Διεθνή

Η πολωνική PGNIG καταγγέλλει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για απόφαση κατά του αγωγού OPAL...

Η πολωνική PGNIG καταγγέλλει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για απόφαση κατά του αγωγού OPAL...
Η απόφαση της ΕΕ πλήττει τον ανταγωνισμό στον τομέα του φυσικού αερίου
Καταγγελία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί εξαιρέσεως του αγωγού φυσικού αερίου OPAL από την υποχρέωση εφαρμογής του κανόνα για την πρόσβαση τρίτων, υπέβαλε η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Πολωνίας PGNIG υπέβαλε.
Μάλιστα η PGNIC ανέφερε ότι η καταγγελία αποτελεί το πρώτο από μια σειρά νομικών μέτρων που θα λάβει για το θέμα αυτό κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας (Bundesnetzagentur).
Σημειώνεται, πως ο σχετικός κανόνας της Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι οι φορείς εκμετάλλευσης συστημάτων μεταφοράς αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και φορείς αποθήκευσης ή εγκαταστάσεις ΥΦΑ υποχρεούται να χορηγήσουν στις εταιρείες ενέργειας χωρίς διακρίσεις πρόσβαση στην υποδομή τους και να προσφέρουν την ίδια υπηρεσία σε διαφορετικούς χρήστες υπό τους ίδιους συμβατικούς όρους.
Ο αγωγός OPAL αποτελεί την επέκταση του αγωγού Nord Stream και καλύπτει ολόκληρη όλη τη Γερμανία με την δυναμικότητα 36 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) ανά έτος.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της PGNIG Piotr Wozniak, δήλωσε ότι συγκεκριμένη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Bundesnetzagentur έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικής αγοράς φυσικού αερίου, ενώ διευρύνει τα προνόμια της ρωσικής Gazprom, η οποία έτσι αποκτά το μονοπώλιο στην παροχή φυσικού αερίου προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης