Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυξάνεται η ζήτηση του φυσικού αερίου της Νορβηγίας στην Ασία

Αυξάνεται η ζήτηση του φυσικού αερίου της Νορβηγίας στην Ασία
H Statoil αγοράζει και πωλεί LNG στην αγορά
Σημαντική προσπάθεια καταβάλλουν για την προμήθεια του υγροποιημένου φυσικού αερίου οι χώρες της Ασίας, με τις Κίνα, Ιαπωνία και Ν. Κορέα να πληρώνουν τεράστια χρηματικά ποσά για τα καλύτερα καύσιμα.


Η Ασία προμηθεύεται το μεγαλύτερο μέρος του LNG από την Αυστραλία. Παράλληλα, στους μεγάλους προμηθευτές συγκαταλέγονται η Μαλαισία, η Ινδονησία και η Παπούα Νέα Γουινέα.
Το πετρελαιοφόρο Statoil, το Arctic Aurora, που αναμένεται στη Νότια Κορέα αυτή την εβδομάδα, δείχνει πως η αγορά ΥΦΑ καθίσταται παγκόσμια, με περισσότερα φορτία να ταξιδεύουν σε μεγάλες αποστάσεις από τον Ατλαντικό στην περιοχή του Ειρηνικού, καθώς η Κίνα οδηγεί σε αλλαγή ορόσημου προς καύση αερίου αντί για άνθρακα.
Για την Statoil, είναι μια ευκαιρία να συμπιεστεί λίγο περισσότερο από τη συνολική παραγωγή φυσικού αερίου που είναι ήδη κοντά σε πλήρη χωρητικότητα.
Αυτό που έχουμε δει στην Ασία είναι οι ισχυρές τιμές", δήλωσε ο Peder Bjorland, επικεφαλής φυσικού αερίου της Statoil. Αλλά "δεν βοηθάει να έχετε ισχυρές τιμές εάν δεν έχετε τη ναυτιλιακή ικανότητα’’.
Επιπρόσθετα, η Statoil αγοράζει και πωλεί ΥΦΑ στην αγορά. Διαπραγματευόταν περίπου εννέα φορτία σε κάθε ένα από τα τελευταία δύο χρόνια και έχει σχέδια να χειριστεί περισσότερα.
"Κάνουμε εμπορικές συναλλαγές τρίτων κυρίως για να βελτιστοποιήσουμε τις δραστηριότητές μας σχετικά με τους όγκους των μετοχών από το εργοστάσιό μας για υγροποίηση στη Νορβηγία και να δημιουργήσουμε πρόσθετα περιθώρια", δήλωσε ο Bjorland.
Η Νορβηγία, ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης μετά τη Ρωσία, προετοίμασε πέρυσι την πτώση των τιμών στην περιοχή καθώς τελικά φτάνει μια μακρόχρονη «πλημμύρα» νέου υγροποιημένου φυσικού αερίου. Αυτό είναι πλέον λιγότερο πιθανό λόγω της αυξανόμενης ζήτησης στην Ασία.
Το αυξανόμενο κόστος μεταφοράς μπορεί να μειώσει τα κέρδη από την αποστολή φορτίων στην Ασία και μπορεί να υπερβεί ακόμη και τη διαφορά τιμών μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Με τη διαθέσιμη ναυτιλία όλο και πιο σπάνια, η εκμετάλλευση αυτών των κερδών δεν ήταν τόσο εύκολη, είπε.
Ωστόσο, η ασιατική ζήτηση οδηγεί σε υψηλότερες τιμές της αγοράς και οι παγκόσμιες τιμές αναμένεται να συσχετιστούν περισσότερο, ανέφερε.
"Έχουμε μια θετική άποψη για τις τιμές του φυσικού αερίου’’.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης