Διεθνή

Ποιoς είναι ο νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Mike Pompeo, πρώην αρχηγός της CIA

Ποιoς είναι ο νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Mike Pompeo, πρώην αρχηγός της CIA
Η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα θα είναι ένα "δαπανηρό βάρος" για τις ΗΠΑ είχει δηλώσει ο Mike Pompeo κινούμενος στην γραμμή Trump
Τελικά ο Donald Trump βρήκε κάποιον που είναι "πάντα στο ίδιο μήκος κύματος" για να εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ στο εξωτερικό.
Ο διευθυντής της CIA, Mike Pompeo, 54 ετών, πρώην στρατιωτικός, επιχειρηματίας και συντηρητικός, εξελέγη στη Βουλή των Αντιπροσώπων το 2010 ως μέρος του «κύματος» των Tea Party.
Εάν εγκριθεί από τη Γερουσία, θα γίνει ο κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ εν μέσω «λεπτών» διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Κορέα για πιθανή συνάντηση του προέδρου Trump με τον δικτάτορα Kim Jong-un.
Μιλώντας στο Λευκό Οίκο σύμφωνα με τον Guardian, ο Trump επαίνεσε την "τεράστια δύναμη του Pompeo, την τεράστια νοημοσύνη" και πρόβλεψε ότι θα ήταν ένας «πραγματικά μεγάλος υπουργός  της χώρας». Τόνισε επίσης την ισχυρή τους σχέση, σε αντίθεση με τη σχέση του με τον Tillerson.
"Έχω συνεργαστεί με τον Mike Pompeo εδώ και αρκετό καιρό - τεράστια ενέργεια, τεράστια νοημοσύνη, είμαστε πάντα στο ίδιο μήκος κύματος", δήλωσε ο Trump αναχωρώντας από την Ουάσινγκτον για την Καλιφόρνια, όπου επρόκειτο να επιθεωρήσει πρωτότυπα για σύνορα τείχος. "Η σχέση ήταν πολύ καλή και αυτό είναι που χρειάζομαι από υπουργό της χώρας".
Ο Pompeo αποφοίτησε από τη στρατιωτική ακαδημία των ΗΠΑ στο West Point και το Χάρβαρντ και υπηρέτησε τρεις θητείες ως εκπρόσωπος του Κάνσας.
Ως μέλος του Σώματος επέλεξε επιτροπή για τις πληροφορίες, ήταν ένας από τους σκληρούς επικριτές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής  του Obama, ιδίως όσον αφορά την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.
Ο Pompeo ευθυγραμμίζεται επίσης με το Trump για την αλλαγή του κλίματος, έχοντας εκφράσει σκεπτικισμό σχετικά με το βαθμό στον οποίο είναι υπεύθυνοι οι άνθρωποι.
Ο Pompeo δήλωσε ότι η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα θα είναι ένα "δαπανηρό βάρος" για τις ΗΠΑ. Το περασμένο έτος η Trump ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν.
Κατά την διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας,, ο Pompeo ήταν αξιωματικός ιππικού "που περιπολούσε το σιδερένιο παραπέτασμα πριν από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου". Στη συνέχεια αποφοίτησε από την Νομική Σχολή του  Harvard πριν εισέλθει στον ιδιωτικό τομέα.
Έχει καλλιεργήσει δεσμούς με τον Charles και τον David Koch, τους δισεκατομμυριούχους βιομηχάνους  που επένδυσαν στην εταιρεία Thayer Aerospace, μια επιχείρηση που ο Pompeo που ξεκίνησε με φίλους από το West Point το 1998.
Επέστρεψε στην Koch Industries, τον όμιλο που εδρεύει στην Wichita   για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση του αγώνα του Κογκρέσου το 2010.
Ο Pompeo επικρίθηκε από τους φιλελεύθερους για την πρόσληψη ενός δικηγόρου της Koch Industries ως επικεφαλή του προσωπικού του και για τη θέσπιση νομοθεσίας που θα ωφελούσε τα συμφέροντα της Koch.

Ο Pompeo έχει υπερασπιστεί το waterboarding ως μια τακτική ανάκρισης, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι βασανιστήρια και, ως εκ τούτου, είναι νόμιμη. Σε δήλωση που επικρίνει την έκθεση του 2014 που εξέδωσε η επιτροπή της Γερουσίας για τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν για πρακτικές βασανιστηρίων που χρησιμοποιούνται από τη CIA, ο Pompeo δήλωσε: «Αυτοί οι άνδρες και οι γυναίκες δεν είναι βασανιστές, είναι πατριώτες. Τα προγράμματα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν εντός του νόμου, στο πλαίσιο του συντάγματος.
Στην ακρόαση του στη Γερουσία για την θέση του επικεφαλής της CIA, ο Pompeo ρωτήθηκε αν θα ξαναρχίσει τη χρήση των αποκαλούμενων «ενισχυμένων τεχνικών ανάκρισης» από τη CIA, εάν το ζητήσει ο πρόεδρος. "Απολύτως όχι", απάντησε.
Ο Pompeo είπε ότι ο Snowden αξίζει τη θανατική ποινή για διαρροή διαβαθμισμένων πληροφοριών στα μέσα ενημέρωσης.
Έχει επίσης υποστηρίξει ότι το Κογκρέσο θα επιτρέψει εσωτερική επιτήρηση σε μαζική κλίμακα.
Έχει, ωστόσο, αποκλίνει από το Trump στο θέμα της Ρωσίας. Στην ακρόασή του, φάνηκε να μοιράζεται με το προσωπικό της CIA μια αντιφατική άποψη της Ρωσίας.
Ο Pompeo έχει υποβαθμίσει την έκταση της επέμβασης της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 λέγοντας πως η Μόσχα επιδιώκει εδώ και δεκαετίες να επηρεάσει αμερικανικές εκλογές. Τον Φεβρουάριο υπεραμύνθηκε των συνομιλιών που είχε εκείνον τον μήνα στο αρχηγείο της CIA με ρώσους αρχικατασκόπους.
Ο Pompeo είναι ένας σφοδρός επικριτής του Ιράν και έχει ζητήσει να καταργηθεί η συμφωνία του 2015 που περιορίζει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των κυρώσεων. Τον Οκτώβριο δήλωσε πως το Ιράν «επιδιώκει ανελέητα να γίνει η ηγεμονική δύναμη στην περιοχή».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης