Διεθνή

Σε λειτουργία τεράστια πετρελαϊκά πεδία στην Αφρική – Σε νέα δοκιμασία η συμφωνία του ΟΠΕΚ

Σε λειτουργία τεράστια πετρελαϊκά πεδία στην Αφρική – Σε νέα δοκιμασία η συμφωνία του ΟΠΕΚ
Η Total ξεκινά την παραγωγή νέων έργων σε Αγκόλα και Νιγηρία το 2018 - Θα προστεθούν στην παραγωγή τους περίπου 430.000 βαρέλια την ημέρα
Δύο χώρες του ΟΠΕΚ θέτουν σε λειτουργία γιγάντια πετρελαϊκά πεδία φέτος, δοκιμάζοντας τη δέσμευσή τους να περιορίσουν την παραγωγή τους εν μέσω συμφωνίας για τον περιορισμό της προσφοράς.
Σύμφωνα με το Bloomberg η Total SA σχεδιάζει να ξεκινήσει την παραγωγή σε δύο μεγάλα έργα, το Kaombo στην Αγκόλα και την Egina στη Νιγηρία, ανακοίνωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης Patrick Pouyanne την Πέμπτη 8/2/2018.
Μόλις και τα δύο τεθούν σε λειτουργία - το Kaombo μέχρι τα μέσα του έτους και η Eginaστο τέταρτο τρίμηνο - θα έχουν συνολική δυναμικότητα 430.000 βαρελιών ημερησίως.
Αυτό υπερβαίνει τη συνολική παραγωγή των μελών του ΟΠΕΚ Γκαμπόν και Ισημερινής Γουινέας.
Ο ΟΠΕΚ περιορίζει την παραγωγή για περισσότερο από ένα χρόνο, επιτυγχάνοντας πρωτοφανή συμμόρφωση για τα ανώτατα όρια και οδηγώντας τις τιμές του πετρελαίου σε άνοδο κατά  18% το 2017 καθώς τα παγκόσμια αποθέματα τελικά συρρικνώθηκαν.
 Ωστόσο, τα τελευταία στοιχεία για την προσφορά από την Αγκόλα και τη Νιγηρία δείχνουν ότι η πρόσθετη παραγωγή που προγραμματίσθηκε για το τρέχον έτος θα έχει ως αποτέλεσμα να παραβιάσουν τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ.
Η Αγκόλα μπορεί να ξεπεράσει το όριο της με το ξεκίνημα του Kaombo. Η Νιγηρία θα χρειαστεί να περιορίσει την παραγωγή για να συμμορφωθεί.
H Total  σύμφωνα με το Bloomberg δεν απάντησε όταν ρωτήθηκε αν αναμένει να περιορίσει τη μελλοντική παραγωγή, εφόσον το ζητήσουν οι κυβερνήσεις.
Η παραγωγή της Αγκόλα ανήλθε σε 1,63 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ, με ποσόστωση 1,67 εκατομμυρίων ημερησίως. Η Νιγηρία, της οποίας το όριο των 1,8 εκατομμυρίων βαρελιών έχει τεθεί πρόσφατα σε ισχύ, άντλησε 1,86 εκατομμύρια ευρώ βαρέλια  την ημέρα τον ίδιο μήνα.
 Ο ΟΠΕΚ δήλωσε ότι έχει δεσμευτεί να διατηρήσει τα όρια της παραγωγής μέχρι το 2018, αν και προγραμματιστεί μια υπουργική συνάντηση τον Ιούνιο για να συζητηθεί η συνέχιση αυτής της πολιτικής.
Βεβαίως, καμία αφρικανική χώρα δεν εγγυάται τη διατήρηση της σταθερής παραγωγής από τις υπάρχουσες καταθέσεις.
Τα πεδία της Αγκόλα έχουν υποστεί φυσικές μειώσεις, ενώ στη Νιγηρία έχουνυποστεί επιθέσεις που έφεραν παραγωγή σε χαμηλά επίπεδα δύο δεκαετιών το 2016.
Είτε υπερβαίνουν τα ανώτατα όρια τους είτε όχι, ο ΟΠΕΚ μπορεί να υπολογίζει στην ύφεση της Βενεζουέλας για να κρατήσει τον οργανισμό σε συμμόρφωση με τη συνολική του ποσόστωση. Οι RBC Capital Markets προειδοποίησαν αυτή την εβδομάδα ότι η παραγωγή της Βενεζουέλας - παραγκωνισμένη από χρόνια υποεπενδύσεων και οικονομικής ύφεσης - θα μπορούσε να μειωθεί κατά τουλάχιστον ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως φέτος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης