Διεθνή

Τίλερσον(ΥΠΕΞ ΗΠΑ) στην Βαροσβία: Όχι στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2

Τίλερσον(ΥΠΕΞ ΗΠΑ) στην Βαροσβία: Όχι στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2
Ti είχε δηλώσει ο Γ. Τσίπρας κατά την συμφωνία της Αγίας Πετρούπολης
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται στον σχεδιαζόμενο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος θα συνδέσει τη Ρωσία και τη Γερμανία, επειδή πιστεύουν ότι θα υπονομεύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.
«Όπως και η Πολωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται στον αγωγό Nord Stream 2.
Θεωρούμε ότι υπονομεύει τη συνολική ενεργειακή ασφάλεια και σταθερότητα της Ευρώπης», δήλωσε ο Τίλερσον στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βαρσοβία.

Για τον Nord Stream 2 είχε προβεί σε δηλώσεις και ο Γιώργος Τσίπρας:

«Ενδεχόμενη κατασκευή του προωθούμενου νέου αγωγού North Stream II στο βορρά αλλάζει τα δεδομένα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας για τον απλό λόγο ότι μεγαλώνει ο κίνδυνος διακοπής διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου από χώρες transit.
Επιπλέον η επανάληψη των εξελίξεων της περασμένης δεκαετίας όταν τελικά κατασκευάστηκε βόρεια, άλλα όχι νότια όδευση, θα ήταν μια ούτως η άλλως αρνητική εξέλιξη.
Η σύμπραξη ΔΕΠΑ,Edison και GAZPROM, που περνά από το μνημόνιο συνεργασίας που είχε υπογραφεί το 2016 στη Ρώμη, σε συμφωνία συνεργασίας, δεν υπολείπεται -το αντίθετο μάλιστα- της σύμπραξης του North Stream II, από την άποψη των προϋποθέσεων του πλαισίου της ΕΕ».
Aυά είχε πει κατά την υπογραφή της Συμφωνίας στην Αγία Πετρούπολη.

Η δήλωση Τίλερσον επαναφέρει με σαφήνεια τον βασικό αμεριανικό στόχο να αποδεσμευτεί η Ευρώπη από την εξάρτηση προμήθειας φυσικού αερίου από την Ρωσία.
Και αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία τριβής σε σχέση με τους Γερμανούς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης