Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανησυχία στην ΕΕ - Διαφωνούν με την απόφαση Τrump Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία - Netanyahu: Ιστορική ημέρα

tags :
Ανησυχία στην ΕΕ  - Διαφωνούν με την απόφαση Τrump Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία - Netanyahu: Ιστορική ημέρα
'Oχι στα μονομερή μέτρα από τον OHE
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017 μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump, λέγοντας ότι θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις για την ειρήνη στην περιοχή.
"Οι προσδοκίες και των δύο μερών πρέπει να εκπληρωθούν και πρέπει να βρεθεί ένας δρόμος μέσα από διαπραγματεύσεις, για την επίλυση του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ ως μελλοντικής πρωτεύουσας και των δύο κρατών", ανέφερε σε δήλωσή του ο επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ Federica Mogherini.
Ο Trump έκανε αναστροφή δεκαετιών στην πολιτική των ΗΠΑ, αναγνωρίζοντας την Ιερουσαλήμ ως ισραηλινή πρωτεύουσα και λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον θα ξεκινήσει τη διαδικασία μετακίνησης της πρεσβείας της στην Ιερουσαλήμ, από το Τελ Αβίβ.


Γερμανία: Aντίθετη με την απόφαση του Trump

Δεν στηρίζει την απόφαση Trump για την Ιερουσαλήμ το Βερολίνο
Την αντίθεσή της με την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αναγνωρίσει ως πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, εξέφρασε η Angela Merkel.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης, μέσω του Twitter, δήλωσε ότι «η γερμανική κυβέρνηση δεν στηρίζει αυτή τη θέση.
Το status του Ισραήλ θα πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο της λύσης που αφορά δύο χώρες».

Βρετανία: Διαφωνεί   η May

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Teressa May  διαφωνεί με την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, επειδή είναι απίθανο κάτι τέτοιο να βοηθήσει στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ειρήνευση στην περιοχή, ανέφερε ο εκπρόσωπός της.
"Διαφωνούμε με την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ και να την αναγνωρίσουν ως πρωτεύουσα του Ισραήλ προτού να συμφωνηθεί το τελικό καθεστώς της", είπε ο εκπρόσωπος. "Πιστεύουμε ότι δεν εξυπηρετεί, όσον αφορά την προοπτική για την ειρήνευση στην περιοχή", πρόσθεσε.

Γαλλία: Λυπηρή η μονομερής απόφαση λέιε ο Macron

    
«Λυπηρή» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, τη «μονομερή» απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, τονίζοντας ότι το Παρίσι δεν την στηρίζει.
Όπως επισήμανε ο Macron, το καθεστώς της Ιερουσαλήμ πρέπει να καθοριστεί από τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους μέσω διαπραγμάτευσης.
Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές για ηρεμία κι αποφυγή της βίας.


ΟΗΕ: Μόνη εναλλακτική για το Μεσανατολικό, η λύση των δύο κρατών

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών António Guterres διαμήνυσε σήμερα (6/12) ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική παρά μόνο η λύση των δύο κρατών για το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, τονίζοντας ότι το θέμα της Ιερουσαλήμ και του οριστικού καθεστώτος της θα πρέπει να επιλυθεί μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων.
"Έχω μιλήσει με συνέπεια κατά των μονομερών μέτρων που θα έθεταν σε κίνδυνο την προοπτική της ειρήνης για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους", είπε ο Guterres, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
"Σε αυτή τη στιγμή της μεγάλης ανησυχίας, θέλω να το ξεκαθαρίσω: δεν υπάρχει εναλλακτική πέραν της λύσης των δύο κρατών.
Δεν υπάρχει Σχέδιο Β.
Θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να ενθαρρύνω τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους ηγέτες να επιστρέψουν στη διαπραγμάτευση", τόνισε, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Netanyahu:«Iστορική ημέρα» για το Ισραήλ

Για μια «ιστορική ημέρα» για το Ισραήλ έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της χώρας, Benjamin Netanyahu, μετά την ανακοίνωση του Donald Trump ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη προς τον αμερικανό πρόεδρο.
Ο Netanyahu επεσήμανε ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστινίους πρέπει να περιλαμβάνει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, ενώ προέτρεψε και άλλες χώρες να ακολουθήσουν την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ και να μεταφέρουν τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ.
Διαβεβαίωσε δε ότι το status quo στους ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ θα παραμείνει ως έχει.


Tουρκία: Ανεύθυνη η ενέργεια των ΗΠΑ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καταδίκασε την "ανεύθυνη" ενέργεια των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης