Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην αντεπίθεση περνά η Σ. Αραβία – Διεκδικεί και πάλι το μερίδιο της στην αγορά πετρελαίου της Κίνας

Στην αντεπίθεση περνά η Σ. Αραβία – Διεκδικεί και πάλι το μερίδιο της στην αγορά πετρελαίου της Κίνας
Συνομιλίες της Aramco για την προμήθεια πετροχημικών συγκροτημάτων
Η θέση της Σαουδικής Αραβίας ως του μεγαλύτερου προμηθευτή πετρελαίου στην Κίνα έχει πληγεί από τη Ρωσία.
 Ο μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ προσπαθεί τώρα να ανακτήσει έδαφος στον μεγαλύτερο εισαγωγέα ακατέργαστου αργού πετρελαίου στον κόσμο.
Η κρατική εταιρεία Saudi Arabian Oil Co., γνωστή ως Aramco, βρίσκεται σε συνομιλίες για τον εφοδιασμό  πετροχημικών συγκροτημάτων που κατασκευάζουν μερικά από τα μεγαλύτερα εργοστάσια στον κόσμο στην Κίνα, δήλωσε ο Mushabab Al-Qahtani, αντιπρόεδρος του τμήματος μάρκετινγκ της μονάδας της στην Ασία, χωρίς να προσδιορίσει αυτές τις επιχειρήσεις. Θεωρεί επίσης ότι η χώρα επεκτείνει τις εισαγωγές θειούχου ακατέργαστου πετρελαίου.
Οι επιχειρήσεις που σήμερα κατασκευάζουν εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν τη Rongsheng Petrochemical Co., η οποία κατασκευάζει διυλιστήριο 24 δις δολαρίων στην επαρχία Zhejiang και τον όμιλο Hengli που σχεδιάζει εργοστάσιο στην περιοχή Liaoning.
 Καθώς η Σαουδική Αραβία ηγείται των περικοπών της παραγωγής του ΟΠΕΚ φέτος για να συρρικνωθεί η παγκόσμια  υπερπροσφορά , έχασε μερίδιο αγοράς στον μεγαλύτερο καταναλωτή ενέργειας στον κόσμο. Η Ρωσία τον Σεπτέμβριο διατήρησε την θέση του κορυφαίου προμηθευτή στην Κίνα για έβδομο συνεχόμενο μήνα, ενώ η Σ. Αραβία βρισκόταν στην τρίτη θέση.
"Η Κίνα είναι ένας από τους παλαιότερους και μεγαλύτερους πελάτες μας", ανέφερε ο Al-Qahtani στο Διεθνές Συνέδριο Εμπορίου Πετρελαίου στη Σαγκάη την Πέμπτη 23/11. "Τα τελευταία χρόνια, η ανάπτυξη στην Κίνα επιβραδύνθηκε καθώς η αυξημένη ζήτηση προτιμούσε αργό πετρέλαιο χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο και η Aramco εφαρμόζει τις  περικοπές του ΟΠΕΚ. Ωστόσο, η Aramco εξακολουθεί να έχει φιλόδοξα σχέδια για την Κίνα. "
Τα 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα της δυναμικότητας διύλισης που σχεδιάζει η Κίνα να προσθέσει μέχρι το 2022  αφορούν την λειτουργία ως επί το πλείστον με ακατέργαστο αργό και η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να καλύψει αυτή τη ζήτηση, σύμφωνα με τον Al-Qahtani. "Στην πραγματικότητα, η Κίνα θα χρειαστεί πολύ περισσότερο θείο αργού στο μέλλον."
Περίπου το 60% των εισαγωγών πετρελαίου της Κίνας το 2017 ήταν ακατέργαστο αργό, εκ των οποίων το 23% προέρχεται από τη Σαουδική Αραβία, ανέφερε. Η Aramco, η οποία έχει συνεργαστεί με την China National Petroleum Corp., για να αγοράσει ποσοστό συμμετοχής στο διυλιστήριο Anning  δυναμικότηας 260.000 βαρέλι ανά ημέρα στην επαρχία Γιουνάν, αναμένει να προβεί σε επενδυτική απόφαση για το έργο από τις αρχές του επόμενου έτους, δήλωσε ο Al-Qahtani.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης