Διεθνή

Αυτοί είναι οι πιθανοί αντικαταστάτες του M. Renzi, σύμφωνα με το Reuters

Αυτοί είναι οι πιθανοί αντικαταστάτες του M. Renzi, σύμφωνα με το Reuters
Πιθανότερος ο υπουργός Οικονομικών Pier Carlo Padoan
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi έχει συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο σήμερα, Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, ενώ αμέσως μετά θα υποβάλλει και επίσημα την παραίτησή του.
Το Reuters κάνει αναφορά στους πιθανούς αντικαταστάτες του Renzi στον πρωθυπουργικό θώκο της Ιταλίας, αλλά και στο τι μέλλει γενέσθαι.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το έγκριτο πρακτορείο, o υπουργός Οικονομικών, Pier Carlo Padoan, ο οποίος δε συμμετείχε στο σημερινό Eurogroup στις Βρυξέλλες, εκτιμάται ως ένας από τους πιθανότερους αντικαταστάτες του Renzi.
Ο πρόεδρος της Γερουσίας, Pietro Grasso, αλλά και ο υπουργός Μεταφορών, Graziano Delrio, είναι, επίσης, ισχυροί υποψήφιοι για τη θέση του πρωθυπουργού, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.
Το αν ο Renzi θα έχει τη στήριξη του κόμματός του, του Δημοκρατικού Κόμματος (Democratic Party - PD), ώστε να παραμείνει επικεφαλής, δεν είναι ακόμα σαφές.
Εφόσον, ωστόσο, παραμείνει επικεφαλής, τότε θα έχει πιο ουσιαστικό ρόλο στην επιλογή του επόμενου πρωθυπουργού.
Ο πρόεδρος Sergio Mattarella θα συμβουλευτεί τους επικεφαλής των κομμάτων, προτού διορίσει τον νέο πρωθυπουργό - τον τέταρτο στη σειρά που θα ηγηθεί κυβέρνησης χωρίς να έχει λάβει τη λαϊκή εντολή, γεγονός που υπογραμμίζει το πόσο εύθραυστο είναι το πολιτικό σύστημα της Ιταλίας.
Στο μεταξύ, μέχρι να επιλεγεί ο επόμενος πρωθυπουργός, ο Renzi θα παραμείνει στη θέση του ως μεταβατικός πρωθυπουργός.
Ο νέος πρωθυπουργός, που θα πρέπει να έχει την υποστήριξη του DP για να αναλάβει τα καθήκοντά του, θα πρέπει να σχεδιάσει τον νέο εκλογικό νόμο, την ώρα που το Κίνημα των Πέντε Αστέρων ενθαρρύνει μια γρήγορη συμφωνία, που θα ανοίξει τον δρόμο για διεξαγωγή εκλογών στις αρχές του 2017, ένα έτος νωρίτερα του προγραμματισμένου.
«Από αύριο, θα ξεκινήσουμε να εργαζόμαστε για να συντάξουμε το πρόγραμμα του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και να οργανώνουμε την ομάδα που θα σχηματίσει την αυριανή κυβέρνηση», δήλωσε ο Luigi Di Maio, που αναμένεται να είναι ο υποψήφιος για τη θέση του πρωθυπουργού του κόμματος.
Οι δημοσκοπήσεις, που στην περίπτωση της Ιταλίας κατάφεραν να προβλέψουν το αποτέλεσμα, δείχνουν ότι η μάχη μεταξύ του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και του Δημοκρατικού Κόμματος για τη νίκη στις εκλογές θα είναι σκληρή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης