Διεθνή

ΟΠΕΚ και Ρωσία συμφώνησαν για επέκταση των περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου έως το τέλος του 2018

ΟΠΕΚ και Ρωσία συμφώνησαν για επέκταση των περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου έως το τέλος του 2018
Η Ρωσία πιέζει για ένα σαφές μήνυμα σχετικά με τον τρόπο εξόδου από τις περικοπές, ώστε η αγορά να μην μετατραπεί σε ελλειμματική πολύ σύντομα
Upd Ο ΟΠΕΚ και ανεξάρτητοι παραγωγοί με επικεφαλής τη Ρωσία συμφώνησαν αργά την Πέμπτη 30/11 να επεκτείνουν τις περικοπές της παραγωγής πετρελαίου μέχρι τα τέλη του 2018, καθώς προσπαθούν να ολοκληρώσουν την μείωση της υπερπροσφοράς αργού ενώ σηματοδοτούν μια πιθανή πρόωρη έξοδο από τη συμφωνία εάν η αγορά υπερθερμανθεί.
Η Ρωσία, η οποία φέτος μείωσε σημαντικά την παραγωγή σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚ για πρώτη φορά, πιέζει για ένα σαφές μήνυμα σχετικά με τον τρόπο εξόδου από τις περικοπές, ώστε η αγορά να μην μετατραπεί σε ελλειμματική πολύ σύντομα.

Ο ΟΠΕΚ

Ο ΟΠΕΚ συμφώνησε στις 30/11 να επεκτείνει τις περικοπές παραγωγής πετρελαίου μέχρι το τέλος του 2018, δήλωσε εκπρόσωπος,  του οργανισμού καθώς η ομάδα προσπαθεί να περιορίσει την υπερπροσφορά αργού και να αποφύγει μια ακόμη πτώση των  τιμών.
Σύμφωνα με το Reuters η καταρχήν συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από αρκετές ώρες συζήτησης στη συνάντηση του ΟΠΕΚ στη Βιέννη.
Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ εξακολουθεί να συζητά αν θα καλύψει την παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης, η οποία είχε εξαιρεθεί από τις περικοπές παραγωγής λόγω αναταραχών.
Ο 14μελής Οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου δεν έχει ακόμη συναντηθεί με παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ υπό την ηγεσία της Ρωσίας συνάντηση η οποία θα πραγματοποιηθεί αργότερα την Πέμπτη για να εγκρίνει την επέκταση των κοινών περικοπών παραγωγής.
Η Ρωσία, η οποία φέτος μείωσε σημαντικά την παραγωγή της με τον ΟΠΕΚ για πρώτη φορά, πιέζει για ένα σαφές μήνυμα για τον τρόπο εξόδου από τις περικοπές, ώστε να μην σημειωθεί έλλειμμα  στην αγορά  πολύ σύντομα.
Με τις τιμές του πετρελαίου να ξεπερνούν τα 60 δολάρια, η Ρωσία εξέφρασε ανησυχίες ότι μια τέτοια επέκταση θα μπορούσε να προκαλέσει άνοδο της παραγωγής αργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία δεν συμμετέχει στη συμφωνία.


Νωρίτερα το worldenergynews.gr κατέγραφε:


Ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία είναι έτοιμοι να επεκτείνουν τις περικοπές τους στην παραγωγή πετρελαίου για να εξασφαλίσουν ότι τα παγκόσμια αποθέματα συνεχίζουν να μειώνονται και οι τιμές διατηρούν πρόσφατα κέρδη, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Bloomberg.
Όλα τα μέλη του ΟΠΕΚ και η Ρωσία, συμφωνούν ότι οι περικοπές θα έπρεπε να διαρκέσουν μέχρι τα τέλη του 2018, σύμφωνα με τους εκπροσώπους που παρευρίσκονται στη Βιέννη
«Όλοι δουλεύουν προς αυτή την παράταση των εννέα μηνών» δήλωσε ο υπουργός πετρελαίου της Νιγηρίας Emmanuel Kachikwu.
Παρόλο που η επέκταση σε ολόκληρο το 2018 δεν είναι παρά οριστική, η ένωση σκοπεύει να διοργανώσει τακτική υπουργική συνάντηση τον Ιούνιο, δίνοντας την ευκαιρία να αλλάξει πολιτική. Για ορισμένους επενδυτές πετρελαίου, αυτή η ενδεχόμενη αναθεώρηση αποτελεί αιτία ανησυχίας. Για άλλους είναι απλά η φυσική πορεία του κύκλου των συναντήσεων του ΟΠΕΚ.
''Είχαμε μια πολύ καλή εποικοδομητική συζήτηση", δήλωσε ο Novak στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής της Τετάρτης. "Η αγορά δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί, χρειάζεται περαιτέρω κοινές ενέργειες μετά την 1η Απριλίου. Όλοι συνέστησαν να παρατείνουν τη συμφωνία."
Τα σχόλια του Novak αντικατοπτρίζουν την άποψη του ομόλογό του από τη Σαουδική Αραβία Khalid Al-Falih, ο οποίος επαίνεσε τα αποτελέσματα" που επιτεύχθηκαν από τις περικοπές πριν από τη συνεδρίαση της επιτροπής.
''Έχει περάσει σχεδόν ένα χρόνο από τότε που φτάσαμε στη συμφωνία παραγωγής και τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά ευχάριστα", δήλωσε. "Για να συνεχίσουμε να επιτύχουμε τους κοινούς στόχους μας, είναι απαραίτητη μια πολύ πιο σκληρή δουλειά και δέσμευση".
Ένα πιθανό αποτέλεσμα για τη συνεδρίαση της Πέμπτης είναι ότι η υφιστάμενη συμφωνία, η οποία έχει προγραμματιστεί να λήξει τον Μάρτιο, "επαναρυθμίζεται" για 12 μήνες από τις αρχές Ιανουαρίου, δήλωσε ένας εκπρόσωπος. Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στην ομάδα να τροποποιήσει τους όρους της συμφωνίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης