Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράκ: Συμφωνία με τη BP για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στη βόρεια επαρχία Κιρκούκ

Ιράκ: Συμφωνία με τη BP για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στη βόρεια επαρχία Κιρκούκ
Όπως ανακοίνωσαν οι δύο πλευρές, στόχος της συμφωνίας είναι η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας της Κιρκούκ στα 750 χιλ. βαρέλια ημερησίως
Την υπογραφή μνημονίου συμφωνίας μεταξύ του Ιράκ και του πετρελαϊκού κολοσσού BP ανακοίνωσε σήμερα (18/1) το Υπουργείο Πετρελαίου της χώρας, με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας στα κοιτάσματα της βόρειας επαρχίας Κιρκούκ.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε το Υπουργείο, στόχος της συμφωνίας είναι η αύξηση ης παραγωγικής ικανότητας της Κιρκούκ στα 750 χιλ. βαρέλια ημερησίως, όγκος υπερδιπλάσιας σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα.
Μάλιστα, οι σχετικές συζητήσεις είχαν ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους, όταν και η κυβέρνηση κατάφερε να ανακτήσει τον έλεγχο των συγκεκριμένων πετρελαϊκών πεδίων από τους κούρδους μαχητές που βρίσκονταν στην περιοχή.
Οι εξαγωγές πετρελαίου της περιοχής, οι οποίες μεταφέρονταν μέσω αγωγών στην Τουρκία διακόπηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας που είχε πραγματοποιήσει η αυτόνομη περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν.
Πλέον, το Ιράκ σχεδιάζει την ξεκινήσει τη μεταφορά πετρελαίου στο Ιράν, μέσω των αγωγών του Κρικούκ στα τέλη του τρέχοντος μήνα.
Σύμφωνα με την BP, το Κιρκούκ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα πετρελαϊκά πεδία στη Μέση Ανατολή, το οποία εκτιμάται ότι περιέχει περίπου 9 δισ. βαρέλια ανακτήσιμου πετρελαίου.
Υπενθυμίζουμε ότι κατά το παρελθόν, η BP είχε παράσχει τεχνική βοήθεια στην ιρακινή κρατική εταιρεία North Oil που δραστηριοποιείται στην περιοχή, με στόχο την αναδιάρθρωση του πεδίου του Κιρκούκ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης