Τελευταία Νέα
Διεθνή

Trump: Καναδάς και Μεξικό μπορούν να εξαιρεθούν από τους δασμούς για το χάλυβα αν υπογράψουν νέα NAFTA

Trump: Καναδάς και Μεξικό μπορούν να εξαιρεθούν από τους δασμούς για το χάλυβα αν υπογράψουν νέα NAFTA
Δεν κάνει πίσω για τους δασμούς ο Trump
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump δήλωσε σήμερα (5/3) ότι δεν θα υποχωρήσει από τα σχέδιά του να επιβάλλει νέους δασμούς στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα, σε αντίθεση με υψηλόβαθμα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που αποδοκίμασαν σήμερα τους σχεδιαζόμενους δασμούς διότι, όπως υποστήριξαν, απειλούν την αμερικανική οικονομία και ενδεχομένως θα προκαλέσουν έναν εμπορικό πόλεμο.
«Δεν υποχωρούμε» υπογράμμισε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτος κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στο Οβάλ Γραφείο με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
«Δεν νομίζω ότι θα έχουμε έναν εμπορικό πόλεμο» τόνισε.
Νωρίτερα ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων P. Rayan ζήτησε από την κυβέρνηση του προέδρου Trump να μην προχωρήσει με σχέδιο επιβολής δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, δηλώνοντας ότι μπορεί να θέσει σε κινδύνους την οικονομία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump  δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο Καναδάς και το Μεξικό θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από τους προγραμματισμένους  δασμούς  στον χάλυβα και το αλουμίνιο, εάν οι δύο χώρες υπογράψουν μια νέα εμπορική συμφωνία NAFTA.

Σύμφωνα με το Reuters ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και το Μεξικό ολοκλήρωσαν τον τελευταίο γύρο συνομιλιών τους για την ανανέωση της συμφωνίας NAFTA του 1994  εν μέσω ανησυχιών ότι οι δασμοί του Trump θα μπορούσαν να προκαλέσουν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.
O Ray Dalio διαχειριστής του μεγαλύτερου fund Bridgewater Associates που διαχειρίζεται πάνω από 160 δισ. δολ. ανέφερε ότι οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου του Trump είναι αμελητέες ειδικά μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και αποτελούν ένα πολιτικό σόου.

"Έχουμε μεγάλα εμπορικά ελλείμματα με το Μεξικό και τον Καναδά. Η NAFTA, η οποία βρίσκεται υπό αναδιαπραγμάτευση αυτή τη στιγμή, ήταν κακή συμφωνία για τις ΗΠΑ. Μεγάλη μετεγκατάσταση επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας. Τα τιμολόγια για τον χάλυβα και το αλουμίνιο θα βγουν μόνο αν υπογραφεί νέα και  δίκαιη συμφωνία NAFTA, " ανέφερε σε tweet ο Trump .
Ο Trump ανακοίνωσε τους προγραμματισμένους δασμούς την περασμένη Πέμπτη, ως έναν τρόπο να αναβιώσει τις αμερικανικές βιομηχανίες χάλυβα και αλουμινίου.
Το θέμα αυτό συζητήθηκε τη Δευτέρα από τον υπέυθυνο Εμπορίου και Βιομηχανικής Πολιτικής του Λευκού Οίκου, Peter Navarro, ο οποίος δήλωσε στο Fox News,  ότι "όπως είπε ο πρόεδρος, δεν μπορούμε να έχουμε μια χώρα χωρίς βιομηχανία αλουμινίου και χάλυβα.
Ωστόσο, ο Navarro δήλωσε ότι δεν είχε δει τα tweets του Trump στα οποία αναφέρεται  ότι Καναδάς και το Μεξικό να απαλλάσσονται αν επιτευχθεί συμφωνία για τη NAFTA.
"Αυτό θα ήταν σπουδαίο για τον αμερικανικό λαό, αλλά αυτή τη στιγμή  για το 25% για το χάλυβα, και 10% για το αλουμίνιο, χωρίς καμμία χώρα να εξαιρείται είναι η σταθερή γραμμή ", δήλωσε ο Navarro.
Ο Trump, έχει υποσχεθεί θα επιδιώξει συμφωνίες που θα ευνοούν καλύτερα τους Αμερικανούς εργαζόμενους.
Αυτό περιλάμβανε ότι η Ουάσιγκτον θα αποσυρθεί από τη Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών εάν δεν υπάρξει ικανοποιητική διαπραγμάτευση καθώς και την ανακοίνωσή της για τους σχεδιαζόμενους δασμούς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης