Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ακυρώνεται η διεθνής IPO της Aramco, εισαγωγή μόνο στο χρηματιστήριο της Σ. Αραβίας

Ακυρώνεται η διεθνής IPO της Aramco, εισαγωγή μόνο στο χρηματιστήριο της Σ. Αραβίας
Φόβοι για το νομικό ρίσκο ακυρώνουν το διεθνές IPO της Saudi Aramco
Η κυβέρνηση της Σ. Αραβίας αποφάσισε να μειώσει τις φιλοδοξίες της και τελικώς θα προχωρήσει –το 2019- σε αρχική δημόσια εγγραφή (IPO) της Saudi Aramco μόνο στο χρηματιστήριο της χώρας και όχι σε κάποια μεγάλη διεθνή αγορά.
Την παραπάνω αποκάλυψη πραγματοποίησε κορυφαίος αξιωματούχος της Σ. Αραβίας στη Wall Street Journal, διατηρώντας, όμως, την ανωνυμία του.
Η απόφαση ελήφθη καθώς υπάρχουν ανησυχίες για ενδεχόμενα νομικά προβλήματα με την εισαγωγή σε κάποιο μεγάλο χρηματιστήριο.
Όπως έχουν τονίσει οι ειδικοί ενδεχόμενο IPO της Saudi Aramco σε ένα μεγάλο χρηματιστήριο όπως για παράδειγμα στο NYSE θα οδηγούσε σε άντληση εσόδων που θα έφθαναν στα 100 δις. δολάρια, ενώ είχε και τις… ευλογίες του Donald Trump.
Όμως ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Mohammed bin Salman εκφράζει ανησυχίες για το νομικό ρίσκο εισαγωγής στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης.
Η εισαγωγή μόνο στο Tadawul, όπως ονομάζεται το χρηματιστήριο της Σ. Αραβίας, θα έχει διπλό όφελος για την κυβέρνηση της χώρας.
Από τη μία πλευρά ο πρίγκιπας εκπληρώνει την υπόσχεσή του να εισάγει τον πετρελαϊκό όμιλο στο χρηματιστήριο και από την άλλη δεν διακινδυνεύει τη δημοσιοποίηση αρκετών στοιχείων που τον αφορούν, κάτι που θα απαιτούσαν οι ελεγκτικές αρχές των μεγάλων χρηματιστηρίων σε Ν. Υόρκη, Λονδίνο ή Χονγκ Κονγκ.


Η Aramco αποτιμάται στα 2 τρισ. δολάρια και με βάση την επικείμενη δημόσια προσφορά μετόχων (IPO) μέσα στο έτος, καθώς το 5% έχει σκοπό την προσέλκυση 100 δισ. δολαρίων.
Αλλά, η Aramco ισχυρίζεται πως κατέχει 261 δισ. βαρέλια πετρελαίου σε απόθεμα, κάτι που δίνει στην εταιρεία άφθονους πόρους προς αξιοποίηση τα προσεχή χρόνια.
Η σκωτσέζικη Wood Mackenzie υπολογίζει τη συνολική αξία της εταιρείας στα «μόλις» 400 δισ. δολάρια, ενώ ένας έτερος αναλυτής δήλωσε στο Bloomberg πως την υπολογίζει στα περίπου 500 δισ. δολάρια.
Άλλοι, και αυτοί υπό τον όρο της ανωνυμίας, έκαναν λόγο για συνολική αξία 1 τρισ. δολαρίων.
Ας σημειωθεί ότι η αδιαφάνεια της Aramco είναι πολύ πιθανό να κάνει τους επενδυτές ύποπτους.
Η Aramco δεν δημοσίευσε ποτέ οικονομικές εκθέσεις. Παρόλο που υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι θα το ξεκινήσουν αυτό πριν από την IPO, μέχρι σήμερα η τελευταία καταχώρηση στη σελίδα των εταιρικών εκθέσεων της Aramco είναι από τις 20 Ιουλίου του περασμένου έτους και περιλαμβάνει στοιχεία για την παραγωγή του 2016.






www.worlenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης