Διεθνή

Νίκη της Vattenfall στον ολλανδικό διαγωνισμό για υπεράκτιες αιολικές εγκαταστάσεις 700 MW

Νίκη της Vattenfall στον ολλανδικό διαγωνισμό για υπεράκτιες αιολικές εγκαταστάσεις 700 MW
Το δικαίωμα να κατασκευάσει δύο αιολικά πάρκα συνολικού ύψους 700 MW στα ολλανδικά ύδατα σε δημοπρασία μηδενικής επιδότησης, ανακοίνωσε η Vattenfall.
Ειδικότερα, η κυβέρνηση των Κάτω Χωρών ξεκίνησε τη δημοπρασία τον Δεκέμβριο για το Hollandse Kust South 1 και 2, 350MW το καθένα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το κόστος της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη μειώνεται δραματικά τα τελευταία χρόνια, καθώς οι κατασκευαστές φέρνουν στην αγορά ακόμα μεγαλύτερους στροβίλους.
«Με τη μηδενική επιδότηση, οι αιολικές μονάδες θα πουλήσουν την ηλεκτρική τους ενέργεια στην αγορά χονδρικής πώλησης ενέργειας αντί να βασίζονται σε ένα σύστημα σταθεροποίησης εσόδων» ανέφερε μεταξύ άλλων η Wind Europe.
Η ολλανδική κυβέρνηση δέχθηκε προσφορές από κάθε προγραμματιστή που ήταν έτοιμος να υποβάλει προσφορά μηδενικής επιδότησης.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope, Giles Dickson, δήλωσε ότι αυτή η είδηση δείχνει ότι οι προσφορές μηδενικής επιδότησης είναι πιθανές για ορισμένους προγραμματιστές σε ορισμένες αγορές, μεταξύ των οποίων και οι κυβερνήσεις αναλαμβάνουν και διαχειρίζονται ένα μερίδιο του κινδύνου του έργου.
«Η αιολική ενέργεια δείχνει ξανά και ξανά ότι μπορεί να προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη χωρητικότητα για λιγότερα μετρητά. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα που πρέπει να πάρουν και άλλες κυβερνήσεις: θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις φιλοδοξίες τους στα εθνικά ενεργειακά τους σχέδια, με την αιολική ενέργεια να δείχνει τον δρόμο» συμπλήρωσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης