Διεθνή

Η Τουρκία αμφισβητεί με επιστολή στον ΟΗΕ την υφαλοκρηπίδα Ελλάδας και Κύπρου

Η Τουρκία αμφισβητεί με επιστολή στον ΟΗΕ την υφαλοκρηπίδα Ελλάδας και Κύπρου
Η Άγκυρα στην επιστολή της υποστηρίζει ότι έχει αποτυπώσει το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε πλήρη αμφισβήτηση της ελληνικής και της κυπριακής υφαλοκρηπίδας επιμένει η Τουρκία, η οποία όπως αναφέρει στην προσωπική του ιστοσελίδα ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου, σε επιστολή-απάντηση σε επίσημη διαμαρτυρία της Κύπρου, δηλώνει ότι έχει "απαράγραπτα" δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα δυτικά των ακτών της Κύπρου, έξω από τα στενά όρια των χωρικών υδάτων της.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, πρόκειται για μια περιοχή, που όχι μόνο επικαλύπτει ένα σημαντικό τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ και Οικοπέδων για τα οποία ήδη υπάρχει διαδικασία διεθνούς διαγωνισμού, αλλά "εξαφανίζει" και την ελληνική υφαλοκρηπίδα όχι μόνο στο Καστελόριζο και την Στρογγύλη, αλλά και στην περιοχή της Ρόδου, της Καρπάθου και της Ανατολικής Κρήτης.
Η Κυπριακή Δημοκρατία απευθύνθηκε στον ΟΗΕ καταγγέλοντας την παρενόχληση από τουρκικό πολεμικό πλοίο του κυπριακού ερευνητικού σκάφους R/V Flash Royal στις 25 Αυγούστου, ενώ πραγματοποιούσε επιστημονική έρευνα εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Η τουρκική επιστολή αναφέρει, ότι οι συντεταγμένες στις οποίες έγινε η παρενόχληση "βρίσκονται δυτικά του μεσημβρινού 32ο 16’ 58” και εμπίπτει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, όπου η Τουρκία έχει ipso facto και ab initio δικαιώματα, καθώς και νόμιμα συμφέροντα".
Η Άγκυρα όμως με την συγκεκριμένη επιστολή παραπέμπει και σε μια σειρά μονομερών διακοινώσεων προς τον ΟΗΕ, που θεωρεί ότι έχουν αποτυπώσει το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στις διακοινώσεις αυτές όμως έκτος εκείνων που αμφισβητούν την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει τουρκική την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου και της περιοχής της Ρόδου, τις οποίες μάλιστα έχει συμπεριλάβει σε Οικόπεδα, τα οποία έχει προσφέρει για έρευνα και εκμετάλλευση στην τουρκική κρατική εταιρία ΤΡΑΟ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης