Τελευταία Νέα
Διεθνή

El-Sisi: H Αίγυπτος πέτυχε το στόχο – Μετατρέπεται σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο

El-Sisi: H Αίγυπτος πέτυχε το στόχο – Μετατρέπεται σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο
Έπρεπε να επιταχύνει ή να χάσει μια σημαντική ευκαιρία δήλωσε ο Αιγύτπιος πρόεδρος
Η συμφωνία της Αιγύπτου για την εισαγωγή φυσικού αερίου από το Ισραήλ ήταν μια νίκη που θα συμβάλει στη μετατροπή της βορειοαφρικανικής χώρας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, δήλωσε ο Πρόεδρος Abdel Fattah El-Sisi την Τετάρτη 21/2/2018, απορρίπτοντας τις ανησυχίες σχετικά με τη θέρμανση των σχέσεων με έναν πρώην εχθρό.
"Έχουμε κερδίσει ένα γκολ!" δήλωσε ο El-Sisi σύμφωνα με το Bloomberg κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού ανοίγματος ενός επενδυτικού κέντρου. "Έίχα ονειρευτεί γι 'αυτό για τέσσερα χρόνια, ότι θα γίνει ένα περιφερειακός κόμβος για την ενέργεια."
Η ισπανική εταιρεία Delek Drilling και η Noble Energy ανακοίνωσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι σχεδιάζει να προμηθεύσει  με 64 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου για 10 χρόνια στην εταιρεία Dolphinus Holdings της Αιγύπτου.
Τα νέα έθεσαν ερωτήματα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με το γιατί η Αίγυπτος εισήγαγε φυσικό αέριο από το Ισραήλ τόσο σύντομα μετά την εγκαινίαση του γιγαντιαίου υπεράκτιου τομέα Zohr που αναμένεται να καλύψει όλη την εγχώρια ζήτηση.
Η Αίγυπτος και το Ισραήλ υπέγραψαν συμφωνία ειρήνευσης που άλλαξαν την  εικόνα της Μέσης Ανατολής πριν από περίπου τέσσερις δεκαετίες, αλλά οι δεσμοί εστιάστηκαν σε μεγάλο βαθμό στην ασφάλεια.
 Ενώ οι κυβερνήσεις έχουν πλησιάσει τα τελευταία χρόνια, το αιγυπτιακό κοινό παραμένει εξαιρετικά δύσπιστο στην αναθέρμανση των δεσμών με το εβραϊκό κράτος.
Η Αίγυπτος δεν μπορεί να σπαταλήσει την ευκαιρία. Πρέπει να επωφεληθεί από τις ανακαλύψεις του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδίως επειδή η χώρα έχει αδρανείς εγκαταστάσεις εξαγωγών φυσικού αερίου στη βόρεια ακτή της.
"Όλο το φυσικό αέριο που προέρχεταιι από την περιοχή θα έρθει σε μας", είπε. "Είτε θα επανεξαχθεί σε άλλες χώρες είτε θα χρησιμοποιηθεί τοπικά."
Οι ανακαλύψεις φυσικού αερίου από την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο και οι προοπτικές για δεξαμενές εκτός Λιβάνου θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα κέντρο παραγωγής φυσικού αερίου στην πόρτα της Ευρώπης.
Ενώ αυτό δίνει σε έναν μικρό αριθμό χωρών πρόσβαση σε τεράστιους πόρους, μόλις άρχισαν να συμφωνούν για τον καλύτερο τρόπο εξαγωγής των καυσίμων σε μια περιοχή γεμάτη πολιτικές εχθρότητες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης