Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Κριτική των υποστηρικτών του Trump για την επιβολή των δασμών

Reuters: Κριτική των υποστηρικτών του Trump για την επιβολή των δασμών
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την επιβολή δασμών στις ειαγωγές χάλυβα και αλουμινίου
Κριτική στην απόφαση του Donald trump για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου ασκούν ακόμη και οι υποστηρικτές του, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.
Είναι σχεδόν αδιανόητο ένας μορφωμένος, φιλικός προς τις επιχειρήσεις πολιτικός να στραφεί προς πολιτικές προστατευτισμού το 2018, αλλά η υιοθέτηση δασμών από τον Trump δείχνει προς την κατεύθυνση μιας πολύ ζοφερής περιόδου για το παγκόσμιο εμπόριο και τις επενδύσεις», δήλωσε ο William Megginson, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, που αξιολογεί τις μειώσεις φόρων και τις προσπάθειες απορρύθμισης του Τραμπ με ένα τέλειο ‘10άρι’.
Αν και οι πολιτικές του Trump «γενικά υπήρξαν καλές για την ανάπτυξη», δήλωσε, η απόφαση του την περασμένη εβδομάδα να επιβάλει δασμούς 25% στις εισαγωγές του χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου είναι το «πιο ανόητο βήμα που έκανε η κυβέρνηση του».
Τους δασμούς, και την απειλή ότι επίκεινται κι άλλοι, τους έχουν καταδικάσει οικονομολόγοι από όλο το πολιτικό φάσμα.
Σε πρόσφατη ανάρτησή του σε μπλογκ, για παράδειγμα, ο Dany Rodrick από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ανέφερε οι δασμοί έχουν «μικρή σημασία», αλλά εξέφρασε το φόβο ότι στον σημερινό παγκοσμιοποιημένο πλανήτη θα μπορούσαν να είναι πιο καταστροφικοί από τους σαρωτικούς περιορισμούς που επέβαλε ο πρόεδρος Ronald Reigan.
Από τους 30 ειδικούς με τους οποίους μίλησε το Reuters, και οι οποίοι κρίνουν πολύ θετικά – ακόμα και με διθυραμβικά σχόλια - άλλες οικονομικές πολιτικές του Trump, μόνο μερικοί υποστήριξαν με μάλλον χλιαρό τρόπο τους δασμούς.
«Μια πιο δίκαιη αξιολόγηση είναι να τους δει κανείς ως διαπραγματευτικό τέχνασμα παρά ως σοβαρές, μακροπρόθεσμες αλλαγές στην εμπορική πολιτική», δήλωσε η Marjory Baldwin καθηγήτρια στο Carey School of Business του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, βαθμολογώντας τους δασμούς με ‘6’.
Το γεγονός ότι η πολύ αρνητική στάση απέναντι στους δασμούς κυριαρχεί ακόμα και μεταξύ αυτών που σε μεγάλο βαθμό στηρίζουν τις πολιτικές του Trump είναι άξιο αναφοράς καθώς ο πρόεδρος ενεργεί με βάση τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, που πολλοί πίστεψαν ότι η φιλική προς τις επιχειρήσεις, οικονομική του ομάδα, με επικεφαλής τον Gary Cohn, θα τον αποτρέψουν από το να τις εφαρμόσει.
Ο Cohn παραιτήθηκε μετά την ανακοίνωση των δασμών την περασμένη εβδομάδα.
Ο πιθανός διάδοχος του Cohn, ο σχολιαστής του CNBC Larry Cantlow «αναθεώρησε την άποψή του» υποστηρίζοντας τους δασμούς ως διαπραγματευτικό εργαλείο, δήλωσε χθες ο Trump, ενώ κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα ότι ο πρόεδρος επιδιώκει δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές ύψους 60 δισ. δολαρίων.
Το σαββατοκύριακο, ο Trump επανέλαβε την απειλή του να φορολογήσει τα ευρωπαϊκά οχήματα.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης