Διεθνή

Τι περιλαμβάβει η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Εni και Adnoc

Τι περιλαμβάβει η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Εni και Adnoc
Οι συμφωνίες αποτελούν μια στρατηγική κίνηση για την Eni στο πλαίσιο της απόκτησης πρόσβασης σε μια χώρα με υδρογονανθρακικά αποθέματα που είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο
Δύο συμφωνίες για την απόκτηση ποσοστού 5% στο  πετρελαϊκό πετρέλαιο Lower Zakum και 10% των πετρελαϊκών, συμπυκνωμάτων και πετρελαίου ανοικτής θάλασσας των Umm Shaif και Nasr, υπέγραψε η Eni με τον κρατικό πετρελαϊκό γίγαντα του Abu Dhabi,  National Oil Co (ADNOC) την Κυριακή (11/3).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι συμφωνίες συνίστανται σε συνολικό τέλος συμμετοχής ύψους περίπου 875 εκατομμυρίων δολαρίων για διάρκεια 40 ετών.
Οι συμφωνίες αποτελούν μια στρατηγική κίνηση για την Eni στο πλαίσιο της απόκτησης πρόσβασης σε μια χώρα με υδρογονανθρακικά αποθέματα που είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.
Το Lower Zakum βρίσκεται περίπου 65 χιλιόμετρα από την ακτή του Αμπού Ντάμπι. Η ανακάλυψη χρονολογείται από το 1963 και η παραγωγή ξεκίνησε το 1967.
Όπως ορίζει η συμφωνία, «Ο στόχος είναι η παραγωγή 450.000 βαρελιών πετρελαίου την ημέρα. Οι Umm Shaif και Nasr βρίσκονται περίπου 135 χιλιόμετρα από την ακτή του Αμπού Ντάμπι και έχουν στόχο παραγωγή 460.000 βαρελιών πετρελαίου την ημέρα».
Και στις δύο παραχωρήσεις, η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου Αμπού Ντάμπι (ADNOC) κατέχει ποσοστό 60%, ενώ ο φορέας εκμετάλλευσης είναι η ADNOC Offshore.
Επιπρόσθετα, η Eni συμφώνησε να πουλήσει 10% της συμμετοχής της Shorouk στην ανοικτή Ακτή της Αιγύπτου, όπου βρίσκεται το υπερσύγχρονο αέριο πετρελαίου του κοιτάσματος Zohr.
Η συμφωνηθείσα αντιπαροχή ανέρχεται σε 934 εκατομμύρια δολάρια. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής εξαρτάται από την εκπλήρωση ορισμένων τυποποιημένων όρων, συμπεριλαμβανομένων όλων των αναγκαίων εξουσιοδοτήσεων από τις αρχές της Αιγύπτου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης