Διεθνή

Ιράν: Εντολή Rouhani στις ένοπλες δυνάμεις για πώληση ενεργειακών περιουσιακών στοιχείων

Ιράν: Εντολή Rouhani στις ένοπλες δυνάμεις για πώληση ενεργειακών περιουσιακών στοιχείων
Το Ιράν αγωνίζεται να προσελκύσει επενδυτές ενώ ο Trump προειδοποιεί για νέες κυρώσεις
Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν, ορισμένες από τις οποίες υπόκεινται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ, πρέπει να εκχωρήσουν ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία και άλλες επιχειρήσεις για να βοηθήσουν την οικονομία, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Hassan Rouhani.
Σύμφωνα με το Bloomberg oι ένοπλες δυνάμεις, και το μεγαλύτερο κρατικό συνταξιοδοτικό ταμείο, πρέπει να αποσυρθούν από όλες τις εμπορικές τους εκμεταλλεύσεις, δήλωσε η Rouhani Τρίτη 6/2/2018 σε συνέντευξη Τύπου στην Τεχεράνη.
Οι ένοπλες δυνάμεις στο Ιράν περιλαμβάνουν το Σώμα Επαναστατικών Φρουρών μια ισχυρή στρατιωτική οργάνωση που ελέγχει ένα ευρύ φάσμα τοπικών εταιρειών στο οποίο έχουν  επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ.
"Όχι μόνο ο Οργανισμός Κοινωνικής Ασφάλισης αλλά όλοι οι κυβερνητικοί τομείς, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, πρέπει να εκχωρήσουν τις επιχειρηματικές τους συμμετοχές και αυτός είναι ο μόνος τρόπος για τη διάσωση της οικονομίας της χώρας", δήλωσε ο Rouhani.
"Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, μη κυβερνητικοί φορείς, ένοπλες δυνάμεις και άλλοι - όλοι πρέπει να εκποιήσουν τις εμπορικές τους επιχειρήσεις".
Το Ιράν αγωνίζεται να αναζωογονήσει την οικονομία του, παρά τη χαλάρωση τον Ιανουάριο του 2016 των διεθνών κυρώσεων που αφορούν τις ενεργειακές και χρηματοπιστωτικές του δραστηριότητες.
Ενώ η χώρα έχει ενισχύσει τις πωλήσεις αργού πετρελαίου - κύριες εξαγωγές της - οι δυτικοί επενδυτές έχουν καθυστερήσει να τοποθετήσουν τα κεφάλαια και την τεχνογνωσία που χρειάζεται το Ιράν για να εκσυγχρονίσει τις βιομηχανίες του.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump επέκρινε τη συμφωνία που χαλαρώνει τις κυρώσεις σε αντάλλαγμα του περιορισμού των πυρηνικών δραστηριοτήτων του  Ιράν και απειλεί να αποσυρθεί από τη συμφωνία.
Η κυβέρνηση Rouhani, η οποία διανύει το πέμπτο έτος της, αντιμετώπισε άνευ προηγουμένου κριτική από τους Ιρανούς που απογοητεύτηκαν από το γεγονός ότι το βιοτικό τους επίπεδο δεν έχει βελτιωθεί μετά την πυρηνική συμφωνία.
Διαδηλώσεις ξέσπασαν στα τέλη Δεκεμβρίου, με τους διαδηλωτές να εκφράζουν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι ο πρόεδρος δεν εκπλήρωσε τις υποσχέσεις για την ελάφρυνση των πολιτικών και κοινωνικών περιορισμών.
Η κυβέρνηση πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από το αργό πετρέλαιο ως πηγή επίσημων εσόδων και να αυξήσει τις εισφορές από τους φόρους, ανέφερε ο Rouhani.
Το Ιράν άντλησε κατά μέσο όρο 3,8 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως τους τελευταίους 10 μήνες, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο Ειδήσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας, επικαλούμενο τον υπουργό πετρελαίου Habibollah Bitaraf.
Το Ιράν κατέχει επίσης τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο.
Η γαλλική Total SA, υπέγραψε συμφωνία τον περασμένο Ιούλιο για να αναπτύξει μέρος του γιγαντιαίου πεδίου  South Pars, δεσμεύοντας $ 1 δισεκατομμύριο για επενδύσεις. Η Total είναι η μόνη σημαντική δυτική ενεργειακή εταιρεία που μέχρι στιγμής δεσμεύεται να επενδύσει στο Ιράν μετά τη χαλάρωση των κυρώσεων.
Σχετικά με την ενεργειακή βιομηχανία, η εκποίηση θα επικεντρωθεί σε μεταγενέστερα πετρελαϊκά έργα συμπεριλαμβανομένων των διυλιστηρίων, των πετροχημικών εγκαταστάσεων και των εγκαταστάσεων αποθήκευσης, δήλωσε ο Reza Padidar, πρόεδρος του συμβουλίου διαιτησίας σε μια εμπορική ομάδα που ονομάζεται Εταιρεία Κατασκευαστών Εξοπλισμού Βιομηχανιών Πετρελαίου του Ιράν.
 Το σχέδιο θα αναπτυχθεί μέχρι το τέλος του ιρανικού έτους στις 20 Μαρτίου και θα τεθεί σε ισχύ το επόμενο  συμπλήρωσε.
Το πρόγραμμα θα δώσει έμφαση σε περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στην κυβέρνηση ή σε ημικρατικούς φορείς και το Ιράν θα επιδιώξει να προσελκύσει ξένες εταιρείες "με επενδύσεις, τεχνογνωσία και εξοπλισμό", δήλωσε ο Padidar.
Το διυλιστήριο του Ιράν Persian Gulf Star δεν θα πωληθεί μέχρι να ολοκληρωθεί η επέκτασή του, σημείωσε. Η Khatam-al Anbiya,  κοινοπραξία που διαχειρίζονται οι Επαναστατικοί Φρουροί, κατασκευάζει το διυλιστήριο.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης