Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τσανικλί(ΥΕΘΑ Τουρκίας): Προχωρά κανονικά η επέμβαση στη βόρεια Συρία - Ανοησίες οι ενστάσεις των ΗΠΑ

Τσανικλί(ΥΕΘΑ Τουρκίας): Προχωρά κανονικά η επέμβαση στη βόρεια Συρία - Ανοησίες οι ενστάσεις των ΗΠΑ
Αιτία της νέας αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Άγκυρα είναι η πρόθεση των ΗΠΑ να συγκροτήσουν κουρδική δύναμη 30.000 ανδρών στη βόρεια Συρία
Η επέμβαση του τουρκικού στρατού στον κουρδικό θύλακα της Αφρίν στη βόρεια Συρία θα προχωρήσει κανονικά, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, απορρίπτοντας αιχμηρά τις ενστάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Θα γίνει», δήλωσε ο υπουργός Νουρετίν Τσανικλί, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu. «Όλες οι τρομοκρατικές γραμμές στ βόρεια Συρία θα εξαλειφτούν, δεν υπάρχει άλλος τρόπος», προσέθεσε.
Νωρίτερα η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Χέδερ Νάουερτ κάλεσε την Τουρκία να μην επέμβει στην Αφρίν και να αποφύγει τη βία, όμως ο κ. Τσανικλί απέρριψε τις δηλώσεις της ως «ανοησίες».
Αιτία της νέας αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Άγκυρα είναι η πρόθεση των ΗΠΑ να συγκροτήσουν κουρδική δύναμη 30.000 ανδρών στη βόρεια Συρία. Μέρος της δύναμης θα αποτελείται από αντάρτες της οργάνωσης YPG, την οποία η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατικό παρακλάδι του PKK.
Η Τουρκία αντιλαμβάνεται τη σχεδιαζόμενη κουρδική δύναμη ως «τρομοκρατικό στρατό» που θα απειλεί τα σύνορά της, ενώ αντίθετα η κ. Νάουερτ επανέλαβε την αμερικανική θέση ότι θα πρόκειται για μία δύναμη εσωτερικής ασφάλειας που θα αντιμάχεται το Ισλαμικό Κράτος.
Ο κ. Τσανικλί δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την έναρξη της επιχείρησης, λέγοντας πως αυτή η σιωπή είναι μέρος της προετοιμασίας. Στις αρχές της εβδομάδας ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε πει πως η επιχείρηση μπορεί να αρχίσει εντός ωρών.
Σύμφωνα με το Anadolu πάντως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να αποχωρούν από την περιοχή της Αφρίν ενόψει της τουρκικής επιχείρησης.
Τις τελευταίες ημέρες η Άγκυρα έδωσε την εντύπωση πως προσπαθεί να προετοιμάσει το έδαφος για την επέμβαση στην Αφρίν, επιζητώντας τη στήριξη της Ρωσίας, παρά των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο αρχηγός του τουρκικού γενικού επιτελείου Χουλουσί Ακάρ συναντήθηκε χθες με τον ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοΐγου. Το τουρκικό στράτευμα είχε νωρίτερα ανακοινώσει πως ο κ. Ακάρ να συναντηθεί και με τον ρώσο ομόλογό του Βαλέρι Γερασίμοφ.
Η κυβέρνηση της Συρίας έχει από την πλευρά της προειδοποιήσει την Άγκυρα πως θα αντιδράσει σε τυχόν επέμβαση στην Αφρίν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης