Διεθνή

Η Γαλλία έχει υποβάλει προτάσεις στην ΕΕ για την ιδιωτικοποίηση της υδροηλεκτρικής ενέργειας

Η Γαλλία έχει υποβάλει προτάσεις στην ΕΕ για την ιδιωτικοποίηση της υδροηλεκτρικής ενέργειας
Η Γαλλία διαθέτει 25.519 μεγαβάτ εγκατεστημένης υδροηλεκτρικής ισχύος η οποία κάλυψε το 10% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας το 2017
Η Γαλλία υπέβαλε προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να ιδιωτικοποιήσει τις παραχωρήσεις υδροηλεκτρικής ενέργειας που εκμεταλλεύεται κατά κύριο λόγο η EDF που ελέγχεται από το κράτος, ανέφερε η Ένωση  εργαζομένων CGT την Τετάρτη 7/2/2018.
Σύμφωνα με το Reuters ο κλάδος των ορυχείων και της ενέργειας της CGT, ενημερώθηκε για τις προτάσεις μετά από συνάντηση την Τετάρτη μεταξύ συνδικαλιστικών οργανώσεων και του γραφείου του γάλλου πρωθυπουργού.
Η CGT δήλωσε ότι η κυβέρνηση είχε υποβάλει κρυφά προτάσεις στις Βρυξέλλες χωρίς να τις συζητήσει, κυρίως με εργαζόμενους που θα επηρεαστούν από τα σχέδια ιδιωτικοποίησης.
"Αυτές οι προτάσεις θα επιταχύνουν την ιδιωτικοποίηση φραγμάτων", δήλωσε η CGT, προσθέτοντας ότι η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τους τρόπους με τους οποίους οι υφιστάμενοι φορείς θα μπορούσαν να συνεχίσουν να λειτουργούν τα έργα τους.
Η γαλλική κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τη Γαλλία να ιδιωτικοποιήσει ορισμένες παραχωρήσεις υδροηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να ανοίξει τον τομέα στον ανταγωνισμό.
 Περίπου το 80% των κρατικών παραχωρήσεων υδροηλεκτρικής ενέργειας ελέγχονται από την EDF και άλλα 15% από τη γαλλική ενεργειακή Engie.
Η Γαλλία διαθέτει 25.519 μεγαβάτ εγκατεστημένης υδροηλεκτρικής ισχύος, η δεύτερη μετά την πυρηνική ενέργεια. Η υδροηλεκτρική ενέργεια κάλυψε το 10% της γαλλικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας το 2017.
 Το CGT, το οποίο υποστήριξε ότι η ιδιωτικοποίηση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη γαλλική ενεργειακή ασφάλεια, δήλωσε  ότι θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις ενάντια στο σχέδιο.
 Η ένωση είχε ξεκινήσει στο παρελθόν απεργίες για το σχέδιο ιδιωτικοποίησης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης