οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Everett Eissenstat.
Η κίνηση έρχεται καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε ολόκληρο τον κόσμο προειδοποιούν για έναν εμπορικό πόλεμο που θα μπορούσε να υπονομεύσει την ευρύτερη παγκόσμια ανάκαμψη εδώ και χρόνια.
Οι μετοχές των ΗΠΑ υποχώρησαν έντονα νωρίς την Πέμπτη εν μέσω ανησυχιών ότι η δράση των ΗΠΑ θα μπορούσε να προκαλέσει αυστηρή απάντηση από την Κίνα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Trump είχε... διατάξει την Κίνα να προχωρήσει στην εφαρμογή πολιτικών που θα οδηγήσουν σε μείωση κατά 100 δισ. δολάρια το εμπορικό της πλεόνασμα με τις ΗΠΑ.
Όλα δείχνουν ότι το ενδεχόμενο ενός νέου εμπορικού πολέμου -έστω και εάν η ΕΕ φαίνεται ότι θα εξαιρεθεί από τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο- δεν έχει απομακρυνθεί στο ελάχιστο.

Κίνα: Κανείς δεν θα βγει νικητής από έναν εμπορικό πόλεμο

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε μέσα ενημέρωσης, το αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και άλλες εμπορικές ενώσεις κάλεσαν την αμερικανική κυβέρνηση να μην επιβάλει μονομερώς δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, καθώς αυτό θα μπορούσε να πλήξει τους Αμερικανούς καταναλωτές και την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ.
Απαντώντας σε αυτό, η εκπρόσωπος Xoua Tsounging δήλωσε σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι δεν υπάρχει νικητής σε έναν εμπορικό πόλεμο και ότι δεν υπάρχει μια "σούπερ πανοπλία" που να διασφαλίζει ότι μια χώρα είναι άτρωτη όταν κραδαίνει το όπλο του εμπορικού προστατευτισμού απέναντι σε άλλους.
Σημειώνοντας ότι οι σινοαμερικανικές σχέσεις είναι αμοιβαία επωφελείς, η Tsounging δήλωσε ότι η διμερής οικονομικής και εμπορική συνεργασία τα τελευταία 40 χρόνια έχει δημιουργήσει τεράστιες αγορές και πληθώρα ευκαιριών για απασχόληση και στις δύο χώρες, ενώ έχει μειώσει το μέσο κόστος ζωής για τις αμερικανικές οικογένειες.
"Εάν οι ΗΠΑ δεν είχαν απτά οφέλη από αυτό, η σινοαμερικανική οικονομική και εμπορική συνεργασία δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί τόσο γρήγορα", δήλωσε η Tsounging.
Επιπλέον, η Κίνα ποτέ δεν επεδίωξε σκοπίμως ένα εμπορικό πλεόνασμα, δήλωσε η εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι πολλοί παράγοντες προκάλεσαν αυτή την ανισορροπία στο εμπόριο μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.
"Ο σωστός τρόπος για να αποκατασταθεί αυτή η ανισορροπία είναι να ανοίξει ακόμα περισσότερο η αγορά εκατέρωθεν και να γίνει μεγαλύτερη η πίτα της διμερούς συνεργασίας, αντί να ξεκινούν εμπορικοί πόλεμοι", δήλωσε η εκπρόσωπος.
Επιβεβαίωσε επίσης ότι εάν οι ΗΠΑ κάνουν μια κίνηση που θα βλάπτει τα κινεζικά συμφέροντα, η Κίνα αναμφισβήτητα θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης