Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θα υπάρξει συμφωνία με τους ομολογιούχους για την αποπληρωμή των οφειλών, διαμηνύει η Βενεζουέλα

Θα υπάρξει συμφωνία με τους ομολογιούχους για την αποπληρωμή των οφειλών, διαμηνύει η Βενεζουέλα
Σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας η Βενεζουέλα από Fitch και Standard & Poor’s
Θα εξοφλήσουμε κανονικά το χρέος μας διαμηνύει η Βενεζουέλα ύστερα από την απόφαση των οίκων αξιολόγησης Fitch και Standard & Poor’s να κηρύξουν την χώρα της Λατινικής Αμερικής σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας.
«Είμαστε καλοπληρωτές, παρ' όλα όσα λένε οι οίκοι αξιολόγησης, το (αμερικανικό) υπουργείο Οικονομικών, η Ευρωπαϊκή Ένωση ή ο Ντόναλντ Τραμπ» ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Επικοινωνίας, Jorge Rodriguez, ο οποίος υποστήριξε πως η κυβέρνηση θα καταλήξει «σε μια συμφωνία με τους ομολογιούχους» για την αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου της Βενεζουέλας».
Όπως είπε ο Rodriguez θα υπάρξει επιτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων που άρχισε το Καράκας για την αναδιάρθρωση του χρέους της Βενεζουέλας, διαβεβαιώσεις πάντως που δεν φαίνεται να πείθουν και ιδιαίτερα τους επενδυτές, οι οποίοι εκτιμούν ότι η κυβέρνηση Maduro δεν θα καταφέρει να εξυπηρετήσει junk ομόλογα ύψους 60 δις δολαρίων.
Αν και την περασμένη Κυριακή ο πρόεδρος Maduro υποστήριξε ότι η Βενεζουέλα δεν θα κηρύξει πότε στάση πληρωμών, οι οίκοι αξιολόγησης S&P Global Ratings και Fitch Ratings αποφάσισαν να κηρύξουν τη Βενεζουέλα σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας, διαπιστώνοντας ότι η κυβέρνηση της χώρας δεν μπόρεσε να καταβάλει εγκαίρως, μετά και την παρέλευση της περιόδου χάριτος 30 ημερών, τοκοχρεολύσια που όφειλε για το εξωτερικό της χρέος.
Μάλιστα η Fitch κήρυξε σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας και τον πετρελαϊκό όμιλο PDVSA, διότι καθυστέρησε για μία εβδομάδα να αποπληρώσει ομολογιούχους, στους οποίους θα όφειλε να έχει καταβάλει ένα ποσό ύψους δύο δισεκ. δολαρίων.
Πάντως, ο υπουργός Επικοινωνίας της Βενεζουέλας διέψευσε ότι αθετήθηκαν πληρωμές και διαβεβαίωσε ότι η καταβολή των δόσεων βρίσκεται σε εξέλιξη.
Σημειώνεται ότι ο Maduro είχε καλέσει την περασμένη Δευτέρα στο Καράκας τους διεθνείς πιστωτές της χώρας προκειμένου να υπάρξει μια διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους της.
Η συνάντηση, που δεν διήρκεσε παρά 25 λεπτά, ολοκληρώθηκε χωρίς να ανακοινωθεί καμιά συμφωνία, αν και τα μέρη ανακοίνωσαν ότι θα υπάρξει νέα το προσεχές διάστημα.
Η Βενεζουέλα, η οποία υπέστη τεράστιο πλήγμα από την πτώση των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, δεν διαθέτει πλέον παρά μόλις 9,7 δις δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα, την ώρα που οφείλει να καταβάλει τοκοχρεολύσια 1,47 δις δολαρίων ως τα τέλη της χρονιάς και 8 δις δολαρίων το 2018.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης