Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νορβηγία: Προς πώληση ενεργειακών μετοχών 35 δισ δολ για καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Νορβηγία: Προς πώληση ενεργειακών μετοχών 35 δισ δολ για καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής
Οι άνθρωποι αρχίζουν να αναγνωρίζουν τους κινδύνους του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είπε ο Jason Disterhoft του Δικτύου Δράσης για τα Τροπικά Δάση
Νέα δεδομένα δημιουργεί στην παγκόσμια αγορά η πρόταση του Ταμείου Επενδύσεων της Νορβηγίας να πουλήσει μετοχές του κλάδου των πετρελαίων και του φυσικού αερίου αξίας 35 δισ. δολ. με στόχο την συγκέντρωση κεφαλαίων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Μάλιστα, η σκανδιναβική χώρα σκέφτεται να «ξεφορτωθεί» τις μετοχές της Exxon Mobil, της Royal Dutch Shell Plc και άλλων πετρελαϊκών κολοσσών για να διαφοροποιήσει τις μετοχές της και να προφυλαχθεί από τις πτώσεις των τιμών αργού πετρελαίου.
Οποιαδήποτε πτώση στις τιμές του αργού πετρελαίου, όπως έχει συμβεί από το Καλοκαίρι του 2014, επηρεάζει τα έσοδα του κράτους και τις επενδύσεις του ταμείου, από τις οποίες το κράτος εξαρτάται όλο και περισσότερο για την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού του.
«Αυτή είναι μια τεράστια αλλαγή», δήλωσε ο Mindy Lubber, πρόεδρος της Ceres, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που υποστηρίζει τη βιώσιμη επένδυση.
"Είναι ένα πλάνο που ακούγεται σε όλο τον κόσμο."




 Η πρόταση συγκλόνισε τις αγορές μετοχών. Ενώ οι Νορβηγικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι το σχέδιο δεν βασίζεται σε κάποια συγκεκριμένη άποψη για τις μελλοντικές τιμές του πετρελαίου, είναι ικανό να αυξήσει την πίεση στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων που ήδη αγωνίζονται για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
«Οι άνθρωποι αρχίζουν να αναγνωρίζουν τους κινδύνους του πετρελαίου και του φυσικού αερίου» είπε ο Jason Disterhoft του Δικτύου Δράσης για τα Τροπικά Δάση, που ωθεί τις τράπεζες να εκποιήσουν τα ορυκτά καύσιμα.
Το υπουργείο Οικονομικών της Νορβηγίας, που επιβλέπει το ταμείο, ανέφερε ότι θα μελετήσει την πρόταση και θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα χρόνο έτσι ώστε να αποφασίσει τι θα κάνει
Το επιχείρημα είναι πολύ απλό καθώς η κλιματική αλλαγή αύξησε επικίνδυνο βαθμό την στήριξη του άνθρακα, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, οπότε οι επενδυτές θα έπρεπε να βάλουν αλλού τα χρήματά τους για χάρη τόσο του πλανήτη όσο και της δικής τους τύχης.
"Αυτή η συμβουλή βασίζεται αποκλειστικά σε οικονομικά επιχειρήματα και αναλύσεις από την έκθεση της κυβέρνησης στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο", αναφέρει σε δήλωσή του ο αναπληρωτής διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Νορβηγίας Egil Matsen.budget.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης