Διεθνή

Η ΕΕ θα εξετάσει δικούς της δασμούς σε μέταλλα ως απάντηση στον Τrump

Η ΕΕ θα εξετάσει δικούς της δασμούς σε μέταλλα ως απάντηση στον Τrump
Οι όποιες αποφάσεις των Βρυξελλών θα δρομολογηθούν μετά την επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τους δασμούς, η οποία αναμένεται την επόμενη εβδομάδα
Την επιβολή δασμών στον χάλυβα και στο αλουμίνιο θα εξετάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως απάντηση στην απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να προαναγγείλει δασμούς 25% και 10% αντίστοιχα σε όλες τις εισαγωγές ατσαλιού και αλουμινίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτό δήλωσε στους «Financial Times» η επίτροπος αρμόδια για θέματα εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ, σε μία ακόμα ένδειξη πως η κίνηση του κ. Τραμπ μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, ανατρέποντας το καθεστώς ελεύθερης κίνησης αγαθών που οικοδόμησαν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Κομισιόν ανησυχεί πως ο ορισμός δασμών από τις ΗΠΑ θα ανακατευθύνει μεγάλο όγκο εξαγωγών μετάλλων προς την ευρωπαϊκή αγορά. Τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να αναγκάσει τις Βρυξέλλες να επιβάλουν δικούς τους δασμούς ώστε να προστατεύσουν την ήδη δοκιμαζόμενη ευρωπαϊκή βιομηχανία χάλυβα και αλουμινίου.
Οι όποιες αποφάσεις των Βρυξελλών θα δρομολογηθούν μετά την επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τους δασμούς, η οποία αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.

Προσφυγή σε ΠΟΥ (κι όχι μόνο)

Η κ. Μάλμστρομ επιβεβαίωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται επίσης σε συνεννόηση με άλλες χώρες ώστε να καταγγείλουν τους δασμούς Τραμπ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Ωστόσο, η διαιτησία μπορεί να διαρκέσει χρόνια και ούτως ή άλλως ο κ. Τραμπ μπορεί να επιλέξει να αγνοήσει τυχόν καταδικαστική απόφαση του ΠΟΕ, τον οποίο η κυβέρνησή του έχει υποβαθμίσει επανειλημμένα.
Πέραν των δικών της δασμών στα μέταλλα και την προσφυγή στον ΠΟΕ η επίτροπος επιβεβαίωσε ότι οι Βρυξέλλες εξετάζουν και ξεχωριστές εμπορικές ποινές εναντίον συγκεκριμένων αμερικανικών αγαθών – κατά πάσα πιθανότητα ως επιπρόσθετο μέτρο άσκησης πίεσης στην Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με τους FT, ανάμεσα στα αμερικανικά προϊόντα που μπορεί να στοχοποιηθούν βρίσκονται πολιτικά ευαίσθητα προϊόντα όπως ποτά μπέρμπον από το Κεντάκι – την πολιτεία όπου εκλέγεται ο κορυφαίος Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μιτς Μακόνελ – και τυριά από το Γουισκόνσιν, από όπου προέρχεται ο Πολ Ράιαν, Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Λόγοι εθνικής ασφάλειας (;)

Μία από τις πιο ανησυχητικές πτυχές της απόφασης Τραμπ είναι ότι ελήφθη χάρη σε ένα νομικό «παραθυράκι» της εποχής του Ψυχρού Πολέμου που επιτρέπει την επιβολή δασμών για λόγους εθνικής ασφάλειας, ειδικά εν καιρώ πολέμου.
Η Κομισιόν ανησυχεί ότι η Ουάσιγκτον θέτει ένα πρωτοφανές προηγούμενο που εφεξής θα επιτρέπει σε κάθε χώρα να παρακάμπτει τον ΠΟΕ επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας, γκρεμίζοντας έτσι το σύστημα εμπορικών κανόνων πάνω στο οποίο χτίστηκε μεταπολεμικά ο Δυτικός κόσμος.
Σημειώνεται πως ο κυριότερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ στον χάλυβα είναι ο Καναδάς, σύμμαχος των ΗΠΑ στο NATO, Θεωρητικά στόχος των αμερικανικών δασμών είναι η Κίνα, η οποία τα τελευταία χρόνια τροφοδοτεί την παγκόσμια αγορά με φθηνές εξαγωγές ατσαλιού και αλουμινίου, όμως τα τελευταία χρόνια οι αμερικανικές εισαγωγές κινεζικού χάλυβα έχουν ελαχιστοποιηθεί.
Ο ίδιος αμερικανός ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις έχει εκφράσει την αποδοκιμασία του για την επιβολή των δασμών, προειδοποιώντας σε υπόμνημά του ότι θα μπορούσαν να βλάψουν «συμμάχους-κλειδιά».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης