Διεθνή

Σ. Αραβία: Οι κατασχέσεις 800 δισ. δολαρίων σώζουν την τιμή του Mohammad Bin Salman και την οικονομία

Σ. Αραβία: Οι κατασχέσεις 800 δισ. δολαρίων σώζουν την τιμή του Mohammad Bin Salman και την οικονομία
Δημεύσεις περιουσιών και πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών αναμένεται να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία της χώρας
Οι συλλήψεις πριγκίπων, αξιωματούχων και επιχειρηματιών στη Σ. Αραβία πέραν όλων των άλλων φαίνεται ότι βοηθούν και την… οικονομία της χώρας.
Με ποιόν τρόπο;
Όπως αναφέρει εκτενής ανάλυση της Wall Street Journal, τα συνολικά ποσά που έχουν κατασχεθεί φθάνουν στο επίπεδο των 800 δισ. δολαρίων.
Άλλωστε η κεντρική τράπεζα της χώρας, Saudi Arabian Monetary Authority, ανακοίνωσε την Τρίτη 7/11 ότι έχει προχωρήσει στο πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών όλων των συλληφθέντων, ανταποκρινόμενη στην «εντολή του Γενικού Εισαγγελέα».
Φαινομενικά ο πρίγκιπας Mohammed bin Salman, γιος του βασιλιά Salman, ο οποίος ανακηρύχθηκε διάδοχος του θρόνου τον Ιούνιο του 2017, φέρεται ότι απλά εκπληρώνει την υπόσχεσή του ότι θα πατάξει τη διαφθορά όσο ψηλά και εάν βρίσκονται αυτοί που τη στηρίζουν.
Όμως η κατάσχεση των 800 δισ. δολαρίων θα γεμίσει και τα κρατικά ταμεία, καθώς έχει ανακοινωθεί ότι οι περιουσίες που δημεύονται και οι τραπεζικοί λογαριασμοί που παγώνουν από εδώ και στο εξής θεωρούνται κρατική περιουσία.
«Εκτιμούν ότι το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα κυμανθεί από δύο έως τρία τρισ. ρεάλ», δηλώνει στη Wall Street Journal, πηγή κοντά στην κυβέρνηση της Σ. Αραβίας.
Βέβαια η κατάσχεση δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση με δεδομένο ότι αρκετά από τα περιουσιακά στοιχεία των συλληφθέντων δεν βρίσκονται στη Σ. Αραβία, κάτι που θα δυσκολέψει την προσπάθεια να αποκτηθούν από τη χώρα.
Το σίγουρο είναι ότι η οικονομία της τα έχει ανάγκη, καθώς εξαρτάται αποκλειστικά από το πετρέλαιο, η πτώση στην τιμή του οποίου την έχει πλήξει τόσο ώστε να αναγκαστεί να εξέλθει για πρώτη φορά στην ιστορία της στις αγορές ομολόγων για να δανειστεί.
Ταυτόχρονα τα συναλλαγματικά αποθέματα έχουν υποχωρήσει στα 487,6 δισ. δολάρια από το επίπεδο-ρεκόρ των 730 δισ. δολαρίων που είχαν φθάσει το 2014.
«Ο πρίγκιπας χρειάζεται μετρητά για να χρηματοδοτήσει τα επενδυτικά σχέδια της κυβέρνησης.
Ήταν ξεκάθαρο ότι θα έπρεπε να βρεθούν επιπλέον πηγές αύξησης των κρατικών εσόδων.
Επίσης η κυβέρνηση θα κλείσει συμφωνίες με επιχειρηματίες αλλά και μέλη της βασιλικής οικογένειας προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη», τονίζεται σε έκθεση της Eurasia Group.
Πέραν των συλλήψεων οι αρχές έχουν απαγορεύσει σε ένα μεγάλο αριθμό πολιτών να εγκαταλείψει τη χώρα, ακόμη και εάν πρόκειται για ένα επαγγελματικό ταξίδι.
Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται εκατοντάδες μέλη της βασιλικής οικογένειας και πολίτες που συνδέονται με τους συλληφθέντες, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης