Διεθνή

Παίζει με τη φωτιά στη Μέση Ανατολή ο Trump – Τι κρύβει η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ

Παίζει με τη φωτιά στη Μέση Ανατολή ο Trump – Τι κρύβει η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ
Ο Trump θα απευθύνει διάγγελμα για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, ανατρέποντας πολιτική δεκαετιών
Διάγγελμα με το οποίο θα αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ θα απευθύνει σήμερα το βράδυ (20:00 ώρα Ελλάδας) ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, κίνηση με την οποία ανατρέπει την πάγια γραμμή της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και η οποία εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις στο μουσουλμανικό κόσμο και ενδεχομένως ένα νέο κύμα βίας.
Στο διάγγελμα του ο Trump θα ανακοινώσει την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, αναγνωρίζοντας έτσι την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Αν και η υλοποίηση της απόφασης αυτής αναμένεται να διαρκέσει αρκετά χρόνια, μια και ο Trump δεν αναμένεται να δώσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα ενώ θα απαιτηθεί σοβαρή προεργασία για την εύρεση της κατάλληλης τοποθεσίας και η απαιτούμενη χρηματοδότηση, είναι προφανές πως πρόκειται για μια ιστορική απόφαση που αποτελεί casus belli για τους Παλαιστίνιους και το μουσουλμανικό κόσμο, ο οποίος προειδοποιεί για μια μεγάλη καταστροφή.
Σημειώνεται ότι η ανατολική Ιερουσαλήμ καταλήφθηκε και προσαρτήθηκε από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του Πολέμου των 6 Ημερών το 1967.

Οι Μουσουλμάνοι προειδοποιούν

Ήδη οι προειδοποιήσεις προς τον Trump είναι πολλές και ηχηρές.
Ο πρόεδρος των Παλαιστινίων, M. Abbas σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρόεδρο Trump επεσήμανε τις επικίνδυνες συνέπειες στην ειρηνευτική διαδικασία, στην ασφάλεια και στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ο βασιλιάς Salman της Σαουδικής Αραβίας έκανε λόγο για επικίνδυνο βήμα και για οργή των μουσουλμάνων, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan είπε ότι πρόκειται για κόκκινη γραμμή για τους μουσουλμάνους και προανήγγειλε έκτακτη σύνοδο των 57 κρατών – μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας σε περίπτωση που οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε αυτήν την αναγνώριση.
Αντιδράσεις όμως υπήρξαν και από την Ευρώπη, με ηχηρότερες αυτές του προέδρου της Γαλλίας, Emmanuel Macron και του ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Sigmar Gabriel.

Προεκλογική δέσμευση ή προσωπικά πολιτικά κίνητρα;
Από το Λευκό Οίκο αναφέρεται πως ο πρόεδρος Trump εφαρμόζει μια προεκλογική του δέσμευση.
«Όταν γίνω πρόεδρος, οι ημέρες που το Ισραήλ αντιμετωπίζεται ως δεύτερης τάξης πολίτης, θα τελειώσουν.
Θα μεταφέρουμε την πρεσβεία των ΗΠΑ στην αιώνια πρωτεύουσα των Ισραηλινών, στην Ιερουσαλήμ» είχε αναφέρει ο Trump, ο οποίος σήμερα αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως στο State Department για τη διαδικασία μεταφοράς της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.
Επιπλέον, αναφέρεται πως η καθυστέρηση της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ δεν συνέβαλε στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
Ωστόσο, η κίνηση αυτή που ανατρέπει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, που είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στην ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής και να ξαναβάλει στο στόχαστρο τους Αμερικάνους και τα αμερικανικά συμφέροντα προκαλεί εύλογα ερωτήματα για τα κίνητρα της.
Αναλυτές υποστηρίζουν στο CNN πως δεδομένου ότι η δημοτικότητα του Trump καταρρέει στα επίπεδα του 35%, είναι πολύ πιθανό η απόφαση αυτή να έχει προσωπικά πολιτικά κίνητρα.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι ο Trump αντιλαμβανόμενος ότι χάνει τα ερείσματα του στη βάση, επιχειρεί να συσπειρώσει το συντηρητικό ακροατήριο των ΗΠΑ.
Επιπλέον, με την κίνηση αυτή επιχειρεί να ενισχύσει το πολιτικό του προφίλ, καθώς στέλνει το μήνυμα ότι είναι ο πρόεδρος, ο οποίος σπάει ταμπού και κάνει αυτά που προηγούμενοι πρόεδροι των ΗΠΑ δεν είχαν το κουράγιο και τη δύναμη να κάνουν.
Πάντως, όπως αναφέρεται, υπάρχει και το ενδεχόμενο ο Trump να κάνει απλά αυτό που πιστεύει πως είναι σωστό, μια και οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ήδη την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και ότι απλά αναγνωρίζει μια πραγματικότητα.

Διεθνείς αντιδράσεις

Την ανησυχία της εκφράζει η διεθνής κοινότητα για την πρόθεση του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Η Γερμανία ανησυχεί για το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν βίαιες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών.
Ανανεώνοντας την ταξιδιωτική του οδηγία για το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε: «Από τις 6 Δεκεμβρίου 2017 ενδέχεται να πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις στην Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο βίαιων συγκρούσεων».
Το υπουργείο συστήνει στους Γερμανούς που ταξιδεύουν στην Ιερουσαλήμ να παρακολουθούν την κατάσταση μέσω των τοπικών μέσων ενημέρωσης και να αποφεύγουν τις περιοχές όπου υπάρχουν επεισόδια.
Και η Κίνα εξέφρασε την ανησυχία της για τα σχέδια του Trump.
«Ανησυχούμε για την πιθανότητα κλιμάκωσης της έντασης», επεσήμανε ο Γκενγκ Σουάνγκ εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές θα πρέπει να επιδείξουν πνεύμα ειρήνης και σταθερότητας, αλλά και σύνεση σε ό,τι αφορά τις ενέργειές και τις δηλώσεις τους, να αποφύγουν να υπονομεύσουν τις βάσεις μιας λύσης στο παλαιστινιακό ζήτημα και να απόσχουν από μια νέα αντιπαράθεση στην περιοχή», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Borris Johnson δήλωσε ότι ανησυχεί για τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Trump ετοιμάζεται να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
«Ας περιμένουμε να δούμε τι ακριβώς θα πει ο πρόεδρος.
Αλλά, ξέρετε, αντιμετωπίζουμε με ανησυχία τις πληροφορίες που έχουμε ακούσει, διότι πιστεύουμε ότι προφανώς η Ιερουσαλήμ θα πρέπει να είναι τμήμα μίας οριστικής διευθέτηση ανάμεσα στους Ισραηλινούς και του Παλαιστίνιους», δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας από τις Βρυξέλλες όπου συμμετέχει στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ουσιαστικά θα κηρύξει πόλεμο, αν αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος των Παλαιστινίων στη Βρετανία.
«Αν πει αυτό που σκοπεύει, ότι η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα του Ισραήλ, αυτό θα αποτελέσει το φιλί του θανάτου στη λύση των δύο κρατών», προειδοποίησε ο Μάνουελ Χασανιάν μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό BBC.
«Κηρύσσει πόλεμο στη Μέση Ανατολή, κηρύσσει πόλεμο εναντίον 1,5 δισεκατομμυρίου μουσουλμάνων και εκατοντάδων χιλιάδων χριστιανών που δεν θα δεχθούν οι ιεροί τόποι να είναι υπό την πλήρη ηγεμονία του Ισραήλ», πρόσθεσε.

Cavusoglu (ΥΠΕΞ Τουρκίας): Σοβαρό λάθος των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ

Θα ήταν «σοβαρό λάθος» για τις Ηνωμένες Πολιτείες να μεταφέρουν στην Ιερουσαλήμ την πρεσβεία τους στο Ισραήλ, τόνισε ο Mevlut Cavusoglou, υπογραμμίζοντας ότι προειδοποίησε σχετικά τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Rex Tillerson.
Πριν από τη διμερή συνάντηση με τον Tillerson στην έδρα του ΝΑΤΟ, ο Cavusoglu δήλωσε: «Θα ήταν σοβαρό λάθος να μεταφερθεί η πρεσβεία των ΗΠΑ.
Κάτι τέτοιο δεν θα έφερνε σταθερότητα ... αλλά μάλλον χάος και αστάθεια».
«Ολόκληρος ο κόσμος είναι εναντίον», τόνισε προσθέτοντας πως έχει ήδη πει στον Tillerson πώς αισθάνεται και θα το επαναλάβει στη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.


Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης