Διεθνή

Η Gazprom προειδοποιεί την Ευρώπη για έλλειψη φυσικού αερίου χωρίς αυξημένες ρωσικές εισαγωγές

Η Gazprom προειδοποιεί την Ευρώπη για έλλειψη φυσικού αερίου χωρίς αυξημένες ρωσικές εισαγωγές
Η προειδοποίηση για ενδεχόμενη κρίση εφοδιασμού έρχεται καθώς η Gazprom προετοιμάζεται να ξεκινήσει μαζικές παραδόσεις στην Κίνα
Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει έλλειψη φυσικού αερίου και άνοδο των τιμών την επόμενη δεκαετία, εάν δεν αποφασίσει γρήγορα να αυξήσει τις εισαγωγές από τη Ρωσία, καθώς οι αγορές φυσικού αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή το Κατάρ δεν ανταποκρίνονται στη ζήτηση, προειδοποιεί η Gazprom σύμφωνα με το  Reuters.
Η κυβέρνηση Trump δήλωσε ότι σκοπεύει να εξισορροπήσει τις συνθήκες ανταγωνισμού στις αγορές ενέργειας, προσφέροντας αέριο από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Ασία, τονίζοντας την ανάγκη να μειωθούν οι αποκαλούμενες δυνάμεις που παραμορφώνουν την αγορά όπως η Ρωσία και ο ΟΠΕΚ.
Οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν γίνει όλο και πιο πολιτικοποιημένες από τότε που η Μόσχα μείωσε τις προμήθειες στην Ουκρανία κατά την τελευταία δεκαετία, εν μέσω διαφορών σχετικά με τις τιμές και αφού η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014.
Η Δύση κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως πολιτικό όπλο. Η Μόσχα απάντησε κατηγορώντας τη Δύση ότι εμποδίζει τα νέα έργα αγωγών της για πολιτικούς και όχι οικονομικούς λόγους.
Η προειδοποίηση για ενδεχόμενη κρίση εφοδιασμού έρχεται καθώς η Gazprom προετοιμάζεται να ξεκινήσει μαζικές παραδόσεις στην Κίνα σε μια κίνηση που θυμίζει τη στρατηγική πετρελαίου της Ρωσίας, με την οποία η Μόσχα έγινε βασικός προμηθευτής στο Πεκίνο εις βάρος της Ευρώπης.
Ο επικεφαλής της Gazprom, Alexander Medvedev, δήλωσε ότι η εταιρεία θα έχει αρκετές προμήθειες τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ασία, αλλά είναι καιρός η Ευρώπη να αποφασίσει από πού θα προμηθεύεται φυσικό αέριο καθώς η ζήτηση  αυξάνεται και η παραγωγή της συρρικνώνεται.
Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις για υπερβολική εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, οι εξαγωγές της Gazprom στην ηπειρωτική Ευρώπη ενισχύθηκαν 8% πέρυσι σε υψηλό 194 δισ. κυβικών μέτρων.
Αυτό έδωσε στην εταιρεία ένα ρεκόρ ευρωπαϊκού μεριδίου αγοράς 35%.
Ο κ. Medvedev δήλωσε ότι το μερίδιο θα μπορούσε να ανέλθει πάνω από το 40% καθώς η ευρωπαϊκή ζήτηση φυσικού αερίου αυξάνεται, η ολλανδική και βρετανική παραγωγή μειώνεται και η ανάπτυξη της Νορβηγίας θα επιβραδυνθεί μετά το 2025. Οι παραδόσεις των ΗΠΑ θα παραμείνουν μέτριες και δαπανηρές και θα προωθηθούν κυρίως στην Ασία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης