Διεθνή

Η Ρωσία προειδοποιεί τις Η.Π.Α. να μην «παίζουν με την φωτιά» στη Συρία

Η Ρωσία προειδοποιεί τις  Η.Π.Α. να μην «παίζουν με την φωτιά» στη Συρία
Σε νέα  φάση o πόλεμος στη Συρία, καθώς οι εξωτερικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών  Sergei Lavrov προειδοποίησε τη κυβέρνηση Trump  να μην «παίζει με τη φωτιά»,  για αυτό που χαρακτήρισε ως «προκλητική» υποστήριξη για τους Κούρδους που αναζητούν αυτονομία στη Συρία.
Σύμφωνα με το Bloomberg "oι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην διάλυση του συριακού κράτους", δήλωσε ο Lavrov σε συνδιάσκεψη για την  Μέση Ανατολή στη Μόσχα τη Δευτέρα 19/2/2018, μαζί με τον Ιρανό ομόλογό του Mohammad Javad Zarif και τον σύμβουλο του Σύριου Προέδρου Bashar al-Assad.
Μια ένοπλη σύγκρουση στις αρχές του μήνα, κατά την οποία οι επιθέσεις των ΗΠΑ ενδέχεται να έχουν σκοτώσει περισσότερους από 200 ρώσους που επιτίθενται σε δυνάμεις υποστηριζόμενες από την αμερικανική πλευρά, προκάλεσαν ένταση στις σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσινγκτον στη Συρία.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε ότι έχει ενημερωθεί για τον θάνατο πέντε ρώσων και το περιστατικό εξακολουθεί να διερευνάται.
Μετά από επτά χρόνια πολέμου, ο Assad κατάφερε να ανακαταλάβει τον έλεγχο σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας του. Αλλά η σύγκρουση εισέρχεται σε μια επικίνδυνη νέα φάση καθώς οι εξωστρεφείς δυνάμεις αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον, με εντάσεις που προκάλεσαν η αυξανόμενη επιρροή του Ιράν και η προσπάθεια της Τουρκίας να συντρίψει τις κουρδικές δυνάμεις που υποστηρίζει ότι συνδέονται με τους αυτονομιστές εντός των συνόρων της.



Οι Η.Π.Α. δημιουργούν μια δύναμη προστασίας των συνοριακών δυνάμεων που διοικείται από Κούρδους στα βορειοανατολικά της Συρίας, την οποία οι υποστηρικτές του Assad, η Ρωσία και το Ιράν, έχουν καταδικάσει ως προσπάθεια εξολόθρευσης της αμερικανικής ζώνης επιρροής.
Ο Lavrov απέρριψε τη δυτική κριτική για το ρόλο και τα αιτήματα του Ιράν για απομάκρυνση ιρανικών στρατευμάτων και στρατιωτικών συμβούλων, λέγοντας ότι έχουν προσκληθεί από την κυβέρνηση στη Δαμασκό.
Ο Zarif, από την πλευρά του, δήλωσε ότι το Ιράν ανησυχεί για ένα "νέο κύμα" ξένης επέμβασης στη Συρία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ μετά την ήττα του ισλαμικού κράτους.
Η Τουρκία εξαπολύει επίθεση εναντίον Κουρδικών μαχητών στη βορειοδυτική Συρία.
Το Ισραήλ αυτό το μήνα ξεκίνησε τις μεγαλύτερες επιθέσεις  στη Συρία από τον πόλεμο του Λιβάνου του 1982, αφού ένα από τα πολεμικά του αεροσκάφη καταρρίφθηκε μετά την καταστροφή ενός ιρανικού κατασκοπευτικού πυροβολικού μέσα στο ισραηλινό έδαφος.
Το Ισραήλ είναι έτοιμο να δράσει "όχι μόνο εναντίον των συμμάχων του Ιράν που μας επιτίθενται, αλλά και εναντίον του ίδιου του Ιράν", προειδοποίησε ο Πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu την Κυριακή στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.
Η κυβέρνηση της Συρίας έχει "δικαίωμα στην αυτοάμυνα" και το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τις "πράξεις επιθετικότητας" του, ενώ η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα να επέμβει στη Συρία, δήλωσε ο Zarif.
Οι δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης συμφώνησαν να βοηθήσουν τους Κούρδους να πολεμήσουν τουρκικά στρατεύματα και να μπουν μέσα στην παραμεθόρια πόλη της Αφρίν μέσα σε λίγες ώρες, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης