Διεθνή

Αλλάζουν οι ισορροπίες στην παγκόσμια αγορά του LNG από το πιθανό πλεόνασμα της Αιγύπτου

Αλλάζουν οι ισορροπίες στην παγκόσμια αγορά του LNG από το πιθανό πλεόνασμα της Αιγύπτου
H παγκόσμια υπεραπόδοση LNG είναι απίθανο να τερματιστεί πριν από τα μέσα της δεκαετίας του 2020
Αντιμέτωπη με μια πιθανή υπερβολική προσφορά φυσικού αερίου έρχεται η Αίγυπτος έπειτα από τη σύναψη συμφωνίας ύψους 15 δισ. δολαρίων με τις ενεργειακές εταιρείες του Ισραήλ (Noble – Delek), όπως έγραψε χθες (19/2) αναλυτικά το worldenergynews.gr.
Η συγκεκριμένη επιλογή αυξάνει την προοπτική του αραβικού έθνους να μετατρέψει το πλεόνασμα του σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και να το εξάγει, σύμφωνα με το bloomberg.
Τον περασμένο μήνα μάλιστα, ο υπουργός πετρελαίου της Αιγύπτου Tarek El Molla είχε αναφέρει ότι η Αίγυπτος αναμένεται να καταστεί αυτάρκης στο φυσικό αέριο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους με την έναρξη αξιοποίησης του γιγαντιαίου κοιτάσματος Zohr της Eni.
Χθες (19/2) οι Noble Energy και η Delek Drilling δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να προμηθεύσουν περίπου 64 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου για 10 χρόνια στην εταιρεία Dolphinus Holdings Ltd. της Αιγύπτου από τις δεξαμενές Tamar και Leviathan του Ισραήλ.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας τον Οκτώβριο, η παγκόσμια υπερπροσφορά LNG είναι απίθανο να μετριαστεί πριν από τα μέσα της δεκαετίας του 2020.
Τέλος, ο Αιγύπτιος υπουργός πετρελαίου τόνισε στην αιγυπτιακή τηλεόραση CBC ότι: «Έχουμε εργοστάσια LNG, έχουμε χωρητικότητα που δεν είναι εκμεταλλεύσιμη, οπότε γιατί να μην έχουμε και τρίτο πεδίο δράσης;».
Τέλος, η συμφωνία του Ισραήλ προγραμματίζεται να ξεκινήσει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Αίγυπτο το 2020.
Μέχρι το 2023, η Delek δήλωσε ότι αναμένει, ότι η παραγωγή του Zohr θα καλύψει μόνο τη ζήτηση της Αιγύπτου και μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Η ζήτηση φυσικού αερίου στην Αίγυπτο το 2016 ήταν 46,1 εκατομμύρια τόνοι ισοδύναμου πετρελαίου, ενώ η παραγωγή της ήταν 37,64 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με την BP Plc.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης