Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμφωνία της Exxon Mobil για έρευνες πετρελαίου στην Γκάνα

Συμφωνία της Exxon Mobil για έρευνες πετρελαίου στην Γκάνα
Η συμφωνία μεταξύ της Γκάνα και της Exxon Mobil  έγινε χωρίς διαγωνισμό λόγω της φύσης του τομέα, όπου το βάθος κυμαίνεται από 2.000 έως 4.000 μέτρα, δήλωσαν αξιωματούχοι της Γκάνας
Η Exxon Mobil Corp υπέγραψε συμφωνία με την Γκάνα την Πέμπτη 18/1/208 προκειμένου να πραγματοποιήσει έρευνες για πετρέλαιο θαλάσσιο πεδίο  Deepwater Cape Three Point (DWCTP).
Η υπογραφή ακολούθησε τις άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Γκάνα και της Exxon Mobil χωρίς διαγωνισμό λόγω της φύσης του τομέα, όπου το βάθος κυμαίνεται από 2.000 έως 4.000 μέτρα, δήλωσαν αξιωματούχοι της Γκάνας.
Η Γκάνα, η οποία εξάγει κακάο και χρυσό, ξεκίνησε την εμπορική παραγωγή πετρελαίου από τα αποθέματα Jubilee στα τέλη του 2010. Μεταξύ των επιχειρήσεων που πραγματοποιούν γεωτρήσεις  στη χώρα της Δυτικής Αφρικής περιλαμβάνονται και οι βρετανικές Tullow  και Kosmos Energy.
Η συμφωνία με την Exxon Mobil είναι η πρώτη που θα υπογραφεί αφού το Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας οριοθέτησε τον περασμένο Σεπτέμβριο την περιοχή  ευνοώντας τη Γκάνα η οποία βρισκόταν σε διαμάχη με την γειτονική Ακτή Ελεφαντοστού.
Η Exxon Mobil, ηγετική επιχείρηση, κατέχει ποσοστό 80% στο DWCTP, ενώ η κρατική Ghana National Petroleum Corporation κατέχει το 15%.
Η Exxon δεν έχει ακόμη επιλέξει τοπικό εταίρο που θα κατέχει το υπόλοιπο 5 %, σύμφωνα με τους νόμους της Γκάνας, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Boakye Agyarko στο Reuters.
Η συμφωνία υπόκειται στην έγκριση του κοινοβουλίου και η Exxon αναμένεται να ξεκινήσει την εξερεύνηση φέτος, ανέφερε ο Agyarko.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης