Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tillerson προς Cavosoglu: Σε κρίσιμο σημείο οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας

Tillerson προς Cavosoglu: Σε κρίσιμο σημείο οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας
Η Άγκυρα να δείξει αυτοσυγκράτηση στην πολεμική επιχείρηση της Afrin στη Συρία τόνισε ο υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ
UPD - Τα ξένα μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν και αναλύουν εκτενώς το θέμα, με το Bloomberg και το Aljazeera να σημειώνουν χαρακτηριστικά:
Αναγνωρίζοντας ότι οι σχέσεις με την Τουρκία βρίσκονται σε «σημείο κρίσης», ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Rex Tillerson υποσχέθηκε συνεργασία με την κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά επίσης εξέδωσε νέες προειδοποιήσεις για τη διάβρωση των δημοκρατικών κανόνων και το σχέδιο της χώρας να υπογράψει αμυντική συμφωνία με τη Ρωσία.
O Tillerson και ο υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu συμφώνησαν να δημιουργήσουν αυτό που αποκαλούσαν "μηχανισμό προσανατολισμένο στα αποτελέσματα" για την αντιμετώπιση των εντάσεων, ξεκινώντας με τη διαφωνία τους σχετικά με την υποστήριξη των ΗΠΑ προς τους Κουρδικούς μαχητές στη Συρία και τις πιθανότητες συγκρούσεων εκεί.
"Θα κλειδώσουμε τα όπλα, θα δουλέψουμε μέσα από τα προβλήματα που μας δυσκολεύουν", δήλωσε ο Tillerson σε μια ενημέρωση με τον Cavusoglu μετά από τις δύο συναντήσεις για το πρωινό. "Γνωρίζουμε ότι πρέπει να κινηθούμε με κάποια αίσθηση επείγουσας ανάγκης και ταχύτητας".
Η Τουρκία είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ, φιλοξενώντας περίπου 1.500 αμερικανικά στρατιωτικά στελέχη και αεροσκάφη στην αεροπορική βάση Incirlik, ένα σημείο στάσης για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Ωστόσο, οι εντάσεις συνέχισαν να επιδεινώνονται, καθώς η κυβέρνηση της Τουρκίας καταργεί την απόπειρα πραξικοπήματος και στρογγυλοποιεί δημοσιογράφους, δικαστές και ακόμη και Τούρκους πολίτες που απασχολούνται από την πρεσβεία των ΗΠΑ.
Οι Η.Π.Α. συνεχίζουν να υποστηρίζουν το Συριακό Κουρδικό YPG, το οποίο υπήρξε σύμμαχος των Η.Π.Α. στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Αυτό ενόχλησε την Τουρκία, η οποία χαρακτηρίζει την ομάδα ως τρομοκρατική οργάνωση και έστειλε στρατεύματα στη Συρία για να την καταπολεμήσει.
Τέλος, ένα άλλο μείζον θέμα είναι αυτό των όπλων και το σχέδιο της Ρωσίας να πουλήσει στην Τουρκία το σύστημα πυραυλικής άμυνας S-400. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ προειδοποίησε την Τουρκία λέγοντας ότι θα ήθελε «Η Τουρκία να κατανοήσει τι θα μπορούσε διακινδυνεύσει αυτή η συγκεκριμένη συναλλαγή».

Νωρίτερα:
Την θέση πως η Τουρκία έχει κάθε νόμιμο δικαίωμα να διαφυλάξει τα σύνορα της διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Rex Tillerson κατόπιν της συνάντησης που είχε σήμερα στην Άγκυρα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, M. Cavusoglu.

Όπως είπε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Cavusoglu, ο Tillerson κάλεσε την Άγκυρα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στο Afrin της Συρίας και να αποφύγει ενέργειες που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν την ένταση.
Επιπλέον, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ κάλεσε την Τουρκία να απελευθερώσει έναν Αμερικανικό πάστορα και άλλους Αμερικανούς πολίτες, οι οποίοι έχουν συλληφθεί από τις τουρκικές Αρχές και κρατούνται στις φυλακές.
Όσον αφορά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία που αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ, η Άγκυρα πρότεινε οι Κούρδοι μαχητές της YPG να αποσυρθούν ανατολικά του ποταμού Ευφράτη στη Συρία και τα τουρκικά με τα αμερικανικά στρατεύματα να αναπτυχθούν στην περιοχή Manjib.
Όπως αναφέρεται, η πρόταση θα μπορούσε να συνδράμει στο να ξεπεραστούν οι διαφορές ανάμεσα στα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ όσον αφορά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης