Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπογράφει ο Trump για την επιβολή δασμών σε εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα

Υπογράφει ο Trump για την επιβολή δασμών σε εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα
Το επίσημο έγγραφο θα το υπογράψει στις 18:30 ώρα Ελλάδας ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Στις 18:30 σήμερα 22/3 το απόγευμα αναμένεται να υπογράψει το επίσημο έγγραφο με το οποίο θα αναγγελθεί η επιβολή δασμών σε σειρά εισαγόμενων προϊόντων που παράγονται στην Κίνα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, κίνηση που κατά πολλούς αναλυτές μπορεί να πυροδοτήσει έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.
Η υπογραφή του εγγράφου έχει ως στόχο να παταχθεί η κλοπή αμερικανικής τεχνολογίας και πνευματικής ιδιοκτησίας όπως ανέφερε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, τη στιγμή που από την πλευρά της Κίνα προειδοποιεί την Ουάσινγκτον πως δεν θα αφήσει την κίνηση αυτή αναπάντητη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιβολή δασμών σε κινέζικα προϊόντα εκτιμάται πως θα κοστίσει τουλάχιστον 30 δις δολάρια στην κινεζική οικονομία, ενώ υπάρχουν και εκτιμήσεις πως το ποσό αυτό μπορεί ακόμα και να διπλασιαστεί και να φτάσει ακόμα και τα 60 δις δολάρια.
Πάντως, αμερικανικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως οι δασμοί αυτοί ενδεχομένως να μην τεθούν άμεσα σε ισχύ αλλά να καθυστερήσουν προκειμένου να υπάρξει ο κατάλληλος χρόνος για διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι δασμοί που αποφάσισαν οι ΗΠΑ για τον χάλυβα και το αλουμίνιο αφορούν το ποσό των 9 δις δολαρίων ετησίως.
Σε κάθε περίπτωση η Κίνα προειδοποιεί ότι θα λάβει ενεργά μέτρα ώστε να διαφυλάξει τα εθνικά της συμφέροντα, καθώς και τα συμφέροντα των βιομηχανιών της.
Ο υφυπουργός Εμπορίου της Κίνας, Wang Shouwen υποστήριξε χθες ότι η απόφαση των ΗΠΑ να ξεκινήσουν έρευνες στον εμπορικό τομέα αποτελεί μία «μονομερή πράξη προστατευτισμού».
«Η λήψη εμπορικών περιοριστικών μέτρων όχι μόνο θα εμποδίσει τη φυσιολογική διεθνή εμπορική τάξη, αλλά θα προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο πολυμερές εμπορικό σύστημα», προειδοποίησε ο Wang κατά τη διάρκεια υπουργικής συνάντησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου
Το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ οδήγησε τον οίκο αξιολόγησης S&P να δηλώσει ότι οποιαδήποτε αντίποινα από τους μεγάλους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ θα μπορούσε να εκτροχιάσει μία συγχρονισμένη παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.
Από την πλευρά του, ο οίκος αξιολόγησης Fitch προειδοποίησε ότι οι αυξημένες εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επί τα χείρω αναθεώρηση του βασικού outlook της Κίνας, την ώρα που κορυφαίοι αναλυτές υποστηρίζουν πως ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας κατά πάσα πιθανότητα πλήξει τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της υφηλίου, ενώ μπορεί να τις οδηγήσει ακόμη και σε ύφεση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης