Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κατά 1,8% συρρικνώθηκε η τουρκική οικονομία το τρίτο τρίμηνο του 2016

Κατά 1,8% συρρικνώθηκε η τουρκική οικονομία το τρίτο τρίμηνο του 2016
Πρόκειται για τη πρώτη μείωση μετά από 7 χρόνια ανόδου
Απροσδόκητη συρρίκνωση εμφάνισε η τουρκική οικονομία κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2016.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της Τουρκίας, το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου κατά 1,8% σε σχέση με πέρυσι, εξέλιξη που οφείλεται κυρίως στη μείωση της κατανάλωσης. Ειδικότερα, οι καταναλωτικές δαπάνες παρουσίασαν πτώση 3,2%.
Το γεγονός αυτό αποδίδεται στο αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου και την πολιτική αναταραχή που ακολούθησε, παράμετροι που είχαν σοβαρές επιπτώσεις στην κατανάλωση.
Πτώση εμφάνισε και το ύψος των νέων επενδύσεων στη χώρα, καθώς η αξία τους ήταν μικρότερη κατά 0,6%.
Αξίζει να αναφερθεί ότι είναι η πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια που τα στοιχεία της τουρκικής οικονομίας καταγράφουν πτώση.
«Το αποτυχημένο πραξικόπημα, οι τρομοκρατικές επιθέσεις και τις κακές καιρικές συνθήκες συνέβαλαν στην χειρότερη από την αναμενόμενη απόδοση της οικονομίας», δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Mehmet Simsek. Προσέθεσε ωστόσο πως τα δημοσιοοικονομικά στοιχεία της Τουρκίας και οι καλά θωρακισμένες  τράπεζες θα προστατέψουν την οικονομία της χώρας.
Πάντως για το σύνολο του τρέχοντος έτους, το Bloomberg εκτιμά ότι παρά τα όποια προβλήματα η τουρκική οικονομία θα παρουσιάσει οριακή αύξηση της τάξεως του 0,3%.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης