Διεθνή

Συμφωνία Βενεζουέλας - Ρωσίας για αναδιάρθρωση χρέους 3 δισ. δολ

Συμφωνία Βενεζουέλας - Ρωσίας για αναδιάρθρωση χρέους 3 δισ. δολ
H  ISDA ανέβαλε για τις 15/11 την απόφαση της  για να συζητήσει αν η κρατική πετρελαϊκή PDVSA πυροδότησε "πιστωτικό γεγονός" με την καθυστερημένη αποπληρωμή ομολόγου
Σε συμφωνία με τη Ρωσία για την αναδιάρθρωση χρέους ύψους 3 δισ. δολ. κατέληξε η Βενεζουέλα, σύμφωνα με αξιωματούχο της πρεσβείας στη Μόσχα, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Νωρίτερα η Κίνα, η μεγαλύτερη πιστώτρια της Βενεζουέλας, εκτίμησε σήμερα ότι το Καράκας μπορεί "να αντιμετωπίσει με τον κατάλληλο τρόπο" το πρόβλημα με το χρέος.
Η Βενεζουέλα έχει εξωτερικό χρέος που εκτιμάται στα 150 δισεκατομμύρια δολάρια, από τα οποία τα 20 με 30 δισεκατομμύρια οφείλει στην Κίνα.
"Προς το παρόν η συνεργασία μεταξύ της Κίνας και της Βενεζουέλας σε οικονομικό επίπεδο και σε άλλους τομείς συνεχίζεται κανονικά", δήλωσε σήμερα ο Γκενγκ Σουάνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
"Είμαστε επίσης πεπεισμένοι ότι η κυβέρνηση και ο λαός της Βενεζουέλας μπορούν να διαχειριστούν με τον κατάλληλο τρόπο τις υποθέσεις τους, περιλαμβανομένου του προβλήματος με το χρέος τους", πρόσθεσε ο Γκενγκ.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr,
κρίσιμες είναι οι ώρες για τη Βενεζουέλα καθώς μετά την Standard  & Poors η οποία έθεσε σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» τη χώρα της Λατινικής Αμερικής και ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας («RD») την αξιολόγηση για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα (σε ξένο νόμισμα) της Βενεζουέλας φού το Καράκας δεν κατάφερε να καταβάλει το ποσό των 200 εκατ. δολαρίων για την αποπληρωμή δόσεων του χρέους.
Να σημειωθεί ότι από την πλευρά της, η Βενεζουέλα ισχυρίζεται ότι έχει ξεκινήσει να καταβάλει τόκους στο εξωτερικό χρέος της, σύμφωνα με τον υπουργό Επικοινωνίας της χώρας, Jorge Rodriguez.
Ωστόσο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, ο Rodriguez δεν διευκρίνισε σε ποιες πληρωμές αναφέρεται.
Να σημειωθεί ότι η ISDA ανέβαλε για τις 15/11 την απόφαση της  για να συζητήσει αν η κρατική πετρελαϊκή PDVSA πυροδότησε "πιστωτικό γεγονός" με την καθυστερημένη αποπληρωμή ομολόγου.
Ο S&P ήταν ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που εκτιμά ότι η Βενεζουέλα είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας.
Ο οίκος ανακοίνωσε ότι έλαβε την απόφαση αυτή τη Δευτέρα (13/11), αφού παρήλθε η περίοδος χάριτος 30 ημερών που είχε δοθεί στο Καράκας προκειμένου να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.
Ο S&P ανακοίνωσε ότι υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση -αντίστοιχα- της Βενεζουέλας σε ξένο νόμισμα σε «SD/D» από «CC/C».
Ο οίκος πρόσθεσε ότι θα αναβαθμίσει το αξιόχρεο της χώρας εάν η Βενεζουέλα επιλύσει το θέμα των μη καταβληθέντων τόκων και τηρήσει το χρονοδιάγραμμα άλλων πληρωμών πριν από την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του χρέους της.
«Ακολουθώντας» την αντίστοιχη κίνηση της Standard & Poor’s, ο -επίσης αμερικανικός- οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας («RD») την αξιολόγηση για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα (σε ξένο νόμισμα) της Βενεζουέλας, από το κατώτατο «C».
Παράλληλα, επιβεβαίωσε σε «CC» την αντίστοιχη αξιολόγηση για τον δανεισμό σε τοπικό μπολιβάρ, σε «C» τη βραχυπρόθεσμη (σε ξένο και εγχώριο νόμισμα) πιστοληπτική ικανότητα και σε «CC» το ανώτατο όριο αξιολόγησης.
Η υποβάθμιση αντανακλά την αποτυχία της χώρας να καταβάλει στους ομολογιούχους τις -καθυστερημένες- πληρωμές τόκων για τα κρατικά ομόλογα που λήγουν στις 13 Οκτωβρίου 2019 και 13 Οκτωβρίου 2024, μετά και το τέλος της περιόδου χάριτος των 30 ημερών, που έληξε στις 13 Νοεμβρίου 2017.
Όλοι οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης έχουν καταστήσει σαφές το τελευταίο διάστημα ότι περιμένουν η Βενεζουέλα να κηρύξει στάση πληρωμών, καθώς κρίνουν ότι τα αποθέματά της σε συνάλλαγμα δεν επαρκούν, και προχώρησαν τις τελευταίες ημέρες στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής της ικανότητας.
Η κήρυξη στάσης πληρωμών θα επιδείνωνε ακόμα περισσότερο την ύφεση που έχει μειώσει κατά 36% το ΑΕΠ της Βενεζουέλας μέσα σε τέσσερα χρόνια και θα απέκλειε την δημόσια επιχείρηση πετρελαίου PDVSA από τις αγορές, ενώ θα την εξέθετε σε προσφυγές στα δικαστήρια εναντίον της και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και θυγατρικών της στο εξωτερικό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης