Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι αινιγματικές δηλώσεις του Novak για την συμφωνία παραγωγής πετρελαίου

Οι αινιγματικές δηλώσεις του Novak για την συμφωνία παραγωγής πετρελαίου
Μελετημένες οι κινήσεις της Ρωσίας, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας
«Μόλις επιτευχθεί ο απώτερος στόχος της συμφωνίας μας - που είναι η εξισορρόπηση της αγοράς - θα αρχίσουμε να εξετάζουμε τη σταδιακή απόσυρση» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Alexander Novak στο Bloomberg.
Στη συνέχεια τόνισε ότι: «Αυτό θα μπορούσε να αρχίσει να συμβαίνει από το τρίτο ή το τέταρτο τρίμηνο, ενώ δεν μπορεί φυσικά να αποκλειστεί η συζήτηση για μια στρατηγική εξόδου στην επόμενη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο».
Ωστόσο, εάν η κατάσταση στην αγορά πετρελαίου απαιτούσε την επέκταση της συμφωνίας ως το 2019, τότε η Ρωσία θα συμφωνούσε σε αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό. «Θα ενεργήσουμε ανάλογα με την τρέχουσα κατάσταση», είπε.
Παράλληλα, ο πρόεδρος Vladimir Putin ο οποίος θα κυβερνά τη Ρωσία για άλλα έξι χρόνια μετά την εξασφάλιση μιας νίκης στις εκλογές της Κυριακής (18/3) έχει αναδειχθεί ως παγκόσμιος διαπραγματευτής ισχύος στην αγορά πετρελαίου, αφού ανέλυσε τη συμφωνία της Ρωσίας με τον Οργανισμό των χωρών εξαγωγής πετρελαίου πριν από ένα χρόνο. Οι συνεργάτες ξεκίνησαν το 2018 σε υψηλά επίπεδα, δίνοντας ώθηση στο αργό πετρέλαιο Brent πάνω από 70 δολ.


Ο υπουργός ενέργειας τόνισε επίσης ότι δεν ανησυχεί για την αύξηση του πετρελαίου σχιστόλιθου ούτε για το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να ξεπεράσουν τη Ρωσία ως τον μεγαλύτερο παραγωγό ακατέργαστου άνθρακα στον κόσμο.
Όταν είναι σωστός ο χρόνος για να τερματιστούν οι περικοπές παραγωγής, θα πρέπει να γίνει σταδιακά, ανέφερε ο Νovak.
Οι ρωσικές εταιρείες πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων των κορυφαίων παραγωγών Rosneft PJSC και Lukoil PJSC, εξέφρασαν ανησυχίες πέρυσι σχετικά με την προοπτική παρατεταμένων περικοπών. Ωστόσο, ο Νόβακ επέμεινε ότι δεν υπάρχει διαφωνία μεταξύ του κράτους και του κλάδου.
«Φυσικά ακούμε την άποψή τους», είπε. «Όλα όσα κάνουμε είναι μια ενοποιημένη προσέγγιση που στοχεύει στην επίτευξη του τελικού στόχου».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης