Διεθνή

Το Κονγκό προωθεί μέτρα για την πρόληψη της παιδικής εργασίας στα ορυχεία χαλκού και κοβαλτίου

Το Κονγκό προωθεί μέτρα για την πρόληψη της παιδικής εργασίας στα ορυχεία χαλκού και κοβαλτίου
Νέο σύστημα παρακολούθησης  τίθεται σε λειτουργία αυτό τον μήνα
Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό θα θέσει σε λειτουργία  αυτό το μήνα νέους μηχανισμούς παρακολούθησης για την αντιμετώπιση της παιδικής εργασίας στην παραγωγή κοβαλτίου και χαλκού, ανακοίνωσε αξιωματούχος  του υπουργείου μεταλλείων την Πέμπτη 1/3/2018 σύμφωνα με το Reuters.
Το θέμα ήρθε στο προσκήνιο, καθώς οι κατασκευαστές προσπαθούν να εξασφαλίσουν την προμήθεια κοβαλτίου, ένα βασικό συστατικό των επαναφορτιζόμενων μπαταριών ιόντων λιθίου, καθώς η παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων μεγαλώνει.
Το Κονγκό είναι μακράν ο μεγαλύτερος παραγωγός κοβαλτίου στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας προσφοράς.
Ωστόσο, ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι η παιδική εργασία χρησιμοποιείται για να παραχθεί μέρος αυτού του κοβαλτίου.
Η Διεθνής Αμνηστία υπολογίζει ότι το ένα πέμπτο της παραγωγής κοβαλτίου της χώρας εξορύσσεται χειρωνακτικά από άτυπους ανθρακωρύχους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών.
Ο Alexis Mikandji, ο γενικός διευθυντής του οργανισμού πιστοποίησης CEEC, δήλωσε ότι το Κονγκό έχει εξαλείψει  αυτή την πρακτική στην παραγωγή διαμαντιών, σιδηρομεταλλεύματος και βολφραμίου. Τώρα έχει προχωρήσει για την αντιμετώπιση της παιδικής εργασίας σε ορυχεία χαλκού και κοβαλτίου, είπε ο Mikandji σε συνέδριο μετάλλων στο Λονδίνο."Εκεί (στα ορυχεία του χαλκού και του κοβαλτίου) προχωρήσαμε για να εξετάσουμε τη θέση σε συστήματα ανιχνευσιμότητας και παρακολούθησης", ανέφερε. "Στην πραγματικότητα, αυτοί οι μηχανισμοί που μόλις ανέφερα θα είναι λειτουργικοί αυτό το μήνα, Μάρτιος 2018."
Οι νέοι μηχανισμοί θα ισχύουν για τους ανθρακωρύχους ή τους παραγωγούς μικρής κλίμακας, τους πελάτες και τις λειτουργίες που εκτελούνται τόσο από μικρές όσο και από μεγάλες μεταλλευτικές επιχειρήσεις, σημείωσε.
Το κοινοβούλιο του Κονγκό ενέκρινε ένα νέο μεταλλευτικό κώδικα στα τέλη Ιανουαρίου που θα αυξήσει φόρους και δικαιώματα και θα εξαλείψει τις συμφωνίες σταθερότητας για ανθρακωρυχεία όπως οι Randgold Resources, Ivanhoe China Molybdenum και Glencore.
Ο Mikandji αρνήθηκε να σχολιάσει εάν ο Πρόεδρος Joseph Kabila είχε υπογράψει τον νόμο.
Σύμφωνα με το σύνταγμα, ο πρόεδρος έχει 15 ημέρες από τη στιγμή που το κοινοβούλιο του στέλνει το νομοσχέδιο είτε για να το υπογράψει είτε για να το επιστρέψει στη βουλή


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης