Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΠΕΚ: «Κλειδί» η Ρωσία για την εξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου

tags :
ΟΠΕΚ: «Κλειδί» η Ρωσία για την εξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου
Το Σάββατο στη Βιέννη συνάντηση των δύο πλευρών
Μόνο αν η Ρωσία και οι άλλες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες που δεν ανήκουν στον ΟΠΕΚ ακολουθήσουν την απόφαση του Οργανισμού για περιορισμό της παραγωγής θα μπορέσει να αποκατασταθεί η ισορροπία στην αγορά πετρελαίου.
Την άποψη αυτή διατύπωσαν δύο από τους κορυφαίους υπουργούς του ΟΠΕΚ.
Συγκεκριμένα, ο  υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Suhail Al Mazrouei ανέφερε πως η περικοπή σε παγκόσμιο επίπεδο 1,8 εκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου την ημέρα θα ήταν αρκετή για την εξισορρόπηση της αγοράς.
Σημείωσε δε πως επειδή οι χώρες του ΟΠΕΚ έχουν ήδη αποφασίσει να μειώσουν την παραγωγή κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, οι εκτός ΟΠΕΚ πετρελαιοπαραγωγοί οφείλουν να μοιραστούν την περικοπή των επιπλέον 600.000 βαρελιών.
Μάλιστα το όλο θέμα πρόκειται να συζητηθεί το προσεχές Σάββατο στη Βιέννη στη συνάντηση που θα έχουν ο ΟΠΕΚ και οι χώρες παραγωγοί που δεν ανήκουν σ’ αυτόν.  
Η Ρωσία, η οποία ποτέ δεν περιόρισε εθελοντικά την παραγωγή, αναδεικνύεται ως το κλειδί προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η απόφαση ΟΠΕΚ που έλαβε τον περασμένο ο Οργανισμός θα λειτουργήσει εξισορροπητικά στην αγορά πετρελαίου.
«Αν η μείωση της παραγωγής εκ μέρους του ΟΠΕΚ δεν σταματήσει την πτώση των τιμών στα 40 ή τα 50 δολάρια το βαρέλι, θα συναντηθούμε και πάλι και θα συζητήσουμε το θέμα με τα μη μέλη του ΟΠΕΚ ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα», δήλωσε ο Αλ Mazrouei σε συνέντευξη στο Bloomberg.
Υπενθυμίζεται πως οι χώρες του ΟΠΕΚ έχουν αποφασίσει να αντλούν λιγότερο πετρέλαιο από την 1η Ιανουαρίου και για περίοδο έξι μηνών ώστε να περιοριστούν κατά το δυνατόν οι απώλειες που έχουν υποστεί οι τιμές του αργού πετρελαίου. Οι τιμές μειώθηκαν κατά το ήμισυ περίπου από το 2014 όταν βρέθηκαν στο αποκορύφωμά τους. Το Brent έκλεισε στις 12.22 τοπική ώρα Λονδίνου στα 53,70 δολάρια το βαρέλι, τιμή κατά 23 σεντς χαμηλότερα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης