Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΠΟΕ: Νότια Κορέα κατά ΗΠΑ για του δασμούς στις εισαγωγές ηλιακών συλλεκτών

ΠΟΕ: Νότια Κορέα κατά ΗΠΑ για του δασμούς στις εισαγωγές ηλιακών συλλεκτών
Η Νότια Κορέα αμφισβήτησε τους δασμούς των ΗΠΑ, με τη Συμφωνία Διαφύλαξης του ΠΟΕ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πλήρους εμπορικής διαφοράς για αργότερα
Άμεση ήταν η αντίδραση της Νότιας Κορέας στην επιβολή δασμών για τα πλυντήρια ρούχων και τους ηλιακούς συλλέκτες που εισάγονται στις ΗΠΑ, καταθέτοντας καταγγελία και αιτήματα αποζημίωσης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).
Ο ΠΟΕ δημοσίευσε τις καταγγελίες της Νότιας Κορέας την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018, δύο ημέρες μετά την υπογραφή των αυστηρών δασμών από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump.
Ο Trump χαρακτήρισε την κίνηση ως έναν τρόπο προστασίας των αμερικανικών θέσεων εργασίας, αλλά η βιομηχανία ηλιακή ενέργειας δήλωσε ότι αυτή η απόφαση θα οδηγήσει σε χιλιάδες απολύσεις και θα αυξήσει τις τιμές των καταναλωτών.
Οι δασμοί 30% για τους ηλιακούς συλλέκτες συγκαταλέγονται στους πρώτους μονομερείς εμπορικούς περιορισμούς που επέβαλε η διοίκηση Trump, ως μέρος μιας ευρύτερης ατζέντας προστατευτισμού, που στοχεύει στο να βοηθήσει τους κατασκευαστές των ΗΠΑ, κάτι όμως που ανησυχεί έντονα τους εμπορικούς εταίρους από την Ασία, που παράγουν προϊόντα χαμηλότερου κόστους.
Η Νότια Κορέα αμφισβήτησε τους δασμούς των ΗΠΑ, με τη Συμφωνία Διαφύλαξης του ΠΟΕ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πλήρους εμπορικής διαφοράς για αργότερα.
Η συμφωνία δίνει στις ΗΠΑ διορία 30 ημέρες για να διευθετήσουν το θέμα, μετά την οποία η Νότια Κορέα έχει ένα περιθώριο 60 ημερών για να επιβάλει εμπορικές κυρώσεις, αν τα μέτρα των ΗΠΑ παραβούν τους κανόνες του ΠΟΕ.
Δεν ήταν σαφές εάν οι ΗΠΑ μπορούν να αμφισβητήσουν την υπόθεση αυτή.
Η Σεούλ επιδιώκει ήδη εμπορικές κυρώσεις στον ΠΟΕ, για την αποτυχία της Ουάσιγκτον να συμμορφωθεί με προηγούμενη απόφαση του ΠΟΕ.
Την Τετάρτη ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Wilbur Ross υποβάθμισε την απειλή της Νότιας Κορέας να πάει στον ΠΟΕ.
"Το γεγονός ότι μπορούν να λάβουν ευνοϊκή απόφαση (στον ΠΟΕ), δεν σημαίνει ότι είναι μια σωστή απόφαση", δήλωσε.
"Εν πάση περιπτώσει, δεν έχει υπάρξει ακόμα απόφαση, οπότε είναι λίγο νωρίς για να υποθέσουμε ότι οι εγγυήσεις θα δεχθούν πλήγμα".
Καμία χώρα δεν έχει διαπραγματευτεί ποτέ μια διευθέτηση σύμφωνα με τους κανόνες διασφάλισης του ΠΟΕ και δεν είναι σαφές εάν μπορεί να φέρει αποτέλεσμα αντί για διαμάχη, η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει τρία χρόνια ή περισσότερο, παρέχοντας στους κατασκευαστές των ΗΠΑ μακρά περίοδο προστασίας από τον ανταγωνισμό της Νότιας Κορέας.
Σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ, μια χώρα μπορεί να επιβάλει διασφαλίσεις - προσωρινά τιμολόγια έκτακτης ανάγκης - για να προστατεύσει την εγχώρια βιομηχανία της από μια ξαφνική, απρόβλεπτη και επιβλαβή αύξηση των εισαγωγών.
Ο Ricardo Meléndez-Ortiz, επικεφαλής του Διεθνούς Κέντρου για το Εμπόριο και την Αειφόρο Ανάπτυξη, δήλωσε ότι οι δασμοί δεν θα ενισχύσουν την παραγωγή ηλιακής ενέργειας στις ΗΠΑ και θα καταστρέψουν τις θέσεις εργασίας των ΗΠΑ, ενώ θα εμποδίσουν την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
"Αυτοί οι δασμοί είναι ανεπαρκείς για να τονώσουν την παραγωγική ικανότητα", δήλωσε στο Reuters.
"Απλά επιβραδύνουν την παραγωγή βιώσιμης ενέργειας και ηλιακής ενέργειας στις ΗΠΑ, σε μεγάλο βαθμό".

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης