Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν και Πακιστάν κατά ΗΠΑ για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

Ιράν και Πακιστάν κατά ΗΠΑ για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ
Ο Αραβικός Σύνδεσμος θα διεξαγάγει έκτακτη σύνοδο το Σάββατο -Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Mahmoud Abbas θα απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα μετά τις ανακοινώσεις του Trump  για την Ιερουσαλήμ
O Ιρανός πρόεδρος Hassan Rohani δήλωσε σήμερα 6/12 πως η χώρα του δεν θα ανεχθεί την αναγνώριση από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Τούρκο πρόεδρο Erdoran ο Rohani εξέφρασε λύπη για μια «παράνομη, προκλητική και πολύ επικίνδυνη» αμερικανική απόφαση, σύμφωνα με τον ιστότοπο της κυβέρνησης.
Στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας ο Ιρανός πρόεδρος δεσμεύθηκε να συμμετάσχει σε μια έκτακτη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης στις 13 Δεκεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, την οποία συγκάλεσε ο Τούρκος πρόεδρος προκειμένου να επεξεργαστεί μια ενιαία απόκριση στις τελευταίες εξελίξεις.
To Πακιστάν σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ η δεύτερη μουσουλμανική χώρα στον κόσμο και σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, δήλωσε ότι είναι «αντίθετο αναμφίβολα» στην απόφαση που αναμένεται να ανακοινώσει ο Αμερικανός πρόεδρος Trump.
«Ο λαός και η κυβέρνηση του Πακιστάν σημείωσαν με μεγάλη ανησυχία την απόφαση που φέρεται να έλαβαν οι Ηνωμένες Πολιτείες να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην κατεχόμενη πόλη Αλ-Κοντς Αλ-Σαρίφ, τροποποιώντας εξ αυτού του γεγονότος το νόμιμο και ιστορικό καθεστώς της πόλης», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού.
Αλ-Κοντς Αλ-Σαρίφ είναι το αραβικό όνομα της Ιερουσαλήμ. Το Πακιστάν δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ, μια χώρα την οποία απαγορεύεται να επισκεφθούν οι πολίτες του.
Ένα τέτοιο βήμα «που θα αποτελούσε σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ» «θα αγνοούσε δεκαετίες συναίνεσης στο θέμα, θα υπονόμευε την περιφερειακή ειρήνη και την ασφάλεια και θα εμπόδιζε οποιαδήποτε προοπτική βιώσιμης ειρήνης στη Μέση Ανατολή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η πακιστανική κυβέρνηση, «αντίθετη αναμφίβολα» στην απόφαση που αναμένεται να λάβει σήμερα οTrump να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να «απόσχουν» από κάθε ενέργεια προς αυτό τον σκοπό.
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Mahmoud Abbas θα απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα μετά τις ανακοινώσεις του Trump  για την Ιερουσαλήμ, έγινε γνωστό από έναν Παλαιστίνιο αξιωματούχο.
Ο Αραβικός Σύνδεσμος θα διεξαγάγει έκτακτη σύνοδο το Σάββατο για τα σχέδια των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στον διεθνή οργανισμό.
Οι Παλαιστίνιοι και η Ιορδανία έχουν ζητήσει η σύνοδος να συγκληθεί στις 3 μ.μ., σύμφωνα με το reuters .

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης