Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποιήσεις Malmstrom (Επίτροπος) για αντίμετρα από ΕΕ: Δασμούς 25% στις αμερικανικές εισαγωγές 3,2 δισ. δολαρίων

tags :
Προειδοποιήσεις Malmstrom (Επίτροπος) για αντίμετρα από ΕΕ: Δασμούς 25% στις αμερικανικές εισαγωγές 3,2 δισ. δολαρίων
Ο Καναδάς και η Βραζιλία ανακοίνωσαν ότι θα εξετάσουν τη λήψη μέτρων
Αυστηρή είναι η απάντηση της Κομισιόν στις εξαγγελίες του προέδρου των ΗΠΑ, για την επιβολή δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο  εν μέσω διεθνούς ανησυχίας για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος.
Η αρμόδια Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Εμπόριο Cecilia Malmstrom προειδοποίησε σήμερα 1/3/2018 για αντίμετρα εάν τα σχέδια του Αμερικανού προέδρου εφαρμοστούν και για την Ευρώπη.
Πηγή της Κομισιόν να υπογραμμίζει στο πρακτορείο Reuters ότι και η Ένωση ετοιμάζει δασμούς ύψους 25% σε αμερικανικές εισαγωγές αξίας 3,2 δισ. δολαρίων, εάν οι δασμοί Trump αφορούν ευρωπαϊκά προϊόντα.
Στο θέμα επανήλθε και ο Juncker, υποστηρίζοντας ότι και η ΕΕ θα επιβάλλει δασμούς σε γνωστά αμερικανικά προϊόντα απο τις γνωστές μηχανές της Harley έως τα... blue jeans!
Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι η επιβολή των δασμών αποτελεί θέμα εθνικής ασφάλειας και είναι αναγκαία για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομία.
«Όταν χάνουμε δισεκατομμύρια δολάρια από το εμπόριό μας με σχεδόν κάθε χώρα, τότε «οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί και εύκολα κερδίζονται», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump.Ο Τrump δήλωσε ότι οι δασμοί ύψους 25% στο χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο θα ανακοινωθούν επίσημα την επόμενη εβδομάδα, αν και αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου σημείωσαν ότι κάποιες λεπτομέρειες πρέπει ακόμα να αποσαφηνιστούν.
Σε δηλώσεις της στη Σιγκαπούρη, η Μalmstrom προειδοποίησε ότι η όποια κίνηση θέσει ως στόχο την Ευρώπη θα είναι «βαθιά αθέμιτη».
«Συζητάμε διάφορα μέτρα.
Οτιδήποτε από το παραπέμψουμε την υπόθεση στον ΠΟΕ (Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου), μεμονωμένα ή με άλλους εταίρους που επίσης επηρεάζονται, και επίσης μέτρα προστασίας και πιθανά αντίποινα», δήλωσε η Malstrom.
«Υπάρχουν πράγματα που συζητάμε εσωτερικά στην Κομισιόν και με τα κράτη-μέλη μας.
Αλλά προφανώς, τίποτα δεν θα ανακοινωθεί έως ότου γνωρίζουμε την πλήρη έκταση αυτών των μέτρων».
Οι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου  θα διαστρεβλώσουν το παγκόσμιο εμπόριο και θα στοιχίσουν θέσεις εργασίας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εμπορίου της Αυστραλίας, με την Κίνα να προβλέπει ότι το εμπόριο θα ζημιωθεί εάν άλλες χώρες ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ.
Οι φόβοι για κλιμάκωση ενός εμπορικού πολέμου έχουν προκαλέσει αναταράξεις στις ασιατικές αγορές, πλήττοντας τις τιμές των μετοχών των χαλυβουργιών και των μεταποιητικών βιομηχανιών που τροφοδοτούν τις αμερικανικές αγορές.
«Οι βιομηχανίες χάλυβα και αλουμινίου όλων των χωρών αντιμετωπίζουν δυσκολίες», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Πεκίνο.
«Η Κίνα καλεί τις ΗΠΑ να δείξουν αυτοσυγκράτηση στη χρήση προστατευτικών εμπορικών μέτρων, να σέβονται τους πολυμερείς εμπορικούς κανόνες και να έχουν μια θετική συνεισφορά στην παγκόσμια τάξη του εμπορίου».
Η Νότια Κορέα, η τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγός χάλυβα στις ΗΠΑ μετά τον Καναδά και τη Βραζιλία, ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να είναι σε επαφή με Αμερικανούς αξιωματούχους έως ότου οριστικοποιηθούν τα σχέδια της Ουάσινγκτον.
«Για εμάς, το χειρότερο σενάριο ήταν δασμοί ύψους 54%» δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εμπορίου της Νότιας Κορέας, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Ωστόσο, εάν ο Τραμπ προχωρήσει με την πρότασή του για δασμούς 25% στον χάλυβα, «αυτό θα επηρεάσει τις εξαγωγές μας σε χάλυβα προς τις ΗΠΑ», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Ο Καναδάς και η Βραζιλία επίσης ανακοίνωσαν ότι θα εξετάσουν τη λήψη μέτρων αναφορικά με τους δασμούς.
H επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τις ΗΠΑ θα ήταν «εντελώς απαράδεκτη» δήλωσε ο πρωθυπουργός του Καναδά Justin Trudeau, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να συνεργάζεται με Αμερικανούς αξιωματούχους στο θέμα αυτό.
Επιπλέον, ο επικεφαλής της καναδικής κυβέρνησης προειδοποίησε ότι οι αμερικανικοί τελωνειακοί δασμοί θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντική αναταραχή στις αγορές και στις δύο πλευρές των συνόρων, αλλά είναι πεπεισμένος ότι κυβέρνησή του θα υπερασπιστεί τον βιομηχανικό τομέα.
«Οποιαδήποτε αναταραχή σε αυτήν την ενοποιημένη αγορά θα ήταν σημαντική και σοβαρή. Αλλά για αυτόν ακριβώς τον λόγο επισημάναμε στην αμερικανική διοίκηση την απαράδεκτη φύση αυτών των προτάσεων που θα τους πλήξουν όσο ακριβώς και εμάς, είμαστε (όμως) πεπεισμένοι ότι θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την καναδική βιομηχανία» είπε ο Τριντό σε δημοσιογράφους σε μια συνέντευξη τύπου στο Οντάριο.

Σύμφωνα με την Moody's Investors Service, ο χάλυβας και το αλουμίνιο δεν αποτελούν σημαντικό οικονομικό παράγοντα ακόμα και για τους Ασιάτες εξαγωγείς, αντιστοιχώντας συνήθως σε λιγότερο από 1% του ΑΕΠ ή των εξαγωγών.
Ωστόσο, οι ασιατικές χαλυβουργίες ανησυχούν ότι οι αμερικανικοί δασμοί μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα οι εγχώριες αγορές τους να πλημμυρίσουν με προϊόντα χάλυβα που δεν έχουν πού αλλού να διοχετευτούν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης