Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η συμφωνία του OPEC πλήττει την εγχώρια οικονομία λέει ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας

tags :
Η συμφωνία του OPEC πλήττει την εγχώρια οικονομία λέει ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας
"Λόγω της συμφωνίας του ΟΠΕΚ έχουμε αρνητικό άμεσο αντίκτυπο από την παραγωγή πετρελαίου, καθώς και έμμεσες επιπτώσεις που σχετίζονται με τη χαμηλή επενδυτική δραστηριότητα λόγω των ορίων παραγωγής", δήλωσε ο Oreshkin
Η οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας τον Οκτώβριο επηρεάστηκε αρνητικά από την παγκόσμια συμφωνία μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας για τον περιορισμό της παραγωγής αργού πετρελαίου, ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας την Πέμπτη 23/11 σύμφωνα με το Reuters.
Τα σχόλια του κ. Maxim Oreshkin είναι τα πρώτα από ανώτερο ρώσο αξιωματούχο που δίνει μια αρνητική εκτίμηση της συμφωνίας, στην οποία η Ρωσία προσχώρησε μαζί με τον  ΟΠΕΚ και άλλους ανεξάρτητους παραγωγούς, μειώνοντας την παραγωγή από τον Ιανουάριο κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd).
Οι δηλώσεις του υπουργού γίνονται μια εβδομάδα πριν η  Ρωσία και τον Οργανισμό των χωρών εξαγωγής πετρελαίου συναντηθούν στη Βιέννη για να συζητήσουν την επέκταση του συμφώνου για τον περιορισμό της παραγωγής, πιθανώς μέχρι τα τέλη του 2018. Η υπάρχουσα συμφωνία λήγει στις 31 Μαρτίου.
Η Ρωσία είχε συμφωνήσει να μειώσει την παραγωγή κατά 300.000 bpd.
"Λόγω της συμφωνίας του ΟΠΕΚ έχουμε αρνητικό άμεσο αντίκτυπο από την παραγωγή πετρελαίου, καθώς και έμμεσες επιπτώσεις που σχετίζονται με τη χαμηλή επενδυτική δραστηριότητα λόγω των ορίων παραγωγής", δήλωσε ο Oreshkin.
Η οικονομία της Ρωσίας που εξαρτάται από το πετρέλαιο αυξήθηκε κατά 1,8% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο του 2017, επιβραδύνοντας από 2,5% το β’ τρίμηνο, τον καλύτερο ετήσιο ρυθμό από το τρίτο τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με τα  στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν αυτό το μήνα.
Ο Oreshkin και άλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η οικονομία ήταν σε καλό δρόμο να αυξηθεί κατά περισσότερο από 2% μετά από δύο χρόνια ύφεσης. Ωστόσο, τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις έθεσαν ερωτήματα σχετικά με τη διάρκεια της ανάκαμψης.
Ο Oreshkin δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στη Ρωσία είχε επιβραδυνθεί στο 2,4-2,5%, προσθέτοντας ότι το υπουργείο διατήρησε τις προβλέψεις του πληθωρισμού για ολόκληρο το έτος μέχρι 2,8%.
Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Al Novak δήλωσε τηn περασμένη Δευτέρα ότι η Ρωσία θα καθορίσει τη θέση της για παράταση του συμφώνου πετρελαίου αργότερα τον Νοέμβριο. Η συνάντηση του ΟΠΕΚ θα πραγματοποιηθεί στη Βιέννη στις 30 Νοεμβρίου.

 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης