Διεθνή

Σε κίνδυνο το πετρελαϊκό «όνειρο» της Ισλανδίας – Αποχωρούν Κίνα και Νορβηγία

Σε κίνδυνο το πετρελαϊκό «όνειρο» της Ισλανδίας – Αποχωρούν Κίνα και Νορβηγία
Η Eykon εξακολουθεί να βλέπει "μεγάλες ευκαιρίες" και ζήτησε να της δοθεί χρόνος για να αναζητήσει άλλους εταίρους
Η ελπίδα της Ισλανδίας να βρεθεί πετρέλαιο στις παράκτιες περιοχές της, εξασθενεί καθώς η Κίνα και η Νορβηγία αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τη μοναδική άδεια εξερεύνησης του νησιού.
Η υπό κρατικό έλεγχο κινεζική Cnooc Ltd., και η Petoro AS, κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Νορβηγίας, αποφάσισαν να παραιτηθούν από το ενδιαφέρον τους για την άδεια, ανακοίνωσε η Εθνική Ενεργειακή Αρχή της Ισλανδίας την Τρίτη 23/1/2018.
Ο μκρότερος συνεργάτης τους, Eykon Energy ehf, δήλωσε ότι επιθυμεί να διατηρήσει το μερίδιό του 15%, αλλά η διαχειριστική αρχή εκτίμησε ότι η εταιρεία δεν έχει την τεχνική ή  την οικονομική ικανότητα να συνεχίσει τις δραστηριότητες μόνη της.
Η Ισλανδία ξεκίνησε τον πρώτο γύρο εξερεύνησης το 2009, καθώς η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη  με την οικονομική κατάρρευσή της πριν από ένα χρόνο.
"Η Cnooc δεν θεωρεί ελκυστική τη συνέχιση της επόμενης φάσης με τόσο χαμηλή πιθανότητα εύρεσης εμπορικά εκμεταλλεύσιμων υδρογονανθράκων", δήλωσε ο εκπρόσωπος της  Christian, Buch Hansen. "Η Petoro υποστήριξε τις εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα του φορέα εκμετάλλευσης".
Η Eykon εξακολουθεί να βλέπει "μεγάλες ευκαιρίες" στην άδεια και ζήτησε από την αρχή να της  δοθεί χρόνος για να αναζητήσει άλλους εταίρους, ανέφερε σε συνέντευξη ο Gunnlaugur Jonsson, μέλος του διοικητικού συμβουλίου.
Η εταιρεία έχει τώρα τρεις εβδομάδες για να κάνει την πρότασή της στην κυβέρνηση, δήλωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ενέργειας, Gudni Johannesson, σε άλλη συνέντευξη αλλά δεν είπε αν αυτό περιελάμβανε την παρουσίαση πιθανών νέων εταίρων.
Όλη η ελπίδα για εξεύρεση και παραγωγή πετρελαίου στην Ισλανδία δεν χάθηκε, δήλωσε ο Johannesson. Ο οργανισμός δεν έχει εκπονήσει σχέδια για την έκδοση νέων αδειών, αλλά ο Johannesson ανέφερε ότι η κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει να

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης