Διεθνή

Ταξίδι Tilerson στην Άγκυρα για την αποτροπή της ρήξης στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας

Ταξίδι Tilerson στην Άγκυρα για την αποτροπή της ρήξης στις σχέσεις  ΗΠΑ - Τουρκίας
Αναλυτές θεωρούν ότι η επίσκεψη Τίλερσον είναι μια προσπάθεια αποτροπής της ρήξης στις σχέσεις των δύο χωρών
Με στόχο να μειώσει τις κλιμακούμενες εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας ειδικά όσον αφορά στις αντικρουόμενες στρατηγικές τους στη Συρία επισκέπτεται σήμερα και αύριο την Άγκυρα ο Ρεξ Τίλερσον.
Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είναι μάλλον απίθανο να προσφέρει κάτι ουσιαστικό για να κατευνάσει την οργή του Ταγίπ Ερντογάν για την απόφαση της Ουάσιγκτον να συνεχίσει να στηρίζει τις κουρδικές πολιτοφυλακές στη Συρία, που η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκράτες».





Τη θρυαλλίδα για τη νέα ένταση στις διμερείς σχέσεις πυροδότησε η ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση με την ειρωνική ονομασία «Κλάδος Ελαίας» που εξαπέλυσε η Άγκυρα πριν από τρεις εβδομάδες κατά της ελεγχόμενης από τους Κούρδους πόλης Αφρίν στη βόρεια Συρία, με τον Τούρκο πρόεδρο και τους συνεργάτες τους να διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση ότι η επίθεση θα επεκταθεί και ανατολικότερα προς την Μανμπίτζ παρά την παρουσία εκεί Αμερικανών στρατιωτών.



Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η επίσκεψη του Τίλερσον στην Τουρκία στο πλαίσιο περιοδείας στην ευρύτερη περιοχή που περιλαμβάνει στάσεις στην Αίγυπτο, την Ιορδανία, τον Λίβανο και το Κουβέιτ, δείχνει πόσο «σοβαρά» λαμβάνει υπόψη του τις ανησυχίες της Άγκυρας.

Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα

Ο ίδιος δήλωσε χθες ότι «η Τουρκία εξακολουθεί να είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ». Φρόντισε, ωστόσο, να στείλει αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία επισημαίνοντας ότι η επιχείρηση στην Αφρίν αποπροσανατολίζει τη μάχη κατά του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία.

«Σε ότι αφορά την κατάσταση στην Αφρίνμ έχει αποσπαστεί η προσοχή από τη μάχη για να νικηθεί το Ισλαμικό Κράτος στην ανατολική Συρία, καθώς οι δυνάμεις έχουν κατευθυνθεί προς την Αφρίν. Είμαστε σε συζητήσεις με το σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία. Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό ότι πρέπει να λάβουν υπόψη τους τι επιδράσεις έχει αυτό στην αρχική μας αποστολή που είναι η ήττα του Ισλαμικού Κράτους», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Αναλυτές θεωρούν ότι η επίσκεψη Τίλερσον είναι μια προσπάθεια αποτροπής της ρήξης στις σχέσεις των δύο χωρών, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει ακόμη διορίσει πρέσβη στην Άγκυρα κι ότι δεν δείχνει σημάδια διάθεσης να υποχωρήσει στις τουρκικές αξιώσεις αναφορικά με την αμερικανική υποστήριξη προς τους Κούρδους -πολύτιμους συμμάχους των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών του ISIS.

www.worldenergynews.gr






Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης