Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η γερμανική RWE διεκδικεί μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Κροατίας

Η γερμανική  RWE διεκδικεί μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Κροατίας
Θέλει να αυξήσει το μερίδιο της στο 10% από 7% που κατέχει στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και 5% στο φυσικό αέριο
Ο γερμανικός ενεργειακός όμιλος RWE σκοπεύει να αυξήσει το μερίδιό του στην Κροατία στο 10%, δήλωσε εκπρόσωπος της επιχείρησης την Παρασκευή 23/2/2018, προσθέτοντας ότι οι ενεργειακές αρχές της χώρας πρέπει να κάνουν περισσότερα για να ενθαρρύνουν τις τομεακές επενδύσεις.
Η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού HEP κυριαρχεί στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας της Κροατίας με το 85% της αγοράς, ενώ η RWE κατέχει  μερίδιο  7% στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και 5% στο φυσικό αέριο.
"Στόχος μας είναι να φτάσουμε στο 10% στις αγορές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας μεσοπρόθεσμα, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι θέλουμε να φέρουμε καινοτόμες ενεργειακές υποδομές και να επιτρέψουμε στα νοικοκυριά να κερδίζουν χρήματα όταν πωλούν ενέργεια από τη δική τους φωτοβολταϊκή παραγωγή", δήλωσε ο Karl Kraus Reuters.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας η Κροατία, η οποία εισάγει το 40% των αναγκών της στην ηλεκτρική ενέργεια, θα μπορούσε να αναπτύξει 3.200 megawatts (MW) ηλιακής ενέργειας μέχρι το 2030, αλλά η έλλειψη επενδυτικού πλαισίου αποθαρρύνει τους επενδυτές.
 Η Κροατία διαθέτει σήμερα 4500 MW εγκατεστημένη ισχύ παραγωγής ενέργειας.
"Τα τελευταία δύο έως τρία χρόνια κανένα νέο έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν πραγματοποιήθηκε στην αγορά.
Η Κροατία πρέπει να καθορίσει ένα σύστημα στήριξης με βάση την αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας", δήλωσε ο Kraus.
"Οι μελλοντικές τάσεις, όπως τα φωτοβολταϊκά, η κινητικότητα ή τα έξυπνα δίκτυα, δεν έχουν φτάσει ακόμα στην Κροατία, καθώς οι μεταρρυθμίσεις της αγοράς έχουν επιβραδυνθεί τα τελευταία χρόνια, απειλώντας να δημιουργηθεί  μια μονοπωλιακή κατάσταση".
Ο κ. Kraus δήλωσε επίσης ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας CROPEX πρέπει να χρησιμοποιεί στο εμπόριο όλη την εγχώρια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός το οποίο τελικά θα μπορούσε να βοηθήσει τη χώρα να γίνει εξαγωγέας ενέργειας.
"Η αγορά υπάρχει ονομαστικά, αλλά δεν χρησιμοποιείται πραγματικά επειδή η HEP προσφέρει μικρές ποσότητες.
Τόσο η HEP όσο και η RWE αγοράζουν ηλεκτρική ενέργεια στις γειτονικές αγορές αντί να κλείνουν το κενό παραγωγής μέσω κοινών έργων", ανέφερε ο Kraus.
Πρόσθεσε ότι μια σαφής τιμή αγοράς για την ηλεκτρική ενέργεια θα βοηθούσε τους επενδυτές να λαμβάνουν αποφάσεις για τη δημιουργία νέας παραγωγικής ικανότητας.
Στην αγορά φυσικού αερίου, η πλήρης ελευθέρωση έχει αναβληθεί από το 2017 για  το 2021 και οι τιμές για την κατανάλωση των νοικοκυριών εξακολουθούν να ρυθμίζονται από το κράτος.
"Η κυβέρνηση πρέπει να έχει περισσότερη εμπιστοσύνη στην αγορά και να είναι ανοιχτή να μιλήσει στους επενδυτές σχετικά με τις αναπτυξιακές προτεραιότητες", ανέφερε ο Kraus.
Σήμερα η Κροατία εισάγει σχεδόν το ήμισυ της κατανάλωσης φυσικού αερίου.
\
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης