Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αντικρουόμενες απόψεις για τη διαμόρφωση των τιμών του πετρελαίου

Αντικρουόμενες απόψεις για τη διαμόρφωση των τιμών του πετρελαίου
Αναλυτές της αγοράς αμφισβητούν ότι θα τηρηθεί η συμφωνία του ΟΠΕΚ, ενώ hedge funds προσβλέπουν σε άνοδο των τιμών.
Διίστανται οι εκτιμήσεις των ειδικών για την διαμόρφωση των διεθνών τιμών πετρελαίου μετά την προκαταρκτική συμφωνία των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής τους.
Αναλυτές της αγοράς όπως οι Torbjorn Törnqvist και Marco Durand, αμφισβητούν αν θα εφαρμοστεί η συμφωνία από όλες τις χώρες του ΟΠΕΚ και κάνουν προβλέψεις για πτώση των τιμών του πετρελαίου ακόμη και στα 40 δολάρια το βαρέλι έως το τέλος του χρόνου.
Από την άλλη, επικεφαλής hedge funds όπως ο Pierre Andurand εκτιμούν ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί, ποντάροντας κυρίως στην ισχυρή θέληση γι’ αυτό της Σαουδικής Αραβίας και ότι οι τιμές θα φθάσουν τα 60 δολάρια το βαρέλι έως το τέλος του χρόνου και θα αγγίξουν και τα 70 δολάρια το βαρέλι έως το τέλος του 2017.
Όπως είπε στο Reuters ο Torbjorn Törnqvist «σαφώς έχουν θέσει (σ.σ. ΟΠΕΚ) ένα κατώτατο όριο στην αγορά, αλλά δεν νομίζω ότι μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε ουσιαστική περικοπή».
«Υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες αβεβαιότητας, που εμπλέκονται» συμπλήρωσε και ανέφερε ότι «η Λιβύη και η Νιγηρία μπορούν να ακυρώσουν στην πράξη οποιαδήποτε συμφωνία».
Ο Marco Durand από την πλευρά του είπε, ότι οι τιμές θα μπορούσαν να πέσουν ακόμη και στα 40 δολάρια το βαρέλι, αν ο ΟΠΕΚ αποτύχει να οριστικοποιήσει τη συμφωνία τίποτα κατά τη συνεδρίαση του Νοεμβρίου, Σε αντίθετη περίπτωση, θα μπορούσε να αυξηθεί λίγο πάνω από τα 50 δολάρια, αν η παραγωγή μειωθεί κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα.
Επισημαίνει δε, ότι «οι Σαουδάραβες θέλουν να ξαναπάρουν τον έλεγχο της αγοράς», αλλά αμφιβάλει αν μπορούν να πείσουν τόσο τα μέλη του ΟΠΕΚ, όσο και τα μη μέλη, για μείωση της παραγωγής.
Την ίδια ώρα ο επικεφαλής hedge fund Pierre Andurand υποστηρίζει, ότι η Σαουδική Αραβία θέλει υψηλότερες τιμές πετρελαίου και θα το πετύχει, εκτιμώντας ότι η τιμή του αργού πετρελαίου θα μπορούσε να φθάσει τα 60 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους και τα 70 δολάρια μέχρι το καλοκαίρι του 2017.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης