Διεθνή

Αίγυπτος και Eni επιταχύνουν τις διαδικασίες για την παραγωγή φυσικού αερίου από το Zohr

Αίγυπτος και Eni επιταχύνουν τις διαδικασίες για την παραγωγή φυσικού αερίου από το Zohr
Η χώρα σχεδιάζει  να σταματήσει  την εισαγωγή LNG μέχρι το τέλος του έτους
Η Αίγυπτος συνεργάζεται με την εταιρεία Eni SpA, που είναι υπεύθυνη για τον πετρελαϊκό τομέα Zohr, για να επιταχύνει την παραγωγή και να τερματίσει την ανάγκη της χώρας να εισάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο ήδη από το τρέχον έτος, δήλωσε ο υπουργός πετρελαίου Tarek el-Molla.
Από το Zohr, τη μεγαλύτερη ανακάλυψη υποθαλάσσιου αερίου στη Μεσόγειο, θα αντληθούν 1,7 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα πριν από το τέλος του 2018, δήλωσε ο el-Molla σε τελετή εγαινίων του  πεδίου.
 Η Αίγυπτος συζητά με την  ιταλική Eni για να αυξήσει την παραγωγή για να φτάσει το στόχο παραγωγής του 2019 φέτος, δήλωσε.
"Θεού θέλοντος, μέχρι το τέλος του έτους, όταν θα φτάσουμε στη δεύτερη φάση της παραγωγής, θα μπορέσουμε να σταματήσουμε να εισάγουμε LNG ", δήλωσε την Τετάρτη 31/1/2018 ο κ. El-Molla σύμφωνα με το Bloomberg..
Τα αποθέματα του Zohr - που εκτιμώνται σε περίπου 30 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια - μπορούν να προσφέρουν μόνιμη λύση στις ελλείψεις ενέργειας της χώρας.
Η παραγωγή του πεδίου θα συμβάλει επίσης στη μείωση της πίεσης στην οικονομία της Αιγύπτου, η οποία αντιμετωπίζει έλλειψη ξένου νομίσματος από την εξέγερση του 2011.
 Η Αίγυπτος εισάγει τώρα υγροποιημένο φυσικό αέριο ή LNG με υψηλό κόστος για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών και η παραγωγή του Zohr θα μπορούσε να θέσει τέλος στις προσφορές που έχουν κερδίσει προμηθευτές όπως η  Glencore  και η  Trafigura   τα τελευταία χρόνια.
Εξοικονόμηση ΥΦΑ
"Τα 350 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια που παράγουμε σήμερα μπορούν να μας γλιτώσουν από την αγορά τριών φορτίων LNG, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούμε να εξοικονομήσουμε 60 εκατομμύρια δολάρια το μήνα - περίπου 720 εκατομμύρια δολάρια ετησίως", δήλωσε ο κ. El-Molla.
 "Μέχρι το τέλος του 2018, όταν η χώρα φτάσει στην αυτάρκεια, θα μπορέσει να εξοικονομήσει 250 εκατομμύρια δολάρια το μήνα".
Το Zohr, το οποίο ανακάλυψε η Eni τον Αύγουστο του 2015, είχε ως στόχο την άντληση 2,7 δισεκατομμυρίων κυβικών ποδών την ημέρα μέχρι το τέλος του 2019.
Ο κρατικός παραγωγός της Ρωσίας, Rosneft PJSC, έκλεισε τον Οκτώβριο συμφωνία για να αποκτήσει το 30% του πεδίου και η BP Plc αγόρασε το 10% πέρυσι.
Η παραγωγή του Zohr όχι μόνο οδηγεί την Αίγυπτο πιο κοντά στην επίτευξη της ενεργειακής αυτάρκειας αλλά μπορεί επίσης να καταστήσει τη χώρα ως προμηθευτή αερίου για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
"Θέλω 10 Zohrs", δήλωσε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel-Fattah El-Sisi στην τηλεοπτική τελετή, προκαλώντας γέλιο στους άλλους αξιωματούχους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης