Διεθνή

"Εμπόδια" για το καλώδιο ενεργειακής σύνδεσης Νορβηγίας και Σκωτίας

Κινδυνεύει ακόμα και με ακύρωση το έργο των 2 δισ. ευρώ
Το προγραμματισμένο ιδιωτικό καλώδιο μεταφοράς καθαρής ενέργειας της NorthConnect που θα συνδέσει την Νορβηγία  και την Σκωτία πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το 2023, αλλά σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής ενέργειας του νορβηγικού κοινοβουλίου στο Reuters θα καθυστερήσει μερικά χρόνια και ενδέχεται να διατρέξει τον κίνδυνο ακύρωσης .
Εάν το σχέδιο των 2 δισ. ευρώ πρόκειται να προχωρήσει, πρέπει να αναληφθεί και από το νορβηγικό κρατικό δίκτυο Statnett, δήλωσε ο Espen Barth Eide μια μέρα πριν από την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο σχετικά με την υιοθέτηση της τρίτης δέσμης μέτρων της ΕΕ για τη Νορβηγία.
"Θα πρέπει να μεταφερθούν στο Statnett", δήλωσε ο Eide. "Είναι Statnett ή τίποτα. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα κατασκευαστεί σίγουρα. Θα αξιολογηθεί».
Το καλώδιο του υποθαλάσσιου δικτύου 650 χλμ. της NorthConnect θα μπορούσε να καλύψει περίπου το ένα τέταρτο της αιχμής της ζήτησης στη Σκωτία με καθαρή ενέργεια από νορβηγικά υδροηλεκτρικά φράγματα και ανεμογεννήτριες.
Η NorthConnect είναι κοινή επιχείρηση  της σουηδικής Vattenfall και των νορβηγικών εταιρειών παραγωγής ενέργειας E-CO Energi, Agder Energi και Lyse.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης