Διεθνή

«Πρώτα η Αμερική» το μήνυμα Trump στο Νταβός

«Πρώτα η Αμερική» το μήνυμα Trump στο Νταβός
Ο Trump αναμένεται να υπερασπιστεί την εμπορική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνησή του
«Πρώτα η Αμερική» είναι το μήνυμα που αναμένεται να στείλει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump στην πολυαναμενόμενη ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ το οποίο διεξάγεται στο Νταβός και ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες του.
Ο Trump συναντήθηκε με πληθώρα ηγετών και επιχειρηματιών κατά τη διήμερη παρουσία του στο Νταβός και πλέον όλοι αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον την ομιλία του το απόγευμα της Παρασκευής, στην οποία αναμένεται να υπερασπιστεί την εμπορική του πολιτική.
Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο, ο Trump θα στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και εμπορικές παραβιάσεις.
«Οι ΗΠΑ δεσμεύονται επίσης για την επιβολή του εμπορικού δικαίου και των εμπορικών συμφωνιών με βάση τα διεθνή εμπορικά πρότυπα», δήλωσε ο κυβερνητικός αξιωματούχος.
Και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν πλέον ενέργειες όπως η κλοπή πνευματική ιδιοκτησίας, οι αναγκαστικές μεταφορές τεχνολογίας ή οι βιομηχανικές επιδοτήσεις.
O Trump μίλησε χθες στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC και τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επανεξετάσουν το ζήτημα της εμπορικής συμφωνία του Ειρηνικού, σε περίπτωση που κριθεί ότι μπορούν να πετύχουν μία σημαντικά βελτιωμένη συμφωνία.
Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι της παγκόσμιας ελίτ σε πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο εδώ και δύο ημέρες έχουν καταστήσει σαφή την αντίθεσή τους με τον προστατευτισμό που πρεσβεύει ο Αμερικανός πρόεδρος, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την παγκόσμια οικονομία.
Χωρίς να κατονομάζουν πάντα τις ΗΠΑ, οι ηγέτες κρατών όπως η Βραζιλία, η Ινδία, ο Καναδάς και η Ιταλία ξεκαθάρισαν ότι διαφωνούν με την αντιεμπορική - όπως τη χαρακτηρίζουν - στάση που τηρεί η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Οι αντικρουόμενες δηλώσεις για το δολάριο
 
Εν τω μεταξύ, μεγάλη αναστάτωση έχουν προκαλέσει οι αντικρουόμενες δηλώσεις Mnuchin - Trump για το δολάριο.
«Οι δηλώσεις μου δεν είχαν στόχο παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin όπως μεταδίδει η Wall Street Journal, την ώρα που αναμένεται η ομιλία Trump στο Νταβός.
Την κατάσταση περιέπλεξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία του για ένα «ισχυρό» αμερικανικό δολάριο, κόντρα στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της χώρας, που έστειλαν σε χαμηλό 10 μηνών το αμερικανικό νόμισμα.
«Το δολάριο πρόκειται να γίνει ισχυρότερο και ισχυρότερο, θέλω εν τέλει να δω ένα ισχυρό δολάριο.
Η χώρα μας θα είναι πιο ισχυρή από οικονομικής άποψης αν το δολάριο ισχυροποιηθεί», δήλωσε ο Donald Trump στο CNBC.
Με ενδιαφέρον αναμένεται άλλωστε σήμερα η ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.
Είχε προηγηθεί η κόντρα Lagarde - Mnuchin με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ υπέρ του «αδύναμου» δολαρίου.
Η αμερικανική κυβέρνηση δεν ανησυχεί για το δολάριο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin, τονίζοντας ότι ήταν ξεκάθαρος στις χθεσινές του δηλώσεις σχετικά με το αμερικανικό νόμισμα.
«Νόμιζα ότι το χθεσινό μου σχόλιο για το δολάριο ήταν ξεκάθαρο», δήλωσε ο Mnuchin από το Νταβός στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Νωρίτερα η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Christine Lagarde, κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να διευκρινίσει τι εννοούσε με τις χθεσινές του δηλώσεις περί αδύναμου δολαρίου.
«Δεν είναι ώρα να έχουμε οποιουδήποτε είδους νομισματικό πόλεμο», τόνισε η Lagarde μιλώντας στο Bloomberg.
Ο Mnuchin είχε δηλώσει ότι η αδυναμία του δολαρίου είναι θετική για τις ΗΠΑ, δήλωσε η οποία οδήγησε το αμερικανικό νόμισμα σε χαμηλά 3ετίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης